«Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Αγροδιατροφής με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας»


                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Αγροδιατροφής με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας»

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομία στα πλαίσια της πρωτοβουλία ‘Thessaloniki Innovation Friendly Destination’, έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία του πρώτου ελληνικού Digital Innovation Hub στην Κεντρική Μακεδονία.

Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα Digital Innovation Hubs-The Agrofood case ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Ταφύλλης δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα πάρει την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τους αρμόδιους φορείς ώστε να δρομολογηθεί η ίδρυση Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας Αγροδιατροφής στη Θεσσαλονίκη με συντονισμό της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Την πρωτοβουλία χαιρέτησαν και δήλωσαν αρωγοί ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ιωάννης Τσιρώνης, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μακεδονίας Θράκης) κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ. κ. Θεοφάνης Παπάς.

Η κα. Αλεξάνδρα Τασηγιώργου, Programme Officer, EU Policies, DG CNECT, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για το συντονισμό με την Ελλάδα παρουσίασε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ‘Digital Innovation Hubs’, επικεντρώνοντας στις δυνατότητες ενεργούς συμμετοχής της Ελληνικής Περιφέρειας.

Οι κες. Judit Anda Ugarte και κ. Mila Arguelles από την Περιφέρεια της Ανδαλουσίας της Ισπανίας, παρουσίασαν την πορεία του επιτυχημένου εγχειρήματος της περιφέρειας της Ανδαλουσίας, ενώ άφησαν ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για περαιτέρω συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην στρογγυλή τράπεζα συζητήθηκε αναλυτικά η ανάγκη συνέργειας μεταξύ πολιτείας-έρευνας-βιομηχανίας και αγροτών από επιφανείς εκπροσώπους των κλάδων της τετραπλής έλικας:

κ. Simon Bensasson, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντεταλμένος σε θέματα καινοτομίας
κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης  & Επιχειρηματικότητας
κ. Νικόλαος Ευθυμιάδης, Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης
κ. Κωστής Καγγελίδης, Σύνδεσμος Επικοινωνιών και Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος
κ. Αναγνώστης Αργυρίου, ΙΝΑΒ/ΕΚΕΤΑ
κ. Δημήτριος Φωτάκης, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
κ. Νικόλαος Τσονιώτης, AgriAccelerator

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΑΖΚ κ. Παντελή Αγγελίδη «Εργαστήκαμε συστηματικά από το περασμένο φθινόπωρο, ώστε σήμερα να είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε τη συμμετοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στην ελίτ των Κέντρων Ψηφιακής Καινοτομίας Αγροδιατροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία αξίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην νέα πρωτοβολία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία Digital Innovation Hubs στις Περιφέρειες της Ένωσης και να συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο ανάπτυξης και συνεργασίας. Ο τομέας της Αγροδιατροφής αποτελεί προτεραιότητα για εμάς όπως απορρέει από τη RIS3 της Περιφέρειας μας, αλλά και την πραγματικότητα του δυναμισμού του οικοσυστήματος καινοτομίας σ’ αυτό τον τομέα που αποτυπώνουμε μέσα από τις δράσεις. Άλλωστε έχουμε ωριμάσει πλέον τις συνθήκες για την ίδρυση του πρώτου Θύλακα Καινοτομίας που εστιάζει στην Αγροδιατροφή.»


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!