Ο Μακρόν είναι και επίσημα πρόεδρος της Γαλλίας -Η αλλαγή «φρουράς» στο μέγαρο των Ηλυσίων [εικόνες & βίντεο]

Και επίσημα πλέον, ο Εμάνουελ Μακρόν είναι πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο 39χρονος έφτασε νωρίς το πρωί στο προεδρικό μέγαρο και είχε μακρά συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια, ο τελευταίος αποχώρησε από εκεί και ο Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου ανακήρυξε τον Μακρόν πρόεδρο.

Μετά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν είχε ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο μέγαρο των Ηλυσίων βρέθηκε όπως ήταν φυσικό η Μπριζίτ Μακρόν, η οποία είχε φτάσει λίγο νωρίτερα από τον πρόεδρο, αλλά και οι κόρες της.

Η συνάντηση με τον Ολάντ

Φτάνοντας στο μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο Ολάντ στο πλατύσκαλο. Αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων και ο απερχόμενος πρόεδρος, χαμογελώντας, έβαλε για λίγο το χέρι του στον ώμο του διαδόχου του.

Η μεταξύ τους συνάντηση κράτησε για αρκετή ώρα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το σχόλιο που έκανε στο Twitter η δημοσιογράφος του Guardian Κιμ Γουίλσερ. «Ακόμη περιμένουμε. Ο Μακρόν και ο Ολάντ συζητούν για ό,τι είναι αυτό που συζητούν οι πρόεδροι. Κώδικες πυρηνικών, πολεμικό καταφύγιο. Ή ποδόσφαιρο!», έγραψε.

Στη συνάντηση, ο Ολάντ ενημέρωσε τον Μακρόν για κρατικά θέματα και του παρέδωσε τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Η αποχώρηση του Ολάντ

Επειτα από τη συνάντηση, ο Ολάντ επιβιβάστηκε σε ένα «ταπεινό», όπως το χαρακτήρισε το BBC, Citroen και αποχώρησε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Νωρίτερα, πριν φτάσει ο Μακρόν, ο Ολάντ είχε βγει για λίγο στο μπαλκόνι, απολαμβάνοντας για τελευταία φορά τη θέα από εκεί.

Ο νέος προσωπάρχης

Ο Μακρόν διόρισε στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου τον Αλεξίς Κολέ.

Πρόκειται για 44χρονο απόφοιτο της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ο οποίος ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου.

Ο Μακρόν θα διορίσει αύριο τον πρωθυπουργό και η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

Φωτογραφίες; AP


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!