Γαλλία: Πρώτο το κόμμα Μακρόν με 30% στα exit poll -Δείτε LIVE

Δύο exit poll που κυκλοφόρησαν μέσω του βελγικού τύπου δίνουν πρώτο το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκτιμήσεις είναι:

  • Δημοκρατία εμπρός 30%
  • Οι Ρεπουμπλικανοί 19-20%
  • Εθνικό Μέτωπο 17%
  • Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 12%
  • Σοσιαλιστικό κόμμα 7-8%

Πηγή RTBF.be

Τι συνέβη την Κυριακή των εκλογών 11 Ιουνίου 2017:

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στις 18:00 ώρα Ελλάδος ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ήταν 40,75%, δηλαδή 8 μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του 2012.

 

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 19:00 το βράδυ στις μικρές πόλεις και στις 21:00 στις μεγάλες πόλεις, ώρα Ελλάδος.

Για τον νέο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες γιατί στοχεύει στην απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Πάνω από 200 βουλευτές δεν ήταν υποψήφιοι

Περίπου το 1/3 των 577 βουλευτών αποφάσισαν να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι. Αρκετοί υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν για να ανανεωθεί η βουλή, μετά από πολλές θητείες. Κάποιοι έπεσαν θύματα του νέου νόμου που απαγορεύει πλέον στους βουλευτές να είναι ταυτόχρονα δήμαρχοι ή περιφερειάρχες. Αρκετοί δεν κατέβηκαν στις εκλογές γνωρίζοντας ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγούν. Υπάρχει και η περίπτωση κάποιων που δεν ζήτησαν την λαϊκή ψήφο γιατί έχουν προβλήματα με την δικαιοσύνη, όπως ο Φρανσουά Φιγιόν.

Οι υπουργοί που δεν εκλέγονται θα παραιτηθούν

Υπάρχουν σήμερα έξι υπουργοί που είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές. Αν δεν εκλεγούν θα χάσουν και την υπουργική τους θέση. Αυτός είναι ο κανόνας που επέβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τι θα γίνει στον β' γύρο

Για να είναι κάποιος υποψήφιος βουλευτής και στον β' γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% επί των εγγεγραμμένων. Συχνά είναι δύο οι υποψήφιοι στον β' γύρο, στην ίδια περιφέρεια, για 1 έδρα.

Μειωμένο το ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον για τις βουλευτικές εκλογές είναι εξαιρετικά μειωμένο στη Γαλλία. Είναι ενδεικτικό ότι πρώτο θέμα στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας ήταν ως τις 18:30 το ματς Ναδάλ-Βαβρίνκα, στο Ρολάν Γκαρός, το οποίο κέρδισε ο ισπανός Ναδάλ (6-2, 6-3, 6-1) κερδίζοντας τον 10ο τίτλο του στο Παρίσι.

Το ζεύγος Μακρόν έκανε selfies

Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν ψήφισαν στην πόλη Τουκέ, όπου κατέχουν βίλα διακοπών. Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο βρέθηκαν μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος, έσφιξαν χέρια και έβγαλαν selfies.

Φαβορί το κόμμα Μακρόν

Οπως έγινε και με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρική εκλογή, έτσι και το κόμμα του «Δημοκρατία εμπρός» (LREM), φέρεται φαβορί για την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων θα τον εμπιστευθούν και θα του δώσουν τα πολιτικά εργαλεία για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε: από τα εργασιακά ως την εκπαίδευση.

Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει κερδίσει ένα απίστευτο στοίχημα: θα έχει οδηγήσει το Σοσιαλιστικό κόμμα σε κατάρρευση, θα έχει διχάσει το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί και θα αφήσει ψίχουλα για τα δύο ακραία κόμματα της Γαλλίας, το ακροδεξιό της Μαρίν Λεπέν και το νεοκομμουνιστικό του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Κύμα ή τσουνάμι;

Πολλοί διερωτώνται αν το βράδυ των εκλογών θα υπάρξει πραγματικά ένα «τσουνάμι» υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν ή απλώς ένα «κύμα» υπέρ των υποψηφίων που υποστηρίζει.

«Καθ'οδόν προς το big bag», είχε τίτλο η εφημερίδα Le Parisien και προέβλεπε «μια τεράστια επιτυχία» της «Δημοκρατίας εμπρός», του κόμματος του γάλλου προέδρου.

«Κϋμα ή τσουνάμι;» είναι ο τίτλος της Liberation.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι ψηφοφόροι δείχνουν έτοιμοι να δώσουν τα κλειδιά της βουλής στον Εμανουέλ Μακρόν».

«Κατά βάθος δεν υπάρχει παρά μόνο μια επιλογή: να δοθεί μια τρομακτική πλειοψηφία στον Μακρόν ή θα πρέπει και η αντιπολίτευση να υπάρχει;», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Laurent Joffrin.

Ακόμη και η συντηρητική Le Figaro δείχνει να πιστεύει πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή.

«Ο Μακρόν κατόρθωσε να αποψιλώσει ότι κυκλοφορούσε και δεν είχε ζωτικότητα. Ο κίνδυνος που διατρέχει είναι να μην έχει απέναντί του αντιπολίτευση. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, η αντιπολίτευση θα συγκροτηθεί μέσα στο ίδιο του το κόμμα», γράφει ο  Sébastien Lacroix στην εφημερίδα L'Union.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!