Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Μαλαισίας - Β. Κορέας

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Μαλαισίας και Βόρειας Κορέας, με φόντο την έρευνα των μαλαισιανών αρχών για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν πως δεν θα επιτρέψουν στους πολίτες της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Νωρίτερα σήμερα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι απαγορεύει προσωρινά την αναχώρηση των πολιτών της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφός της, ως αντίμετρο για την ασφάλεια των διπλωματών και των πολιτών της στη Μαλαισία.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, κάλεσε σήμερα την Πιονγιάνγκ να επιτρέψει στους πολίτες της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφός της να αναχωρήσουν από τη χώρα. «Αυτή η αποτρόπαια πράξη για την κράτηση των πολιτών μας ως ομήρων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνή νόμο, αλλά και την διπλωματική πρακτική» ανέφερε ο Νατζίμπ, προσθέτοντας ότι ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας του.

Οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας προχώρησαν επίσης στον αποκλεισμό της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, προκειμένου να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των αξιωματούχων που παραμένουν στο εσωτερικό της.

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τη φυσική παρουσία όλου του προσωπικού της πρεσβείας» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Νουρ Τζαζλάν Μοχάμεντ, στους δημοσιογράφους, έξω από την πρεσβεία. Ανέφερε ακόμη ότι δεν θα επιτραπεί στο προσωπικό της πρεσβείας να την εγκαταλείψει «μέχρι να είμαστε βέβαιοι για τον ακριβή αριθμό τους, αλλά και για το πού βρίσκονται οι ίδιοι».

Η αστυνομία στην Κουάλα Λουμπούρ προσπαθεί να εντοπίσει και να ανακρίνει τρεις υπόπτους για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας στη Μαλαισία οι τρεις ύποπτοι κρύβονται στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!