Με ακύρωση της συμφωνίας της ΕΕ απειλεί ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε ότι οι συμφωνίες της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης αυτής για τον περιορισμό της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να τεθούν σε κίνδυνο σε περίπτωση που η Ένωση δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk το πρωί του Σαββάτου ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξηγεί, πως «η χώρα του θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ» και προσθέτει «είτε θα ακυρωθούν όλα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της παροχής αδειών εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα».

Θυμίζουμε, πως πέρυσι Τουρκία και η ΕΕ είχαν δώσει τα χέρια με στόχο τον περιορισμό της ροής των προσφύγων που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία, με αντάλλαγμα την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια προς την Άγκυρα αλλά επίσης και με την υπόσχεση για άρση των απαιτήσεων για την έκδοση βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της ίδια συνέντευξης ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας υπογράμμισε, πως τελικά αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη του στο Ρότερνταμ ακόμα κι αν ολλανδικές αρχές του έχουν απαγορεύσει να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Ερντογάν.

«Πηγαίνω στο Ρότερνταμ σήμερα» είπε και πρόσθεσε «θα επιβάλλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία, αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το ναι στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου».

Ο Τούρκος υπουργός μεταξύ των υπολοίπων έκανε λόγο για σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Ρότερνταμ την Παρασκευή ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί στον Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη και τόνισε:

«Έχει διπλωματική ασυλία οπότε θα του συμπεριφερθούμε με σεβασμό, όμως έχουμε άλλους τρόπους για να εμποδίσουμε πράγματα να συμβούν σε δημόσιο χώρο».

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!