Live η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξεταστική για την Υγεία

Οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τη ΝΔ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, τίθενται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια θα συζητήσει και θα λάβει απόφαση σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 του Κανονισμού της Βουλής:

Επί της πρότασης που κατέθεσαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014.

Μπαλωμενάκης: Δέσμευση της κυβέρνησης να ερευνήσει και να πατάξει τη διαφθορά

«Η πρότασή μας για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι συνεπής προς τη διακηρυγμένη πρόθεση και δέσμευση της κυβέρνησης να ερευνήσει και να πατάξει τη διαφθορά σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής φέρνοντας στο φως όλες τις περιπτώσεις παρανομιών ευθύς μόλις συγκεντρωθούν γι΄αυτό ικανές ενδείξεις» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, με τον οποίο ξεκινούν οι τοποθετήσεις των κομμάτων στην ειδική συνεδρίαση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις δέκα το πρωί στην Ολομέλεια.

«Η πρόταση εξεταστικής επιτροπής είναι ταυτόχρονα και βασικό πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πάρει σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό» είπε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης και εξήγησε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δομείται σε τρεις κύριους άξονες:

-Πρώτος, είναι η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων την τελευταία δεκαετία. «Είχε συμβεί το γνωστό όργιο υπερτιμολόγησης των φαρμάκων και των ιατροτεχνολιγικών υλικών, που είχαν φτάσει το 600% των τιμών των αντιστοίχων ειδών στις ευρωπαϊκές χώρες. Συνειδητά είτε δεν δημιουργήθηκε αξιόπιστος μηχανισμός τιμολόγησης είτε εκείνοι οι μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν μεταλλάχθηκαν, τόσο ώστε να μην διαδραματίζουν τον ρόλο για τον οποίο είχαν συσταθεί. Αυτή η τακτική δεν θα είχε γίνει γενικός κανόνας αν δεν είχε την υψηλή κάλυψη των εκάστοτε ηγεσιών της υγείας. Αυτή η πρακτική ήταν πέρα για πέρα εγκληματική διότι εκτός από τη δαπάνη που εκτοξεύτηκε, οδήγησε σε υπερχρέωση το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, οδήγησε σε θεαματικές μη αναγκαίες αυξήσεις του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων και πλούτισε κλειστό αριθμό ατόμων με τις μίζες και τα υπερκέρδη μέσα από την ιδιοποίηση αυτού του δημόσιου αγαθού» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ο δεύτερος άξονας ελέγχου είναι ο τρόπος διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και στα εποπτευόμενα πρόσωπα Ιδωτικού Δικαίου στον χώρο της υγείας. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αδιαφάνεια στη διαχείριση ήταν ο κανόνας», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε ότι το σκηνικό αυτό συνέθεσαν η ελλειμματική καταγραφή των περιουσιών τους, οι προμήθειες και χρεώσεις υλικών και εργασιών, οι προσλήψεις του προσωπικού, η σύναψη τριγωνικού τύπου συναλλαγών, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και ασφαλώς διαφημιστική δαπάνη «μέσα σε ένα πέπλο αδιαφάνειας». Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Μπαλωμενάκη στο διαχειριστικό στο ΚΕΕΛΠΝΟ τον Δεκέμβριο του 2016 που «έδειξε διαχρονική διαφθορά».

-Ο τρίτος άξονας αφορά τη διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών προσώπων που είχαν ως αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό συγκεκριμένων ομάδων και σαφή ζημία σε περιουσιακά στοιχεία μονάδων υγεία, με κυρίαρχη την περίπτωση του «Ντυνάν».

Δεν εισήχθη προς συζήτηση η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Κατατέθηκαν τρεις προτάσεις για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής αλλά λόγω του ότι δεν είχε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν εισάγεται στην Ολομέλεια», είναι η επισήμανση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, επισήμανση για την καταγραφή της στα πρακτικά της συνεδρίασης.

ΝΔ: Να διευρυνθεί το πεδίο της Εξεταστικής και θεματικά και χρονικά

Στην πρόταση του κόμματός της να διευρυνθεί η περίοδος από το 1996 μέχρι σήμερα, για την εξέταση τυχόν αδικημάτων στον χώρο της υγείας, επέμεινε η εισηγήτρια της ΝΔ 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων και με την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής έρχεται να καλύψει τα αρνητικά αποτελέσματα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

«Προσπαθείτε να σερβίρετε τα πολιτικά αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης. Η Εξεταστική είναι το μοναδικό αντίμετρο που έχετε να προσφέρετε στον ελληνικό λαό για να καλύψετε την παταγώδη αποτυχία σας. 'Αρτος και θέαμα, δηλαδή» ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου και πρόσθεσε: «Εμείς συμφωνούμε να είναι όλα στο φως, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά. Εμείς στη δική μας πρόταση ζητάμε να διευρυνθεί το πεδίο και θεματικά και χρονικά. Γιατί έχετε αντίρρηση εσείς σε αυτό; Συμφωνώ με το τεκμήριο της αθωότητας, όμως οι "κακές γλώσσες" λένε ότι βγάλατε έξω την περίοδο 1996 γιατί τότε ο κ. Κουρουμπλής ήταν γενικός γραμματέας».

Και η εισηγήτρια της ΝΔ συνέχισε: «Φέρατε ή ετοιμάζεστε να φέρετε το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα όταν όλες οι κόκκινες γραμμές που είχε η κυβέρνηση έχουν καταπατηθεί, ενώ η ηρωική διαπραγμάτευση που γίνεται, είναι με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν θα πάτε στις εκλογικές σας περιφέρειες, το καινούριο αφήγημά σας θα είναι τα αντίμετρα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι επειδή δεν πείθουν τα αντίμετρα κάνετε Εξεταστική. Τα αντίμετρα είναι Εξεταστική. Παίζετε παιχνίδι αντιπερισπασμού μιλώντας για "πάρτι" στην υγεία γιατί είναι πιο "πιασάρικο" από το να πείτε θα σου κόψω τη σύνταξη».

«Εμείς κάνουμε ρελάνς στο παιχνίδι που παίζετε και που κόστισε στον ελληνικό λαό 12 δισ. ευρώ επιπλέον, από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Παίζετε τα ρέστα σας, αλλά ο ελληνικός λαός σάς έχει καταλάβει και όταν έρθει η ώρα θα σας διώξει από το τραπέζι» κατέληξε η κ. Ασημακοπούλου.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Να επεκταθεί η χρονική περίοδος της έρευνας έως και το τέλος του 2016

Με την τοποθέτηση «εμείς θα ψηφίσουμε την Εξεταστική αν συμφωνήσετε να την πάτε μέχρι σήμερα» η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός της να επεκταθεί η χρονική περίοδος της έρευνας στην Υγεία έως και το τέλος του 2016 για όλα τα θέματα της Υγείας, με σκοπό την επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας.

Ταυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την δική της πρόταση το μόνο που επιχειρεί είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να παίξει πολιτικά παιχνίδια ενόψει των σκληρών μέτρων που υπογράφει, ενώ προφανώς δεν επιθυμεί την διερεύνηση των δικών της πεπραγμένων τα τελευταία δύομισι χρόνια. Αλλιώς, θα είχε συμπεριλάβει, και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου και διερωτήθηκε γιατί δεν θέλει η συγκυβέρνηση να πληροφορηθεί ο κόσμος ποιος ωφελήθηκε από τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων επί των ημερών της, για τις λίστες Πολάκη, για τα ελλείμματα στον χώρο της Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τα ψέματα των δήθεν προσλήψεων… «Αυτή η ιστορία της προπαγάνδας και του ψέματος πρέπει να τελειώσει, και θα τελειώσει αν υπάρξει επιμήκυνση της Εξεταστικής ως και σήμερα» είπε η αγορήτρια της ΔΗΣΥ και απευθυνόμενη προς την πτέρυγα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ρώτησε: «Γιατί κρατάτε ομπρέλα, κύριοι, αν καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται;».

Χρυσή Αυγή: Θα συμμετέχουμε στην εξεταστική

Για πρόταση, που έχει στόχο την συγκάλυψη των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, όπως έγινε με την Εξεταστική για τα χρέη των κομμάτων και τα ΜΜΕ, έκανε λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης εκ μέρους της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι και με αυτή την Εξεταστική, αυτοί που έκλεψαν τα λεφτά, εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος «θα βγουν λάδι» και με τη «βούλα» της Βουλής, μετά από την πρόταση της σημερινής κυβέρνησης, προκειμένου να «καθαρίσει» το παλιό πολιτικό σύστημα και για τα «τερατώδη εγκλήματα» στον χώρο της Υγείας. Παρόλα αυτά, η ΧΑ θα συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή «για να αναδείξει τα σκάνδαλα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος.

ΚΚΕ: Τα προβλήματα και στον χώρο της Υγείας δεν πρόκειται να λυθούν με Εξεταστικές

«Τα προβλήματα και στον χώρο της Υγείας δεν πρόκειται να λυθούν με Εξεταστικές επιτροπές» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, επικαλούμενος «την πείρα» του παρελθόντος που αποδεικνύει ότι «οι Εξεταστικές επιτροπές αξιοποιούνται ώστε να συσκοτίσουν, να παραπλανήσουν το λαό από το κύριο πρόβλημα, την αιτία δηλαδή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, της γενικευμένης επίθεσης στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα στα λαϊκά στρώματα».

«Ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με το νέο μεγάλο έγκλημα και πολιτικό σκάνδαλο της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων» είπε ο κ. Λαμπρούλης, εκτιμώντας πως όχι μόνο δεν πρόκειται «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», αλλά αντίθετα η σήψη, η διαφθορά, τα σκάνδαλα και η διαπλοκή παραμένουν. «Το κυνήγι του κέρδους αποτελεί το θερμοκήπιο αναπαραγωγής και των φαινομένων διαφθοράς, χρηματισμού κ.α. Και αυτό καμία εξεταστική δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, όπως δεν το αντιμετώπισε καμία νομοθεσία» σημείωσε.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του ΚΚΕ, ο κ. Λαμπρούλης επισήμανε, ότι το κόμμα του, «χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες», θα ψηφίσει «την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής της κυβέρνησης και εφόσον συμφωνηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία θα ψηφίσει και την πρόταση της ΝΔ».

Δεν ψηφίζει υπέρ της Εξεταστικής η Ενωση Κεντρώων

Να διερευνηθούν τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας από τη Μεταπολίτευση και μετά, ζήτησε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η ειδική αγορήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, ανεξαρτήτως παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων προσώπων. Αφού η κ. Μεγαλοοικονόμου, δήλωσε πως το κόμμα της δεν θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, σημείωσε πως «μια τέτοια παρωδία, μια τέτοια φιέστα, δεν μπορεί να τη στηρίξει», διότι -όπως υποστήριξε- ο χρόνος, αλλά κυρίως οι μέθοδοι διερεύνησης, είναι εσφαλμένοι. «Η Επιτροπή δεν έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο περιορισμός της Εξεταστικής Επιτροπής σε τόσο συγκεκριμένα αντικείμενα, αποδεικνύει πως για μια άλλη φορά μόνο απογοήτευση θα προκύψει και τίποτα ουσιώδες» κατέληξε.

Ποτάμι: Η Εξεταστική Επιτροπή θα καταλήξει σε σόου

«Θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής πολιτικής επιτροπής με το βλέμμα όμως όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, παρότι -όπως εκτίμησε- «η Εξεταστική Επιτροπή θα καταλήξει σε σόου». «Θα πρωταγωνιστεί η ατάκα και όχι το επιχείρημα, δεν θα εστιάσει στις προτάσεις, αλλά στις εντάσεις» ανέφερε. Επισημαίνοντας πως το Ποτάμι επιθυμεί να «διερευνηθεί όχι μόνο το χθες αλλά και το σήμερα», ο ειδικός αγορητής του κινήματος αιτιολόγησε πως το θέμα είναι διακομματικό και οριζόντιο, και διερωτήθηκε: «Γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ μόνον, ή επί ΝΔ; Δεν γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ;». «Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το διαφημιζόμενο ηθικό πλεονέκτημα της εκάστοτε κυβέρνησης υπάρχει και μια ανήθικη πλεονεξία των διαφόρων κυκλωμάτων και μηχανισμών στα παράκεντρα εξουσίας» είπε και επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα θωρακίσουν το σύστημα αιτιολογώντας πως μόνο έτσι «θα φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο».


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!