Ο Τζιάνι Πιτέλα είναι δημότης Αθηναίων

«Να μη λειτουργήσουμε ως υπνοβάτες» απέναντι στην κρίση Δημοκρατίας, που απειλεί την Ευρώπη, κάλεσε ο επικεφαλής της ομάδας των ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρώπης, Τζιάνι Πιτέλα, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Αθηναίων, από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά.

Ειδικότερα, συνέκρινε την τρέχουσα περίοδο με τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Κρίστοφερ Κλαρκ «Οι υπνοβάτες», λέγοντας ότι την περίοδο εκείνη «ήταν προφανές ότι οι εξελίξεις θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικές για όλους. Ολοι το έβλεπαν, το γνώριζαν, αλλά κανένας δυστυχώς δεν έδρασε».

«Αυτή τη φορά πρέπει να δράσουμε», συμπλήρωσε, καλώντας «από την καρδιά της Δημοκρατίας, την Αθήνα, να εκκινήσουμε μια νέα μάχη για να σώσουμε και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή Δημοκρατία».

Επικαλούμενος την γνωστή ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», ο Ιταλός πολιτικός σημείωσε ότι «όλα μπορούν να αλλάξουν, βεβαίως προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο».

«Εξαρτάται από εμάς. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, όταν όλα μοιάζουν να τελειώνουν, κάτι μπορεί ξανά να γεννηθεί και αυτό είναι κάτι το οποίο η Αθήνα και η Ελλάδα έχουν αποδείξει πολλάκις στο πέρασμα των χρόνων», ανέφερε.

«Τίποτα δεν είναι τόσο ισχυρό αλλά και τόσο εφήμερο, όσο η Δημοκρατία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα. Το βλέπουμε στα δημοκρατικά συστήματα τα οποία πραγματικά πλήττονται από τεράστιες εντάσεις.

»Εντάσεις που αφορούν καταρχάς τη σχέση ανάμεσα στην αγορά και την λαϊκή κυριαρχία.

»Πραγματικά υπάρχουν τεράστιες σκιές πάνω από τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε μια παγκοσμιοποίηση η οποία πραγματικά βιώνεται σήμερα σαν μια προσβολή στην παγκόσμια κυριαρχία. Πραγματικά οι απειλές είναι τεράστιες», επισήμανε ο κ. Πιτέλα για να τονίσει η εύθραυστη ιδιότητα της Δημοκρατίας «δυστυχώς, πολλές φορές, ερμηνεύεται ως μια ευκαιρία απειλής απέναντι σε μια χώρα».

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια βαθιά κρίση», τόνισε ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Όμως εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε ακόμα να σώσουμε την Ευρώπη και μάλιστα να της επιτρέψουμε να αναγεννηθεί».

«Χωρίς την Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία διότι η διαίρεση και ο κατακερματισμός πραγματικά αποδυναμώνουν τα δημοκρατικά μας συστήματα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, στην έναρξη της τελετής, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εστίασε στη στάση αλληλεγγύης που έχει κρατήσει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέναντι στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό φίλο της Αθήνας και της χώρας, στη διάρκεια της κρίσης.

«Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά και ότι το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, απέναντι στις δυνάμεις της βίας και της μισαλλοδοξίας», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «δεν δοκιμάζεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη».

«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, το πεδίο όπου ωριμάζουν φιλίες και σχέσεις σταθερές, όπως αυτήν με την οποία τιμά την Αθήνα ο Ιταλός ευρωβουλευτής και για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που ανακηρύσσουμε τον Τζιάνι Πιτέλα σε επίτιμο δημότη της Αθήνας» τόνισε ο κ. Καμίνης.

Παρών στην τελετή ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ήταν και αυτός που πρότεινε -ενόσω ήταν υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης- την ανακήρυξη του Τζιάνι Πιτέλα σε επίτιμο δημότη Αθηναίων.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, την τελετή παρακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης, Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, καθώς και η Συλβάνα Ράπτη πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Παρέστησαν επίσης οι πρέσβεις της Ιταλίας, της Μάλτας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας, εκπρόσωποι της γερμανικής και πορτογαλικής πρεσβείας και ο επιτετραμμένος της φινλανδικής πρεσβείας.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!