Συμβασιούχοι: Δρόμος για την κόλαση μέσω Ελεγκτικού
Κι αυτό γιατί ναι μεν κρίνεται:
-ομοφώνως ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων (άρθρο 16 του νόμου 4429/2016) είναι αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος και στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28.6.1999, όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το ΠΔ 164/2004 (Παυλόπουλου) και
-κατά πλειοψηφία ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 98 του Συντάγματος) η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή των συμβασιούχων
Αλλά παράλληλα:
-Με βάση το σκεπτικό της μειοψηφίας, αφήνεται ανοιχτό «παράθυρο» για την έγκριση από το Κλιμάκιο του 1 Τμήματος του εντάλματος πληρωμής, με αφορμή το οποίο έγινε και η συνεδρίαση της Ολομέλειας, και, άρα, και της καταβολής των δεδουλευμένων όλων των συμβασιούχων αλλά και την παραμονή στην εργασία, τουλάχιστον όσων από αυτούς δεν έχουν κλείσει 24μηνο, έως την 31 Δεκεμβρίου 2017,
-Αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία πιθανή νομική διέξοδο στην ρύθμιση για την οριστική λύση του προβλήματος, που έχει προαναγγείλλει η κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ωστόσο, ανεξάρτητα αν η (επίσημη) απόφαση είναι πιο ήπια από αυτή που είχε «διαρρεύσει», είναι βέβαιο ότι μετά την δημοσιοποίησή της, τόσο για την κυβέρνηση όσο, κυρίως, για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα, κυρίως, των δήμων, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν, τρεις φορές, αρχής γενομένης από το 2015, ο δρόμος γίνεται ακόμη πιο ανηφορικός.
Για την κυβέρνηση, αφενός γιατί μετά την απόφαση, πιθανότατα, θα έχει να αντιμετωπίσει, την απόλυση ενός σημαντικού αριθμού συμβασιούχων, οι οποίοι είναι μοιραίο να στραφούν εναντίον της και αφετέρου γιατί, σύμφωνα με την άποψη που έχει εκφράσει και παλαιότερα ο υπογράφων, το καλύτερο που έχουν να περιμένουν οι συμβασιούχοι καθαριότητας από μία οριστική λύση, είναι η συμμετοχή τους σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση. Βεβαίως, κάτι τέτοιο, δεν είναι καθόλου λίγο, όπως λίγο δεν είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, όσοι έχουν προλάβει να κλείσουν 24μηνο, μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά, με αυξημένες πιθανότητες, την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Όμως και οι δύο αυτές εκδοχές, σε καμία περίπτωση, δεν επιβεβαιώνουν την αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα γίνουν αορίστου χρόνου όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Αν η κυβέρνηση θα «ζοριστεί» πολιτικά λόγω της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, , μιας και, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι κινητοποιήσεις θα είναι μαζικές, για τους χιλιάδες συμβασιούχους καθαριότητας των δήμων ο δρόμος είναι ακόμη πιο δύσβατος. Εκεί που πολλοί από αυτούς πίστεψαν ότι θα αποκτήσουν, επιτέλους, μία σταθερή εργασιακή σχέση, είναι πιθανόν ότι θα οδηγηθούν στο άλλο άκρο, όπου ανοίγεται μπροστά τους το φάσμα της ανεργίας.
Και, ασφαλώς, θα έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι με μια κυβέρνηση που ναι μεν είχε καλές προθέσεις αλλά, τελικά, όπως έλεγε και ο Σκοτσέζος συγγραφέας, Σερ Γουόλτερ Σκοτ, πατέρας του Ιβανόη και του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, τους οδήγησε (μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου) στην …κόλαση.
*O Χρίστος Βούζας είναι δημοσιογράφος και διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.
Πηγή: news247.gr