Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες και αναχωρεί το κουαρτέτο χωρίς συμφωνία για τα εργασιακά

Ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη φάση των διαπραγματεύσεων και οι θεσμοί αναχωρούν αφήνοντας ανοιχτά τρία κρίσιμα ζητήματα: τα εργασιακά, το ύψος των μέτρων για το 2019 και το είδος των αντίμετρων που θα εφαρμοστούν.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκίνησαν εκ νέου οι συνομιλίες Αθήνας-κουαρτέτου με επίκεντρο τα εκκρεμή ζητήματα των εργασιακών και του αφορολόγητουοι οποίες έληξαν το απόγευμα. Στην ουσία ήταν μια ανασκόπηση των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Οι επικεφαλής των θεσμών αναχωρούν από την Αθήνα και οι επόμενες συνομιλίες θα γίνουν μέσω τηλεδιασκέψεων.

Κόψιμο συντάξεων μια κι έξω και όχι σταδιακά όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά απαίτησαν οι επικεφαλής των δανειστών, όπως έγινε γνωστό από αξιόπιστες πηγές.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νικολά Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από τον ESM και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσέσκο Ντρούντι ζήτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη να δεσμευθεί η Αθήνα ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει μια κι έξω το 2019 ή το 2020 κι όχι σταδιακά σε κάποια χρόνια.

Στο σημείο αυτό δεν υπήρξε συμφωνία κι όπως ανακοινώθηκε οι δανειστές φεύγουν από την Αθήνα αφού αυτός ο κύκλος των συνομιλιών θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ένα δημοσιονομικό πακέτο που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, δηλαδή από το 2019. Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήριζε «ισορροπημένο» το πακέτο των μέτρων που συζητείται να υλοποιηθεί από το 2019.

Όπως εξηγούσε η ίδια κυβερνητική πηγή, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών παραμένουν τρεις σημαντικές διαφορές:

1. Το μέγεθος του πακέτου, με τους δανειστές να αξιώνουν νέα μέτρα 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

2. Διαφορές στην ισορροπία μέτρων-αντιμέτρων

3. Ασυμφωνία στα εργασιακά.

«Έκλεισε» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, «ανοιχτά» εργασιακά και αφορολόγητο

Έκλεισε η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ συζητήθηκε εκτενώς το πακέτο μέτρων - αντίμετρων. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα των εργασιακών και του αφορολόγητου.

«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων.

Όπως είπε, υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος.

Κατά την ίδια πηγή, για το ζήτημα των εργασιακών υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ, ενώ το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το βράδυ της Τετάρτης, έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται το «κούρεμα» του ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά όχι των ασφαλιστικών εισφορών.

Νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου έχει οριστεί για σήμερα στις 14:00.

Σημειώνεται ότι το σημερινό EuroWorking Group θα διεξαχθεί στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!