Πτώση ελικοπτέρου: Ποιοι ήταν οι 4 νεκροί. Τα σενάρια της συντριβής

Μία επιζήσασα  και τέσσερις νεκροί  είναι ο απολογισμός της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, όταν ένα ελικόπτερο τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε, λίγη ώρα αφότου χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ.

Οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών που έχασαν την ζωή τους από τη συντριβή του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Από την άλλη η αρχιλογίας Βασιλική Πλεξίδα που ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου έχει μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται.

Στη Θεσσαλονίκη έχει μεταβεί ο σύζυγος της αρχιλοχία (ΑΣ) Βασιλικής Πλεξίδα, προκειμένου να σταθεί στο πλευρά της και να της συμπαρασταθεί κατά τη νοσηλεία της στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης. Για τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει και η μητέρα της.

Από την άλλη στο αμφιθέταρο του νοσοκομείου ομάδα ειδικών ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων έχουν αναλάβει τη στήριξη των συγγενών και ειδικά των παιδιών των τεσσάρων θυμάτων της τραγωδίας.

Η νεκροψία στη Λάρισα

Στο νοσοκομείο της Λάρισας θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι νεκροψίες των Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα δώσουν απαντήσεις για το θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών και αναμένεται να φωτίσουν τις πτυχές της τραγωδίας, αφού ακόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Τα σενάρια για τα  αίτια της πτώσης

Εξετάζονται προσεκτικά οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, καθώς υπάρχουν αναφορές για χαμηλή ορατότητα εξαιτίας ομίχλης, ενώ και η αστοχία υλικού, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς το ελικόπτερο ήταν άρτια συντηρημένο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, στην περιοχή της συντριβής υπήρχε χαμηλή νέφωση, με την ορατότητα να περιορίζεται μόλις στα 500 πόδια, ενώ έπνεαν ασθενείς άνεμοι. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή των Πιέριων Ορέων έχουν σημειωθεί ακόμη δύο αεροπορικές τραγωδίες, τις δεκαετίες του ’70 και του ’90.

Ωστόσο, η οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση αυτή την ώρα είναι παρακινδυνευμένη και δεν αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις προτού το μικτό κλιμάκιο της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων που ήδη βρίσκεται στην περιοχή συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη μέλη της επιτροπής διερεύνησης που έχει συσταθεί με σκοπό να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας και να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα τι προκάλεσε την πτώση του ελικοπτέρου.

Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται από την επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων είναι η χαμηλή πτήση που πραγματοποιούσε το ελικόπτερο λόγω της περιορισμένης ορατότητας στο σημείο, γεγονός που οδήγησε στην πρόσκρουσή του σε καλώδια της ΔΕΗ.

Στην περιοχή της συντριβής μεταβαίνει και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών, ενώ στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι», στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου.

Συντριβή Χιούι : Αμορφη μάζα το μαιραίο ελικόπτερο. Φωτό ντοκουμέντο

Το χρονικό

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, έκανε στάση στη Λάρισα και είχε προορισμό την Κοζάνη.

Μόλις χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ στήθηκε μια ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό του, τόσο με χερσαία όσο και με εναέρια μέσα, στα όρια των περιφερειών της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Αρχικά οι έρευνες εστίασαν προς το όρος Μπούρινο αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην περιοχή του Σαρανταπόρου, όπου πιθανότατα οι καιρικές συνθήκες συνετέλεσαν στο να χαθεί το στίγμα του και στην πτώση του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μοιράστηκε με το CNN Greece ο δημοσιογράφος Γιάννης Νεβεσκιώτης.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου, καθώς και τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν: στον υποστράτηγο, Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη (ΤΘ), Θωμά Αδάμο, στον ταγματάρχη (ΑΣ), Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγό (ΑΣ), Κωνσταντίνο Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη, εκτός κινδύνου, η αρχιλοχίας (ΑΣ), Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και διακομίσθηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Το πλήρες όνομα του ελικοπτέρου «Χιούι» είναι Bell UH-1H Iroquois και προφέρεται "Ιροκουά" από την ομώνυμη φυλή των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής. Το «Χιούι» είναι ένα παρατσούκλι που έχει επικρατήσει και αποτελεί φωνητικό αναγραμματισμό των αρχικών UH-1. Πρόκειται για το πλέον επιτυχημένο στρατιωτικό ελικόπτερο στον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό 48 χωρών.

H μαζική παραγωγή του UH-1H για τον στρατό των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1967 και τρία χρόνια αργότερα, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν πάνω από 3.900 ελικόπτερα, τα δύο τρίτα από τα οποία ήταν Heuy. Μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982 κατασκευάστηκαν περίπου 5.500 ελικόπτερα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντίστροφη μέτρηση για τον συγκεκριμένο τύπο ξεκίνησε το 2004, όταν ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ταχεία εφαρμογή προγράμματος γενικής απόσυρσης.

Η κόρη μου σώθηκε από θαύμα

«Αυτό που έγινε ήταν θαύμα». Με τρεμάμενη φωνή η μητέρα της στρατιωτικού που επέζησε από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου μιλά στο CNN Greece για την κατάσταση της υγείας της κόρης της και περιγράφει τα πρώτα λεπτά μετά τη συντριβή.«Η κόρη μου πετάχτηκε έξω από το ελικόπτερο. Μπλέχτηκε στα καλώδια και το κάθισμά της προσγειώθηκε όρθιο στο έδαφος. Αυτό που έγινε ήταν θαύμα. Κρίμα για τα άλλα τα παιδιά» λέει η μητέρα της Βασιλικής Πλεξίδα και προσθέτει:

«Ο αστυνομικός που την βρήκε έκανε το σταυρό του και έλεγε ότι είναι θαύμα. Όταν την βρήκαν είχε τις αισθήσεις της, κουνούσε τα χέρια και τα πόδια της. Ήταν σοκαρισμένη. Οι γιατροί μας είπαν ότι έχει ένα μικρό κάταγμα στη λεκάνη και εκδορές στα χέρια. Έχει επαφή με το περιβάλλον και μιλάει».

Αγαπούσε πολύ τη δουλειά του», λέει συγγενής του Δ. Γούλα

Συντετριμμένοι είναι οι συγγενείς του Δημοσθένη Γούλα, του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε στην περιοχή του Σαραντάπορου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντές του.

Ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας περιγράφεται από συγγενή του ως ένας ήρεμος άνθρωπος, οικογενειάρχης, που αγαπούσε πολύ τη δουλειά του.

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου αφήνει πίσω τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φωτογραφίες δύο από τους νεκρούς που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο Χιούι που κατέπεσε στην περιοχή Σαραντάπορο της Ελασσόνας.

Πρόκειται για τον υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη, ο οποίος ήταν υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς και για τον υπολοχαγό Κωνσταντίνο Χατζή, που ήταν ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.

(Ο υποστράτηγος Ι. Τζανιδάκης)

Ο υποστράτηγος Τζανιδάκης, όπως έγινε γνωστό μαζί με τον συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο στη Λάρισα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια καθορισμένη πτήση επιτήρησης των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Κατάγονταν από την Αρχαία Ελεύθερνα,του Ρεθύμνου και μόλις τον περασμένο Μάρτιο είχε τοποθετηθεί υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος).

Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009.

(Ο υπολοχαγός Κ. Χατζής)

Δυστυχώς όμως η μοίρα αποφάσισε να κόψει πρόωρα το νήμα της ζωής τους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πρόσκρουση του ελικοπτέρου σε καλώδια της ΔΕΗ, καθώς στην περιοχή υπήρχε πυκνή ομίχλη.

O συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου που επέβαινε μαζί με άλλα τέσσερα άτομα στο μοιραίο στρατιωτικό ελικόπτερο που συνετρίβη στην Ελασσόνα.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Θωμάς Αδάμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι και κατάγονταν από το Αρτεσιανό Καρδίτσας.

Ήταν πατέρας τριών παιδιών και υπηρετούσε στην Πρώτη Στρατιά στη Λάρισα, όπου και επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο.

Όπως μετέδωσε ο στρατιωτικός συντάκτης του Star, Κώστας Συμεωνίδης στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», νεκροί είναι: ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας που ήταν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.

Τραυματισμένη, αλλά καλά στην υγεία της είναι η ιπτάμενη μηχανικός, αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η οποία μεταφέρθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αναμένεται με την κατάθεσή της να φωτίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία αυτή.

Δημοσθένης Γούλας

Ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου και πρωταγωνιστής σε μία αεροπορική τραγωδία που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Ο Δημοσθένης Γούλας είναι ένας από τους τέσσερις νεκρούς που θρηνούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και όλο το πανελλήνιο.

Ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας κατάγονταν από το Αρτεσιανό, Ο άτυχος στρατιωτικός ήταν παντρεμένος με παιδιά, όπως και οι άλλοι δυο από τους νεκρούς.

Σήμερα (19.04.2017) το πρωί, σηκώθηκε για να πάει όπως κάθε μέρα στη δουλειά του... Ωστόσο, έμελλε να είναι η τελευταία μέρα! Δεν θα ξαναγυρίσει.. Στην Καρδίτσα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι το παιδί με τα "χαμογελαστά" μάτια δεν είναι πια εδώ...


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!