Αναβίωση του αμερικανικού πνεύματος και μεγαλείου υποσχέθηκε ο Τραμπ

Σε ελαφρώς χαμηλότερους τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

Υποσχέθηκε αναβίωση του αμερικανικού πνεύματος και μεγαλείου, επενδύσεις και δουλειές σε Αμερικανούς και απέλαση των παρανόμων, για την ασφάλεια και την ευημερία όλων.

«Με την εφαρμογή των νόμων για τη μετανάστευση, θα αυξήσουμε τους μισθούς, θα βοηθήσουμε τους ανέργους, θα εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια δολάρια και θα κάνουμε τις πόλεις μας ασφαλείς για όλους» εξήγησε, επαναλαμβάνοντας ότι το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό θα προχωρήσει σύντομα. Απέφυγε πάντως, να αναφερθεί ονομαστικά στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Κάλεσε ακόμα το Κογκρέσο -κοιτώντας και στις δύο πολιτικές πτέρυγες να εγκρίνει το πρόγραμμα 1 τρις. δολαρίων για έργα υποδομών σε όλη τη χώρα.

Αφού είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό η χώρα και οι υποδομές της είναι σε άσχημη κατάσταση, υπενθύμισε τα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν: «Είχε προειδοποιήσει ότι η εγκατάλειψη των πολιτικών προστατευτισμού, φέρνει μιζέρια και συντρίμμια. Και σήμερα εδώ είμαστε με 43 εκατομμύρια φτωχούς και 49 εκατομμύρια ανέργους.»

Δεν ήταν λίγες οι φορές στη διάρκεια της ομιλίας του που κοίταξε προς την πλευρά και των δύο πολιτικών παρατάξεων του Κογκρέσου, ζητώντας διακομματική στήριξη για την εφαρμογή των πολιτικών του, κυρίως στην οικονομία, την ασφάλεια, αλλά και στην... αλλαγή του Obamacare.

Πάντως στα έδρανα των Δημοκρατικών δεν υπήρξε ιδιαίτερος ενθουσιασμός με τα λεγόμενα του προέδρου. Αντίθετα, αρκετοί χαμογελούσαν ειρωνικά με τα όσα άκουγαν.

Η μόνη συγκινητική στιγμή που όλοι χειροκρότησαν τον πρόεδρο ήταν όταν αναφέρθηκε στον πεζοναύτη Ράιαν Όουενς, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση στην Υεμένη πριν από λίγες εβδομάδες.

Στο Κογκρέσο ήταν προσκεκλημένη η χήρα του, η οποία δάκρυσε όταν άκουσε τον πρόεδρο να μιλά για τη θυσία του συζύγου της.

«Ο Ράιαν έδωσε τη ζωή του για τη χώρα του, για τους φίλους του, για την ελευθερία μας. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ» είπε, καταχειροκροτούμενος.

Από τα «ορεινά» του Κογκρέσου παρακολουθούσε την ομιλία η Μελάνια Τραμπ, σε ένα ακόμα ταξίδι στην Ουάσινγκτον. Μεταξύ των «καλεσμένων» -η επιλογή από τον εκάστοτε πρόεδρο δεν γίνεται τυχαία, αφού η παρουσία τους συμπίπτει με τα όσα θα αναφερθούν στην ομιλία- ήταν και συγγενείς θυμάτων παρανόμων μεταναστών...

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επανέλαβε τη δέσμευσή του απέναντι στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, υποσχέθηκε να βάλει τέλος στο κακό που λέγεται Ισλαμικό Κράτος, ενώ απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά σε χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία. Ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια μουσουλμανικών χωρών στην προσπάθεια να νικηθεί η τρομοκρατία.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!