Τελειώνει ο χρόνος του Φιγιόν UPD

Με μόνη σύμμαχο τη... σύζυγό του φαίνεται πως έχει μείνει ο Φρανσουά Φιγιόν. Ο Γάλλος πολιτικός προσπαθεί να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση καλώντας τους υποστηρικτές του σε διαδήλωση, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η κλεψύδρα αδειάζει. Ήδη στελέχη συντηρητικών εμφανίζοντα έτοιμα να προτείνουν, τη Δευτέρα, την αντικατάστασή του από τον Αλέν Ζιπέ.

Όπως ανέφερε ο Κριστιάν Εστροζί, στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, στο τηλεοπτικό δίκτυο BMFTV υψηλόβαθμα στελέχη των Γάλλων συντηρητικών θα προτείνουν τη Δευτέρα έναν εναλλακτικό υποψήφιο στη θέση του Φιγιόν.

«Μέσα στις επόμενες ώρες θα προτείνουμε μια πρωτοβουλία» είπε ο Εστροζί, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει αύριο το πρωί.

«Δεν έχουμε τον χρόνο για να συζητήσουμε ποιος έχει το μεγαλύτερο ταλέντο. Δεν νομίζω ότι κανένας από τους σαραντάρηδες στο πολιτικό μας κίνημα, που έχουν ταλέντο, μπορεί να αναλάβει τον ρόλο να μας ενώσει» δήλωσε, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία θα έχει τον ίδιο επικεφαλής και άλλα βαριά ονόματα του κόμματος περιλαμβανομένων των Ζαβιέ Μπερτράν και Βαλερί Πεκρές.

«Το ευκολότερο πράγμα προφανώς...είναι το πρόσωπο που ήρθε δεύτερο στις προκριματικές και αυτός είναι πολύ απλά ο Αλέν Ζιπέ» κατέληξε.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα ο Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους οπαδούς του σε διαδήλωση, με τους διοργανωτές να ελπίζουν ότι έτσι θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα.

Το 71% των ψηφοφόρων θέλει ο Φιγιόν να αποσυρθεί από την κούρσα για τη γαλλική προεδρία, μετά το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του για το οποίο θα πρέπει να καταθέσει στις δικαστικές αρχές στις 15 του μήνα. 

Σύμφωνα με το γκάλοπ του Ifop για την εφημερίδα Journal du Dimanche, το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά έξι εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με εκείνο που καταγραφόταν σε παρόμοια έρευνα, η οποία είχε δημοσιευτεί τη 19η Φεβρουαρίου.

Η νέα δημοσκόπηση έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες πιέσεις που ασκούνται, εντός και εκτός του κόμματος του, στον δεξιό υποψήφιο για να παραιτηθεί ενώ το στρατόπεδό του μετρά αποστασίες, καθώς δεκάδες πολιτικές προσωπικότητες τον έχουν εγκαταλείψει.

Από την πλευρά του ο συντηρητικός υποψήφιος απευθύνεται εκ νέου σήμερα σε υποστηρικτές του σε ανοικτή συγκέντρωση στην Πλατεία Τροκαντερό κοντά τον Πύργο του Άιφελ.

Σε ανάλογη συγκέντρωση χθες στην περιοχή Ομπερβιλιέ ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να «μην ενδώσουν στις πιέσεις, να μην δειλιάσουν», γιατί όπως είπε επιχειρούν να «τους φοβίσουν».

Επανέλαβε ακόμα, τις βασικές αρχές του προγράμματος του, δηλαδή τη μείωση των φόρων και το 35ωρο εργασίας. Πάντως, αν και το επιτελείο του Φιγιόν ανέμενε να συγκεντρωθούν περί τους 3000 υποστηρικτές, ένα μεγάλο μέρος της αίθουσας έμεινε άδειο.

Λίγες ώρες αργότερα, η σύζυγός του Πενέλοπε, έσπασε τη σιωπή της και εξέφρασε την υποστήριξη της προς το πρόσωπό του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Journal Du Dimanche.

Η ίδια διέψευσε τις κατηγορίες περί αργομισθίας που της προσάπτουν και για τις οποίες έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα από τη δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, στενοί του συνεργάτες τον εγκαταλείπουν, ο ένας μετά τον άλλο, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση για την παραπομπή του ενώπιον των τριών ανεξάρτητων δικαστών, που έχουν πλέον αναλάβει την υπόθεση, στις 15 Μαρτίου.

Μετά τον εκπρόσωπό του Τιερί Σολέρ, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως παραιτείται από τα καθήκοντά του πριν δύο ημέρες, και ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Πατρίκ Στεφανίνι, έθεσε τον ευατό του εκτός.

Μετά τις αποσκιρτήσεις περίπου 200 εκλεγμένων, ο υποψήφιος της δεξιάς επιχειρεί να αξιοποιήσει την υποστήριξη που του έχει απομείνει, προκειμένου να σώσει την υποψηφιότητά του, εκτιμά η γαλλική Le Monde.

Κρίσιμη θα είναι και η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος τη Δευτέρα προκειμένου να «γίνει εκτίμηση της κατάστασης».

«Είναι ξεκάθαρο. Θέλουν να τον αποτελειώσουν, είναι πόλεμος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας πρώην υπουργός που παραμένει πιστός στο Φιγιόν.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να αποσυρθεί ο Φιγιόν και να αφήσει τη θέση του στον αντίπαλό του στις προκριματικές και πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ.

Ο Ζιπέ, νυν δήμαρχος του Μπορντό, ο οποίος ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο των προκριματικών δεν «θα το σκάσει», αν «ο Φρανσουά Φιγιόν αποσυρθεί ο ίδιος» και αν εξασφαλίσει την «ομόφωνη» υποστήριξη του κόμματος, έχει δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του περιβάλλοντός του.

Την ίδια στιγμή η «πέτρα του σκανδάλου» Πενέλοπε Φιγιόν, σε συνέντευξή της, υποστήριξε  ότι «εργαζόταν πραγματικά» για αυτόν, ασκώντας «διάφορα καθήκοντα», και πρόσθεσε ότι τον κάλεσε να συνεχίσει «μέχρι τέλους» την εκστρατεία του, υπογραμμίζοντας την «αποφασιστικότητά» του.

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της αργομισθίας της στα τέλη Ιανουαρίου, η σύζυγος του Γάλλου πολιτικού τόνισε ότι «χρειαζόταν κάποιον να κάνει δουλειές για αυτόν. Εάν δεν το έκανα εγώ, θα πλήρωνε κάποιον άλλον, έτσι αποφασίσαμε να το κάνω εγώ».

Στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Le Journal du Dimanche που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία εξωφύλλου, η Φιγιόν προσθέτει συμβούλευσε τον σύζυγό της «να συνεχίσει μέχρι τέλους», «κάθε μέρα», αλλά «είναι εκείνος που θα το αποφασίσει». «Μόνο εκείνος μπορεί να γίνει πρόεδρος. Το ότι το αντέχει όλο αυτό είναι απόδειξη ενός μεγάλου θάρρους. Είναι ο μόνος υποψήφιος που έχει την εμπειρία, το όραμα, το σχέδιο και την απαραίτητη αποφασιστικότητα για να ηγηθεί της Γαλλίας».

Η Φιγιόν, σε βάρος της οποίας διεξάγεται έρευνα από τη γαλλική δικαιοσύνη για να εξακριβωθεί εάν λάμβανε χρήματα χωρίς να εργάζεται, διαβεβαίωσε στη συνέντευξη ότι έδωσε στους ερευνητές αποδείξεις για τη δουλειά της. «Παρέδωσα μέσω του δικηγόρου μου έγγραφα στους ερευνητές», δήλωσε στη JDD, όπως «επιστολές με σημειώσεις που αποδεικνύουν ότι είχαν περάσει από εμένα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανταλλάσσαμε με άλλους συνεργάτες του συζύγου μου»...


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!