Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Το ερωτηματολόγιο της δεύτερης και τελικής φάσης της διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Επιτροπή Διαλόγου.

Στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η εκλογή και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, θέματα σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.

Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή, το ερωτηματολόγιο της τελικής φάσης, όπως και εκείνο της προηγούμενης, δεν απηχεί τις απόψεις της, αλλά περιλαμβάνει ερωτήματα που προέκυψαν από ολοκληρωμένες ή επί μέρους προτάσεις που έχουν καταγραφεί μετά την ανάρτηση του ερωτηματολογίου της πρώτης φάσης καθώς και από τις παρεμβάσεις των πολιτών.

Η πλατφόρμα διαβούλευσης υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και φιλοξενείται στον ιστότοπο του κέντρου.

Το πλήρες ερωτηματολόγιο:

Α. Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και η αρχιτεκτονική του πολιτεύματος

Πρόεδρος Δημοκρατίας

1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνεται: (άρθρο 32)

2. Ποιες από τις παρακάτω αρμοδιότητες θα πρέπει να διαθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; - 'Αρθρο 35 (πολλαπλή επιλογή απαντήσεων, από μία έως και όλες)

Βουλή

Στην περίπτωση που θεωρείτε ότι το Σύνταγμα θα πρέπει να επεκτείνει τα ασυμβίβαστα με τη βουλευτική ιδιότητα, ποια από τα παρακάτω, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να συμπεριλάβει:

Ανεξάρτητες αρχές

1. Το Σύνταγμα θα πρέπει για τα μέλη Ανεξάρτητων Αρχών: (άρθρο 101α)

2. Το Σύνταγμα θα πρέπει για τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών: άρθρο 101α

Τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση

1. Θεωρείτε ότι το Σύνταγμα θα πρέπει να κατοχυρώνει ρητά ως διακριτές μορφές αυτοδιοίκησης με ειδικό καθεστώς οργάνωσης και λειτουργίας:

2. Το Σύνταγμα, για αιρετά μονοπρόσωπα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού θα πρέπει: (άρθρο 102)

3. Το Σύνταγμα, για αιρετά μονοπρόσωπα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού θα πρέπει: (άρθρο 102)

4. Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας εποπτείας που το κράτος ασκεί στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού θεωρείτε ότι θα πρέπει: (άρθρο 102)

Β. Σχέση Κράτους - Εκκλησίας

1. Θεωρείτε ότι η διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει αποκλειστικά θρησκευτικό όρκο για τον εκλεγέντα ΠτΔ πρέπει να: (άρθρο 33)

2. Το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι μεταξύ άλλων βασικός σκοπός της παιδείας είναι και η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Θεωρείτε ότι η διάταξη αυτή θα πρέπει: άρθρο 16

3. Θεωρείτε ότι το Σύνταγμα πρέπει να εξακολουθεί να ρυθμίζει το καταρχήν καθεστώς διοίκησης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Ιησού: (άρθρο 3)

Γ. Συλλογικές Ελευθερίες και Κοινωνικά Δικαιώματα

1. Για ποια από τα παρακάτω βασικά κοινωνικά αγαθά και κοινωνικές υπηρεσίες πιστεύετε ότι το Σύνταγμα πρέπει να κατοχυρώνει καθολικό δικαίωμα πρόσβασης:

2. Θεωρείτε ότι στα βασικά κοινωνικά αγαθά υγεία, παιδεία και στέγη πρέπει να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση :

3. Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρχει Συνταγματική πρόβλεψη ώστε η αρχή της αλληλεγγύης να διέπει το σύνολο των πολιτικών του κράτους (κοινωνικών, οικονομικών, φοροδοτικών, περιφερειακών):

4. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να κατοχυρώνεται συνταγματικά η προστασία από το κράτος κάθε μορφής ζωής καθώς και η ευεξία των ζώων, ως στοιχείο πολιτισμού :

naftemporiki.gr

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!