Παρεμβάσεις για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε σειρά παρεμβάσεων για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ.

Ειδικότερα, θα προβλεφθεί:

- Διορισμός επιτρόπου «με υψηλά εχέγγυα ανεξαρτησίας, με στόχο να συνεχίσει η λειτουργία της εταιρείας σε νέες γερές, υγιείς βάσεις».

- Η συγκρότηση γενικής συνέλευσης και εποπτικού συμβουλίου με αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως ισχύει και για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

- Θα εκλέγεται εποπτικό συμβούλιο για τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας. Ωστόσο, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου και για την άμεση προστασία των δημιουργών, το εποπτικό συμβούλιο της ΑΕΠΙ θα διοριστεί από την υπουργό Πολιτισμού και θα μετέχουν αυστηρά δημιουργοί-μέλη της ΑΕΠΙ. Τα επόμενα εποπτικά συμβούλια θα εκλέγονται κανονικά από τη γενική συνέλευση της ΑΕΠΙ.

-Στην ΑΕΠΙ θα προβλέπεται υποχρεωτική υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας, ώστε όλοι, χρήστες και δημιουργοί, να μπορούν να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους και να έχουν την ίδια μεταχείριση.

- Οι διαχειριστικές δαπάνες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΣΔ) και της ΑΕΠΙ, δεν θα ξεπερνούν το 20% των εσόδων τους «και έτσι οι δημιουργοί θα εισπράττουν πλέον τα πραγματικά αναλογούντα στο έργο τους, χωρίς ανεξέλεγκτες μειώσεις εις όφελος μισθών μελών του ΔΣ και πολυτελών παροχών».

- Αναφορικά με τα αμοιβολόγια: τόσο για την ΑΕΠΙ, όσο και για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, καθορίζεται δομημένη διαπραγμάτευση με τους χρήστες και τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις, δημόσια ανάρτηση των τελικών αμοιβολογίων και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές, προκειμένου να εξαλειφθούν προβλήματα του παρελθόντος.

- Εισάγεται αυστηρή εποπτεία και έλεγχος των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και της ΑΕΠΙ από το υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και άμεση επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή για το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση θεσμικού πλαισίου στη Βουλή. «Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των δημιουργών και των χρηστών», είπε η κα. Κεφαλογιάννη. «Περιμένουμε το νομοσχέδιο, αν και πραγματικά είναι αδιανόητο να μιλάει η δική σας κυβέρνηση για διαφάνεια, λογοδοσία, έλεγχο και νομιμότητα, όταν για το ίδιο σχέδιο νόμου, η ίδια η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μέσα σε ένα διάστημα περίπου ενός έτους, έξι διαφορετικές εκδοχές του» πρόσθεσε.

«Είναι αυτονόητο και για εμάς ότι η ΑΕΠΙ θα πρέπει να εξυγιανθεί, θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της. Οι δημιουργοί θα πρέπει να αμείβονται δίκαια, πρέπει να αισθάνονται ότι τα πνευματικά τους δικαιώματα δεν είναι παιγνίδι κανενός και οι χρήστες να μπορούν να έχουν την εμπιστοσύνη για το πού καταλήγουν τα χρήματά τους. Πάρα πολύ απλά και ξεκάθαρα, προστασία των δημιουργών και των χρηστών, θεσμική θωράκιση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων, αποτελεσματικός έλεγχος, λογοδοσία» είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!