Άνδρες-γυναίκες στον στρατό, λέει η Σουηδία

Την υποχρεωτική στράτευση και για τα δύο φύλα αποφάσισε η κυβέρνηση της Σουηδίας, έπειτα από πολλά χρόνια που η θητεία ήταν εθελοντική και αποκλειστικά για τους άνδρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη και γύρω από τη Σουηδία έχει χειροτερέψει και οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται ενίσχυση.

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο της μόνο εθελοντικής κατάταξης στον στρατό, που εφαρμόζεται από το 2010, «δεν εξασφάλισε στις ένοπλες δυνάμεις επαρκές προσωπικό για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών τους και η υποχρεωτική κατάταξη κρίνεται αναγκαία για λόγους στρατιωτικής ετοιμότητας».

Επιπλέον, τόνισε ότι η θητεία στον στρατό «είναι ουδέτερου γένους και αφορά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες».

Ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλκβιστ επισήμανε ότι η χώρα αισθάνεται αυξημένη πίεση από τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα (παραβιάσεις εναέριου χώρου, αύξηση των στρατευμάτων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ), την προσάρτηση της Κριμαίας και την «πίεση που ασκεί» στις Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διατηρεί στράτευμα 20.000 ατόμων, εκ των οποίων το 84% είναι άνδρες και το 16% γυναίκες.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, υπάρχει ανάγκη για 1.000 μάχιμους και 7.000 εφέδρους. Επίσης εκτιμάται ότι με την υποχρεωτική στράτευση θα κληθούν σε κατάταξη για θητεία 13.000 άτομα.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!