Πυρ ομαδόν κατά Μητσοτάκη για το δικαίωμα στην απεργία

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποκάλεσε ασύδοτους του συνδικαλιστές, διότι με τις απεργίες στα ΜΜΜ ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα που τον κατηγορούν για ακραίο φιλελευθερισμό και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέσα από αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, έστειλε μήνυμα προς τους συνδικαλιστές των μέσων μαζικής μεταφοράς να σταματήσουν να ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό με τις απεργίες τους.

Στην πρώτη ανάρτησή του έγραψε:

«Με τις συνεχείς απεργίες των ΜΜΜ, αντί να τιμωρείτε την κυβέρνηση, τιμωρείτε τους πολίτες που είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Σταματήστε».

Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε:

«Χρειάζεται αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Καμία απεργία χωρίς το 50%+1 των εργαζομένων. Να μπει τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών».

Ο πρόεδρος της Βουλής επέκρινε σφοδρά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζεται με ακραίες θέσεις του ΔΝΤ- ιδίως στα εργασιακά- και με τις θέσεις που λαμβάνει στέλνει, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, μηνύματα στους δανειστές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία με την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς για να φέρει στην επιφάνεια τη γενική αντίθεσή του και τη δυσανεξία του προς τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.

Επισήμανε ότι τέτοιες απόψεις έχουν ζητηθεί από ακραίους συντηρητικούς κύκλους και έχουν απορριφθεί από την κοινωνία, ωστόσο ανέφερε: «Όλοι κρίνονται για την ατζέντα των κινητοποιήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά για «ένα ακόμα νεοφιλελεύθερο κρεσέντο», καθώς όπως λέει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την απεργία στα ΜΜΜ για να επιτεθεί συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «γνωρίζει πολύ καλά τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να τοποθετηθεί για το συνδικαλιστικό νόμο και το δικαίωμα στην απεργία» και σημειώνει αυτό γίνεται «τη στιγμή που η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κανονικότητας στην αγορά εργασίας».

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον άνθρωπο που χαρακτηρίζει “ιδεοληψία” τις συλλογικές συμβάσεις. Καθείς εφ' ω ετάχθη», καταλήγει.

«Η ΝΔ επιτίθεται στο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της απεργίας, στην προσπάθειά της να ξεπεράσει σε αντιλαϊκότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος της έχει πάρει τη μπουκιά απ' το στόμα με την προσήλωσή του στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής» σχολίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξη του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε:

«‘Όλες οι απεργίες στρέφονται κατά του συνόλου της κοινωνίας. Όλες οι απεργίες και οι αγρότες όταν ήταν στους δρόμους εγώ είπα να αποσυρθούν, να μην κλείνουν τους δρόμους. Δεν είναι σαν το ΚΚΕ, την Χρυσή Αυγή, που επιδιώκουν τη διατάραξη της κοινωνικής γαλήνης και μέσω αυτού του τρόπου άνοδο τους».

Και συμπλήρωσε:

«Οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκιο. Μόνο που αυτό προϋποθέτει να έχει και η εξουσία ευήκοα ώτα, δηλαδή για να μη γίνονται απεργίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικοί φορείς και η φωνή των συνδικαλιστών, γιατί όταν είναι κουφή η εξουσία σύρονται σε τέτοια μέτρα απελπισίας και στρέφονται κατά των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων οι διάφοροι κλάδοι».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!