Σφίγγει ο κλοιός για τον Φιγιόν

Όλο και πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για τον υποψήφιο της Δεξιάς στη Γαλλία, Φρανσουά Φιγιόν, καθώς την ώρα που η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του για την υπόθεση «Penelope-gate», σταδιακά τον εγκαταλείπουν και συνεργάτες του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στο σπίτι της οικογένειας Φιγιόν στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Τα μέλη της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και των οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων (Oclciff) προχώρησαν στην έρευνα κατ' εντολή των τριών δικαστικών λειτουργών που έχουν αναλάβει από τις 24 Φεβρουαρίου να διερευνήσουν την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του Φιγιόν, Πενελόπ.

Δεν έφτανε αυτό, αλλά σημαντικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης που μετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Φιγιόν, ανακοίνωσαν ότι τον εγκαταλείπουν εξαιτίας των εκκρεμών κατηγοριών για διαφθορά που αντιμετωπίζει.

Πρόκειται για τον ταμία Ζιλ Μπουαγέ και τους βουλευτές Μπενουά Απαρού, Εντουάρ Φιλίπ και Κριστόφ Μπεσού, οι οποίοι με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία είναι πλέον «ασυμβίβαστη» με το πολιτικό του όραμα.

Όπως αναφέρουν, είναι οργισμένοι διότι ενώ ο Φιγιόν είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν υπάρξουν δικαστικές έρευνες εις βάρος του, δεν το έκανε.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι φήμες ότι και άλλοι προτίθενται να εγκαταλείψουν τον Φιγιόν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν παραιτείται ώστε να συνεχίσει τον προεκλογικό αγώνα το κόμμα με άλλο υποψήφιο.

Τα αποτελέσματα των νέων δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν ότι ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν είναι σταθερά δεύτερος πίσω από την υποψήφια της Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, αλλά ενισχυμένος έναντι του Φιγιόν, που πλέον δεν φαίνεται να έχει ελπίδες να περάσει στον δεύτερο γύρο του Μαΐου.

Δύο νέες δημοσκοπήσεις φέρουν τη Μαρίν Λεπέν να προηγείται με ποσοστά 25% και 27% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά να ηττάται στον δεύτερο, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, προηγείται με ποσοστό 25% έναντι 23% του ανεξάρτητου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 21%.

Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν φαίνεται να υπερισχύει της Λεπέν με ποσοστό 63% έναντι 37%.

Αλλά και με τον Φιγιόν ανθυποψήφιο στον β' γύρο, η Μαρίν Λεπέν θα χάσει με 40% έναντι 60% του Φιγιόν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe, η Λεπέν εξασφαλίζει 27% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν 24% και ο Φιγιόν 19%.

Στον δεύτερο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό 62% έναντι 38% της Λεπέν, ενώ ο Φιγιόν φαίνεται να νικά την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου με 58% έναντι 42%.

Με δεδομένο ότι η απώλεια της δυναμικής του Φρανσουά Φιγιόν οφείλεται στο οικονομικό σκάνδαλο, ο Εμανουέλ Μακρόν αντεπιτέθηκε υποσχόμενος ότι, εάν εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, θα απαγορεύσει στους κοινοβουλευτικούς να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους.

«Θα απαγορεύσουμε στους κοινοβουλευτικούς να απασχολούν τους δικούς τους, ή μέλη της οικογένειάς τους, προκειμένου να δοθεί τέλος στον νεποτισμό», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien.

«Δεν είμαι διόλου εναντίον του να απασχολεί κάποιος μέλη της οικογένειάς του, όταν τα μισθοδοτεί από ίδιους πόρους», ανέφερε ο Μακρόν, «αλλά όταν μιλάμε για δημόσιο χρήμα, δεν πρέπει να έχει κανένας τη δυνατότητα να προσλαμβάνει τους δικούς του».

Μεταξύ άλλων, στην ίδια συνέντευξη δεσμεύεται ότι, αν εκλεγεί θα προωθήσει έναν νόμο για το «ήθος στον δημόσιο βίο», ο οποίος θα «μειώσει δραστικά τις συγκρούσεις συμφέροντος, απαγορεύοντας για παράδειγμα στους κοινοβουλευτικούς να ασκούν (ταυτόχρονα) συμβουλευτική δραστηριότητα», τόνισε.

«Δεν μπορεί κανείς να νομοθετεί για όλους και παράλληλα να βρίσκεται στην υπηρεσία ορισμένων», υποστήριξε.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!