"Αγκάθι" τα εργασιακά

Μία ώρα διάρκεια στην οποία το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ παρέμεινε αγεφύρωτο, κράτησε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, το ΔΝΤ τηρεί σκληρή στάση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ενώ αρνείται να αποδεχθεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα οι δανειστές ζητούν από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από την υπουργό Εργασίας, με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους.



Η συνάντηση του Σαββάτου


Χωρίς ουσιαστική πρόοδο είχε ολοκληρωθεί και η συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με επίκεντρο τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Για τα δημοσιονομικά, ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Η ουσία είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι επικεφαλής των θεσμών δεν ετοιμάζονται για αναχώρηση κάι το οποίο θα είχε καταστερπτικές συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις, την αξιολόγηση και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκαν το Σάββατο στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας μετά το τέλος της συνάντησης, τα ζητήματα αυτά αφορούν:

-Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ.
-Στο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (σ.σ. κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου).
-Στο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπερβολικά.
-Τα προαναφερθέντα ζητήματα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ και οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενώ διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την περικοπή των συντάξεων από το 2018.

Οι διαφορές που καταγράφτηκαν μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ήταν μεγάλες αλλά ήταν σε πολλά και διαφορετικά θέματα.

Στις συναντήσεις αυτές μετά την απρόοπτη τροπή που πήρε η πρώτη το βράδυ της Τρίτης και την αποχώρηση του κλιμακίου των ελλήνων υπουργών από τις διαπραγματεύσεις, κεντρικό θέμα παραμένει η γεφύρωση του χάσματος στις εκτιμήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας και την «τρύπα» που βλέπει το Ταμείο.

Ουσιαστικά η ουσία είναι μία, το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθεί να ψηφιστούν, για το 2019 ή και νωρίτερα αν χρειαστεί.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, μόνον μικρές υποχωρήσεις μπορεί να κάνει.

Αφετηρία παραμένουν τα μέτρα 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ που ζητά το Ταμείο, αν και πληροφορίες λένε πως μπορεί να δεχθεί να «πέσει» και στα 3%-3,2 δισ. τελικά.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!