ΥΠΠΟΑ: Ανακρίβειες τα περί ανταλλαγής αρχαιοτήτων για τα Γλυπτά

Την αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανταλλαγή και μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων, σε αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για άρθρο που εκφράζει κυρίως θέσεις του συντάκτη του και όχι πραγματικά γεγονότα.

Το άρθρο του δημοσιογράφου Ian Jonston, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 13 Μαρτίου, υπό τον τίτλο «Greece offers ancient archaeological wonders in exchange for Elgin Marbles» (Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα σε αντάλλαγμα για τα Ελγίνεια), αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιτείνει τις διπλωματικές προσπάθειες προς τη Βρετανία, έναντι των δικαστικών που είχαν αποφασιστεί πέρυσι, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και σε αυτό το πλαίσιο θα προτείνει τον τακτικό δανεισμό θαυμάτων της ελληνικής αρχαιότητας σε αντάλλαγμα.

Στο κείμενο, που πρέπει να σημειωθεί ότι διάκειται θετικά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, καθώς εκφράζεται η άποψη ότι η ένωση των Γλυπτών στην Αθήνα θα είναι μια απόδειξη της δέσμευσης όλων στη δημοκρατία, αναφέρει ότι μεταξύ των αρχαιοτήτων που θα μπορούσαν να δοθούν ως δάνειο είναι η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα του Δία/Ποσειδώνα και άλλα έργα ανάλογη αξίας, που θα είχαν μια αξία να εκτεθούν στη Βρετανία.

Μάλιστα, επικαλείται τον επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (IARPS), καθηγητή Λουί Γκοντάρ, στον οποίο αποδίδει δήλωση, σύμφωνα με την οποία λέει μεταξύ άλλων πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να ανανεώσει και να εντείνει τις προσπάθειες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Επίσης, παραθέτει δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, σύμφωνα με την οποία η «επανένωση των Γλυπτών θα είναι μια συμβολική κίνηση του αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υποτιμούν τις αξίες και τις βάσεις της ευρωπαϊκή υπόθεσης, ενάντια σε αυτούς που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης».

Ωστόσο, αν και η θέση περί δανεισμού αρχαιοτήτων έχει ακουστεί ξανά ως τρόπος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής των Γλυπτών, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει τις πληροφορίες που περιλαμβάνει το δημοσίευμα του «Independent».

Υποστηρίζει ότι πρόκειται για «ανακρίβειες» και διευκρινίζει:

«Η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο η οποία σήμερα δεν συντελείται. Έως τώρα, δεν έχει γίνει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Όπως εξηγεί, γίνεται «μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διάλογου για την επανένωση των γλυπτών, με νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στη δικαστική διεκδίκηση».

Όσον αφορά όσα αποδίδονται στον καθηγητή Λουί Γκοντάρ, τονίζει ότι «συντάσσεται απόλυτα με τη προσέγγιση του Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα».

Και προσθέτει μια δήλωση του καθηγητή Λουί Γκοντάρ, ότι:

«Ως πρόεδρος του IARPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια.

»Άρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε.

»Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του Βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του Ελληνικού κράτους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Επίσης ενημερώνει ότι ο Λουί Γκοντάρ προτίθεται να στείλει επιστολή στον Independent.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!