Γιούνκερ: Να υπερασπιστούμε την ενότητα της Ευρώπης

Σε προάσπιση της ενότητας των 27 χωρών οι οποίες θα αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την «Λευκή Βίβλο» για το μέλλον της Ε.Ε., εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου.

«Δεν είναι αναγκαίο όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βαδίζουν σε όλα τα ζητήματα με τον ίδιο ρυθμό προς τα εμπρός», σημείωσε, σε μια έμμεση αναφορά στην «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων».

«Οι άνθρωποι δεν αρέσκονται στο να είναι βασική αποστολή της Ε.Ε. να θεσπίζει κανόνες για τις τουαλέτες ή για το ύψος μιας κούνιας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Όσοι θέλουν να προχωρήσουν μπροστά με πιο γρήγορο ρυθμό μεταξύ των 27 (σ.σ. μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας), θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι μία άποψη για το μέλλον της Ε.Ε. θα ήταν να κάνει η Ένωση περισσότερα, αλλά σε λιγότερους τομείς, χωρίς δηλαδή να περισπάται σε δραστηριότητες δευτερεύουσας - για την ευρωπαϊκή ενοποίηση - σημασίας.

«Η Ευρώπη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι απλώς μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, δεν αφορά μόνο χρήματα και εμπορεύματα», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ασκώντας εμμέσως κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ότι, αν και το τελευταίο διάστημα είναι «της μόδας» τα εκτελεστικά διατάγματα, ο ίδιος δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι, αλλά οι κανόνες επιβάλλουν να γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μέλλον της ενοποίησης.

Γι' αυτό και, πριν ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι δεν θα εκφράσει αμιγώς προσωπικές απόψεις για το μέλλον της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, εκφράζοντας τη θέση ότι ο διάδοχός του θα πρέπει να εκλεγεί απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι από τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες.

naftemporiki.gr


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!