ΟΧΙ Μ. Λαμτζιδη στην πρόσκληση για τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας

ΔΗΛΩΣΗ
 
Σας ενημερώνω ότι σήμερα, 3.3.2015 κατάθεσα την με ημερομηνία 3.3.2017 απαντητική επιστολή (αρ. πρωτ. 3312/3.3.2017) μου στην πρόσκληση συμμετοχής στα εγκαίνια του ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ , που απηύθυνε στα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ , στο κοινό, σε στελέχη της Τ.Α. ο Πρόεδρος του ΔΣ του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχ. Γεράνης.
Μανόλης Λαμτζίδης
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς
Μέλος ΔΣ ΦΟΔΣΑ ΚΜ========================================================================================================

Προς το κ. Μιχ. Γεράνη Πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Κοινοποίηση σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ

Θέμα : Τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας
                                                             Θεσσαλονίκη, 3.3.2017
Κύριε Πρόεδρε,

‘Ελαβα μία πρόσκληση προκειμένου να παραστώ ως αιρετό μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας, που θα γίνουν τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου στο χώρο του ΣΜΑ.
Με την παρούσα σας δηλώνω ότι  δε θα παραστώ στα εγκαίνια για τους παρακάτω λόγους:

1.       Πρόκειται για μία «φιέστα» με στοιχεία«χολυγουντιανής υπερ-παραγωγής» τελείως δυσανάλογη προς τις οικονομικές συνθήκες της εποχής μας με προϋπολογισμένο κόστος το «τερατώδες» ποσό των 20.000,00 ευρώ (!!!).
Τα εγκαίνια οποιουδήποτε έργου στις σημερινές οικονομικές  συνθήκες θα έπρεπε να είναι μία σεμνή και διακριτική εκδήλωση χαμηλότατου προϋπολογισμού και τίποτε παραπάνω.
1.           Αν και μέλος του Δ.Σ. πληροφορήθηκα το προϋπολογισθέν ύψος από τον τύπο και όχι από τη διοίκηση του Συνδέσμου, όπως είχατε υποχρέωση να πράξετε.
Βέβαια, ο αντιδημοκρατικός και συγκεντρωτικός τρόπος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ- εξαιτίας της συμμετοχής μου στο ΔΣ του Συνδέσμου- δεν μου είναι άγνωστος και τον έχω καταγγείλει δημόσια επανειλημένα.
Όσον αφορά στην ουσία του έργου υπενθυμίζω ότι:
Α.    Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ενάντια στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και την καθολική αντίδραση των φορέων που την εκπροσωπούν (Δήμος Παύλου Μελά κλπ.)
Β.   Η «χωροθέτησή» του έγινε με  «προβληματικό τρόπο» και   πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Ευκαρπίας που περιβαλλοντικά είναι έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη.
Γ.  Απο το πλήθος των κατοίκων που αντιδρούσαν  δικαιολογημενα στη δημιουργία του δεκάδες σύρθηκαν στα ποινικά δικαστήρια και καταταλαιπωρήθηκαν χωρίς βέβαια να καταδικαστεί ούτε ένας από αυτούς. Στήθηκε μια βιομηχανία ποινικών διώξεων άδικων και αδικαιολόγητων, που όλες «έπεσαν στο κενό» βέβαια.

Δ. Για την «προστασία» του έργου –από ποιόν, από τους ίδιους τους δημότες;-  είχαν επιστρατευτεί μονάδες των ΜΑΤ δίνοντας την εικόνα ενός «στρατοπέδου».

Ε. Από την αρχή , το έργο ήταν «υπερδιαστασιολογημένο» και είχε χαρακτηριστεί δικαιολογημένα «φαραωνικό».
Στις νέες συνθήκες, που  το έργο «ξεφουσκώνει» (πχ. μόνο 2 από τις 4 «πρέσσες» που αγοράστηκαν θα χρησιμοποιηθούν») εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά στο αν ο Σύνδεσμος θα είναι σε θέση – με βάση το μέχρι σήμερα προσανατολισμό του και τη φιλοσοφία της ηγετικής του ομάδας -  να δεσμευτεί ότι θα «αναπροσανατολίσει» το έργο αυτό με βάση τα νέα δεδομένα ώστε να μειωθούν δραστικά οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις .
ΣΤ. Ενώ η τοποθεσία στην οποία έγινε ήταν γνωστό σε όλους  ότι ήταν παλιό «νταμάρι» , στην πορεία ανακαλύψατε ξαφνικά  την ανάγκη για περαιτέρω «εκβραχισμούς»(!!!) άρα περισσότερα κονδύλια , και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών.

Ζ. Η ηγετική ομάδα του ΦΟΔΣΑ ποτέ δεν εγκατέλειψε τους σχεδιασμούς της για συγκεντρωτική διαχείριση των απορριμμάτων με το βλέμμα στραμμένο στην «καύση» ως την κυριότερη μέθοδο – και πλέον κερδοφόρα- ενεργειακής αξιοποίησής των απορριμμάτων με παράλληλη υπονόμευση της κυρίαρχης κατεύθυνσης του ΕΣΔΑ για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.

Η. Άλλωστε, η επιτόπια επίσκεψη μετά από πρόσκλησή σας του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή του έργου είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να «αποδομήσει» την πολιτική της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στο ΕΣΔΑ  , και να ενισχύσει  το συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης , που ευνοεί την «καύση των συμμείκτων» .

Ι. Σοβαρά ερωτηματικά προξενεί και το γεγονός της αποστολής ενόψει ψήφισης του τοπικού ΠΕΣΔΑ - εξαιρετικά επείγοντος με αρ. 10439/24.10.2016 εγγράφου από μέρους σας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ΚΜ με την παρακάτω παρατήρηση: «…“Πρόβλεψη για Δυνατότητα Ενεργειακής Αξιοποίησης (σημείωση δική μου, βλ. «καύση συμμείκτων») Προσθήκη κειμένου στο οποίο γίνεται αναφορά για πρόβλεψη για δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης …», η οποία υιοθετήθηκε με αποτέλεσμα στην οικεία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  με αρ. 220/3-11-2016 του Π.Σ. (ΑΔΑ:6ΕΕΠ7ΛΛ-ΠΥ3) να προστεθεί η φράση (σελ.4): «…δ)κάθε άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας…»
Απομένει προς διευκρίνιση απο μέρους σας, αν στην έννοια της “ανάκτησης ενέργειας” συμπεριλαμβάνεται και η πολλαπλά αμφισβητούμενη και περιβαλλοντικά επιζήμια “καύση συμμείκτων”
Κατόπιν αυτού σας καλώ –έστω και την τελευταία στιγμή- να περιοριστείτε σε μία σεμνή και διακριτική τελετή, που να μην προκαλεί την τοπική κοινωνία και το κοινό αίσθημα και σε μία ανάληψη προσπάθειας με χρονικές δεσμεύσεις για έναν ριζικό αναπροσανατολισμό του έργου με δραστική μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε είδους στην ευρύτερη περιοχή. Κάθε άλλη στάση συνιστά ΥΠΕΚΦΥΓΗ και ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ του κλίματος καχυποψίας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή απέναντι στην ηγεσία του Συνδέσμου τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

Με τιμή,
ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς
Μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ΚΜ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!