Τοποθέτηση του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη για τους Δασικούς χάρτες

09.03.2017 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη για τους Δασικούς χάρτες – Μη αποδεκτή τροπολογία των ΑΝ.ΕΛΛ. που λύνει προβλήματα που προκύπτουν από τη σύνταξή τους.

          Υπερψηφίστηκε η κύρωση του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν στη Γεωργία, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς όμως να γίνει δεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό, η υπ’ αριθμ. πρ 944/61-03.03.2017 τροπολογία που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ, την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία  ζητούν την ανάκληση από τη διοίκηση όλων των πράξεων αναδάσωσης που αφορούν αγροτικές εκτάσεις και μάλιστα, χωρίς έξοδα και ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.
          Ο εισηγητής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Γιώργος Λαζαρίδης αναφέρθηκε επισταμένως και με παραδείγματα στην αναγκαιότητα στήριξης  ιδιωτών-συμπολιτών μας, των οποίων οι τίτλοι ιδιοκτησίας όσον αφορά αγροτεμάχια, κληροτεμάχια ή παλιές ιδιοκτησίες θίγονται με την ανάρτηση των ΔΑΣΙΚΏΝ χαρτών, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της τροπολογίας.
Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε απόλυτα αναγκαία, αφού η στρεβλή κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2014 από την χωρίς επαρκείς οδηγίες ανάθεση των δασικών χαρτών σε ιδιωτικές εταιρείες από την τότε Κυβέρνηση, δημιούργησε σωρεία προβλημάτων και οδήγησε στην ανεξέλεγκτη έκδοση πράξεων αναδάσωσης σε αγροτικές εκτάσεις, ή χαρακτηρισμούς αυτών ως Δασικές, πράγμα που θα οδηγούσε με βάση την κείμενη νομοθεσία σε υποχρέωση του δημοσίου να απαλλοτριώσει τις εκτάσεις αυτές και σε περίπτωση που δεν ολοκληρώνονταν οι απαλλοτριώσεις να επιστρέψει τις εκτάσεις στους ιδιώτες


Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του βουλευτή της συγκυβέρνησης για το θέμα:
·         “…Η κοινωνία έξω, κύριε Υπουργέ, έχει αναστατωθεί με την υπόθεση των δασικών χαρτών, διότι αυτοί, στους οποίους ανετέθη να συντάξουν τους δασικούς χάρτες, αμφισβητούν ιδιοκτησίες συμπολιτών μας”.
·         “…Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κύριε Υπουργέ, στην τροπολογία μας μιλάμε για αγροτικές εκτάσεις.
Τη χρήση και την ιδιότητα αυτών των αγροτεμαχίων είναι πολύ εύκολο να τη διαπιστώσει κανείς. Αυτό λέμε εμείς. Δεν μιλάμε ούτε για αλλαγή χρήσης ούτε για τίποτα άλλο.
Είναι οι κτηματολογικοί πίνακες από τις παλιές κοινότητες, είναι οι κτηματολογικοί πίνακες από τις τοπογραφικές υπηρεσίες των νομαρχιών, είναι οι γεωργικές υπηρεσίες. Υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς από τους οποίους μπορεί να αντλήσει κανείς στοιχεία και να διαπιστώσει την ιδιότητα του κάθε αγροτεμαχίου ή της κάθε έκτασης γης”.
·         “..Ξέρετε, ο νόμος λέει ότι τα βάρος των αποδείξεων έπρεπε να το φέρει ο ιδιοκτήτης, ο αγρότης.
Κι όταν δικαιώνονταν στα δικαστήρια, δεν εγκατέλειπαν τη δίωξη οι υπάλληλοι. Προσέξτε: Δικαιώνονταν ο αγρότης, ο ιδιώτης στα δικαστήρια και έλεγε το δικαστήριο, μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, ότι τα έξοδα συμψηφίζονται. Δηλαδή ο άνθρωπος ο οποίος αδίκως σύρονταν στα δικαστήρια, υπεβάλλετο και σε υπερβολικές δαπάνες. Εμείς αυτό προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε με την τροπολογία μας.
·         “…Eπιπλέον, στη Μακεδονία έχουμε πολύ προσφυγικό κόσμο, έχουμε πάρα πολλά κληροτεμάχια, τα οποία τίθενται υπό αμφισβήτηση.
 Αυτό τι σημαίνει; Εάν κάποιο κληροτεμάχιο μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως δασική έκταση, αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο εξαπάτησε τους πρόσφυγες, καθώς μιλάμε για αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων του 1929 και για πρωτόκολλα τα οποία συντάχθηκαν το 1932.
Επιλύαν ακριβώς όλη αυτή την κατάσταση. Τακτοποιούσαν ποιες ιδιοκτησίες έπρεπε να αναγνωριστούν στους παλιούς ιδιοκτήτες και ποιες έπρεπε να περάσουν στους καινούργιους ιδιοκτήτες, στους πρόσφυγες.
Έρχονται κάποιοι και τα αμφισβητούν όλα αυτά τα οποία κατατέθηκαν στο υποθηκοφυλακείο κανονικά, ως ιδιοκτησίες, με ό,τι προβλέπεται από το νόμο. Και βάζουμε όλους αυτούς τους αγρότες σε όλη αυτήν την ταλαιπωρία. Αυτό ζητάμε εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, να διορθωθούν τα λάθη και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών”.

O Ειδικός Αγορητής των Αν.Ελλ., έκλεισε την ομιλία του ως εξής: “… Εμείς, κύριε Υπουργέ, στην τροπολογία μας μιλάμε για τις θιγόμενες αγροτικές εκτάσεις. Δεν μιλούμε για καταπάτηση δασικών εκτάσεων ή νομιμοποίηση καταπάτησης. Αντιθέτως, προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να αποκατασταθεί μια αδικία.
Ξέρετε, εξαιτίας αυτού του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονταν τόσα χρόνια τα αγροτεμάχια και όλοι αυτοί, είχε σαν αποτέλεσμα από το σύνολο της χώρας μας να θεωρείται καλλιεργήσιμο μόνο το 20%. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν μιλάω μόνο για την Κεντρική Ευρώπη.
Στις χώρες της Μεσογείου, δηλαδή στις χώρες του Νότου, η χώρα που είναι πιο κοντά σε εμάς έχει το διπλάσιο ποσοστό. Δηλαδή, είναι περίπου στο 40% του συνόλου της επιφάνειας της χώρας. Εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών, που έρχονται από το παρελθόν έχουμε περιοριστεί στο 20%.
Αυτή η Κυβέρνηση θέλει να ξαναζωντανέψει τον πρωτογενή τομέα. Επομένως, πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και σοβαρότητα αυτό το θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δεν μιλήσαμε για την άλλη διάσταση, γιατί είπατε κάτι για το Σύνταγμα, κύριε Υπουργέ. Σε ένα άλλο άρθρο το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το οποίο είναι σημαντικό και βασικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ”.

Ακολουθούν σχετικά video:





Από το Γραφείο Τύπου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!