«Να συστρατευτούμε όλοι για την ανάταξη της οικονομίας»
Στον εθνικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων για το χρέος αλλά και στις υποχρεώσεις που έχουν οι εταίροι και οι δανειστές έναντι της Ελλάδας εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή του ομιλία στον ΣΕΒ.
«Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες», είπε ο πρωθυπουργός καλώντας άπαντες να είναι «προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».
Οι αναφορές του πρωθυπουργού δίνουν τροφή σε διάφορα σενάρια περί σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το χρέος, ωστόσο αυτό προσώρας αποκλείεται επισήμως από το Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σημειώνει ότι η όλη συζήτηση «έχει ξεπεράσει αυτό που θα ονειρευόταν ή θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία».
Ο Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε να μιλήσει για την «πλατιά κοινωνική απαίτηση να συστρατευτούμε όλοι στην επιτακτική προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας και την απεξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό καταναγκασμό».
Περιέγραψε μια ικανοποιητική «καθαρή συμφωνία» για το χρέος, λέγοντας πως αυτή θα πρέπει να «εμπεδώνει τη σταθερότητα, να εγγυάται μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, να ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές χρήματος», να αντιστοιχεί «στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται αυτή την περίοδο για την ελληνική οικονομία».
Ξεκαθάρισε άλλωστε ότι «η λύση που μας προτάθηκε στο Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου δεν έγινε αποδεκτή για έναν και βασικό λόγο: Γιατί δεν εξασφάλιζε τα παραπάνω κριτήρια» και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι καθήκον ηθικό αλλά και νομικό, των δανειστών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αιχμηρός έναντι του ΣΕΒ. Αναφερόμενος στις μεταξύ τους «ιδεολογικές διαφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις» επισήμανε ότι δεν αξίζει «στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η οικονομία, στο όνομα αυτών των διαφορών, να επικοινωνούμε με ενημερωτικά δελτία μικροπολιτικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης».
Κάλεσε δε όλες τις πλευρές να προσέρχονται στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων «καλόπιστα, χωρίς παραπλανητικά ή ψευδο-επιστημονικά επιχειρήματα, χωρίς την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων και την υποτίμηση προσπαθειών και επιτευγμάτων και κυρίως χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς».
«Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι “ανεπίδεκτη” αλλαγών, μετασχηματισμών και μεταρρυθμίσεων, όπως ορισμένοι με διδακτικό ύφος μας κατηγορούσαν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε ότι στην Ευρώπη «είναι η τελευταία μας ευκαιρία, να προχωρήσουμε στους απαραίτητους προοδευτικούς μετασχηματισμούς, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ειδάλλως σε λίγα χρόνια αυτό που ξορκίζουμε θα είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα».
Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Real FM), σημειώνοντας ότι «δεν βρισκόμαστε σε νέο 2015, δεν υπάρχει τέτοια βούληση από κανέναν, ούτε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Εργαζόμαστε για μια λύση στις 15 Ιουνίου που θα καλύπτει όλες τις πλευρές».
Ξεκαθάρισε δε πως «συζητάμε για μια καθαρή λύση, η οποία θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία και εργαζόμαστε, ώστε να υπάρξει λύση στο Γιούρογκρουπ, όλα τα άλλα σενάρια υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η συζήτηση για το αν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα αποχωρήσει» και υπογράμμισε πως «δεν παίρνει ο κ. Σόιμπλε μόνος του τις αποφάσεις, διότι αν συνέβαινε αυτό η Ελλάδα θα είχε βγει πέντε φορές μέχρι τώρα από την ευρωζώνη».
Πηγή: www.efsyn.gr