Στείλε την είδηση

Συμβαίνει κάτι σημαντικό στη γειτονιά σου;
Θέλεις να σχολιάσεις κάποιο γεγονός;
Στείλε μας ένα μήνυμα avatonpress@gmail.com

Απόστολος Βακάκης: Το σκληρό παιχνίδι της μοίρας για τον «σκληρό» και διορατικό επιχειρηματία

Πολλοί θεωρούσαν δεδομένο ότι ο Απόστολος Βακάκης επηρεασμένος από τον αιφνίδιο θάνατο του 24χρονου γιου του θα έσπαγε. Όμως ο επιχειρηματίας “Mr Jumbo” δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Η πραγματικότητα διέψευσε τους πάντες όταν μια μέρα μετά το τραγικό τροχαίο στη Θήβα, όπου χάθηκαν οι ζωές τριών νέων ανθρώπων κι ενός παιδιού, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Βαγγέλης Παπαευγγέλου, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση:

«Ο κύριος Βακάκης δεν επιθυμεί ούτε δάκρυα, ούτε θρήνους. Αυτό που πρέπει να επικρατήσει είναι σιωπή και ψυχραιμία. Business as usual δηλαδή».

Ο Απόστολος Βακάκης, δείχνοντας απόλυτη αυτοκυριαρχία, μετέβη στο γραφείο του, στις 11.30 το πρωί. Αμέσως έδωσε οδηγίες για την τρέχουσα καθημερινότητα και ζήτησε να υπάρξουν δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη ήταν επαγγελματική και αφορούσε στα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου του. Η δεύτερη ήταν περισσότερο προσωπική, στα αυστηρά όρια που ο ίδιος ήθελε να θέσει.

«Ο Θεός μας ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας και στις υπόλοιπες οικογένειες και να ευχαριστήσουμε για τη συμπαράσταση όλων στο θρήνο μας για την τραγική πρόωρη απώλεια τριών νέων ανθρώπων και ενός παιδιού.

 Οικογένεια Απόστολου Βακάκη».

Για τους συναισθηματικούς Έλληνες τέτοιου είδους ψυχραιμία αντιβαίνει στον παραδοσιακό θρήνο. Όμως ο Απόστολος Βακάκης θυμίζει περισσότερο Βορειοευρωπαίο. Έναν άνθρωπο με χαλιναγωγημένο συναίσθημα που ξέρει να κρύβεται και να μη μοιράζεται όσα σκέφτεται και νιώθει. Ίσως αυτή η διάθεσή του να τον οδήγησε στην απόφαση να κηδέψει τον μονάκριβο γιο του παρουσία μόλις 5 ατόμων στο Κοιμητήριο του Βύρωνα.

Μαθημένος στα δύσκολα- Από την Αίγυπτο στην Κίνα

Ανέκαθεν η ζωή του χαρακτηριζόταν από αυτό που θα λέγαμε σκωτσέζικο ντους. Κρύο τη μία, ζέστη την άλλη. Γεννήθηκε το 1954 στην Αλεξάνδρεια, μέσα σε μια οικογένεια που είχε στο αίμα της την επιχειρηματικότητα. Ο πατέρας του, Γεώργιος Βακάκης, παρήγαγε στο εργοστάσιό του «διογκωμένη πολυστερίνη», που αποτελούσε το βασικό μονωτικό υλικό της εποχής για ψυγεία και κτίρια.

Οι δουλειές πήγαιναν καλά αλλά οι πολιτικές εξελίξεις με την άνοδο του Νάσερ, ανάγκασε την οικογένεια να φύγει από την χώρα της Μέσης Ανατολής. Έτσι το 1962 έφτασαν στην Ελλάδα και μετά κατέφυγαν στην Ιταλία. Άνθρωπος δημιουργικός ο Γεώργιος Βακάκης, πιάνει δουλειά σε μια μικρή οικοτεχνία που φτιάχνει λούτρινα ζώα και κούκλες. Τα κοσμήματα που πρόλαβε να πάρει μαζί της, η μητέρα του Απόστολου Βακάκη, Σοφία, αποτέλεσαν το αρχικό κεφάλαιο κίνησης για τη δημιουργία τη El Greco. H εταιρία θα κάνει πολύ σύντομα μια εξαιρετική πορεία στον τομέα των παιχνιδιών. Ο Απόστολος Βακάκης φεύγει για σπουδές οικονομικών στη Βρετανία. Όμως μια πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Άνω Γλυφάδας, θα αναγκάσει τον 23χρονο τότε Απόστολο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να στήσει από το μηδέν την εταιρία με έδρα τη Ζάκυνθο.

Έχοντας δύσκολη σχέση με τον πατέρα του, σύντομα θα προχωρήσει σε μια σειρά ρήξεων. Ο ίδιος ο Mr Jumbo είχε παραδεχθεί αυτή τη σύνθετη σχέση καθώς και ότι αρχικά δεν ήθελε να ασχοληθεί με την εταιρία. Η El Greco ακολουθεί φθίνουσα πορεία και πωλείται στην πολυεθνική Hasbro. Κάπως έτσι ο Απόστολος Βακάκης καλείται να επινοήσει τον ίδιο του τον εαυτό και να πάρει το δικό του δρόμο, αφού αυτός είναι που πούλησε την εταιρία όπως ακούγεται παρά τη διαφωνία του πατέρα του.

Η ιστορία των Jumbo ξεκινά με ένα υπόγειο κατάστημα  στη Γλυφάδα το 1986. Στη συνέχεια η εταιρία θα κάνει ένα απίστευτο ράλι κερδών και ανάπτυξης με προμήθειες και μονάδες παραγωγής στην Κίνα. Η Jumbo χάρη στη διορατικότητα του Απόστολου Βακάκη θα μετατραπεί σ’ ένα παγκόσμιο case study επιτυχίας. Δεν υπάρχει πουθενά το μοντέλο του σούπερ μάρκετ παιχνιδιού που παράλληλα διαθέτει είδη προσωπικής φροντίδας, σπιτιού, μέχρι σοκολάτες και σνακ.

Οι προτιμήσεις και τα αυτοκίνητά του

Ο Απόστολος Βακάκης φημίζεται για δύο προτιμήσεις του. Η πρώτη είναι η αγάπη του για τις ξανθές γυναίκες. Ξανθιά ήταν η πρώτη του γυναίκα, Έφη, που αν και Ελληνίδα πολλοί τη θεωρούσαν Βρετανίδα. Ξανθιά και η Αλίκη Μπενρουμπή, με την οποία είχε μακρόχρονη σχέση μετά. Η δεύτερη προτίμησή του είναι τα τζάμια στα γραφεία, τα οποία θέλει να είναι διάφανα.

Παρά την επιτυχία του και τις γνωριμίες του με πολλούς επιχειρηματίες, δεν συχνάζει σε κοσμικά στέκια. Πολλές Παρασκευές θα τον βρει κανείς να πίνει το κρασί του και να τρώει τα μπαρμπούνια του στην ψαροταβέρνα του Μοσχάτου «τα Κανάρια», ενώ παρά τη μεγάλη συλλογή αυτοκινήτων, διαθέτει κυρίως Mercedes, μετακινείται συνήθως με μια λευκή BMW μεγάλου κυβισμού.

Πίσω δε, από την διαφημιστική επιτυχία των Jumbo, βρίσκονται πάλι η έμπνευση και οι ιδέες του Απόστολου Βακάκη.

Τα πυρά σε πολιτικό… κατά τη βράβευσή του

Ο Απόστολος Βακάκης είναι ένας άνθρωπος διορατικός. Ένα άγνωστο περιστατικό στους περισσότερους συνέβη το 2002, όταν και βραβεύτηκε ως κορυφαίος λιανέμπορας της χρονιάς σε μια ανοιχτή εκδήλωση. Όταν ανέβηκε όμως στο βήμα, αντί να ευχαριστήσει όσους τον τίμησαν, καταχέριασε με ένα μανιφέστο προσβολών τους υπεύθυνους για την κατάντια της χώρας, του εμπορίου, της οικονομίας και της πολιτικής. Τα πυρά του πέτυχαν και έναν πολιτικό, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος αργότερα, βρέθηκε πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Το μόνο που δεν μπορούσε να προβλέψει και να σκεφτεί ποτέ… ο κορυφαίος businessman ήταν το τραγικό παιχνίδι που του επεφύλασε η μοίρα για την οικογένεια του. 


Πηγή: www.star.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!

^ Αρχή σελίδας