Reuters: Η Ελλάδα μπλόκαρε καταδικαστική δήλωση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Η Ελλάδα μπλόκαρε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη που επέκρινε την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

 

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι αυτή η απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή αντιφρονούντων και ακτιβιστών από το Πεκίνο.

 

Η ΕΕ, η οποία επιδιώκει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και να δώσει τέλος στη θανατική ποινή σε όλο τον κόσμο, επρόκειτο να κάνει την δήλωσή την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά απέτυχε να κερδίσει την απαραίτητη συμφωνία και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Ένας αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση, λέγοντας ότι είναι «ανεδαφική κριτική εναντίον της Κίνας» και είπε ότι οι ξεχωριστές συνομιλίες της ΕΕ με την Κίνα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μια καλύτερη οδός για συζητήσεις. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η δήλωση είχε μπλοκαριστεί από την Ελλάδα.

 

Η δήλωση η οποία γίνεται τρεις φορές το χρόνο, δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα να αναδείξει καταχρήσεις από κράτη σε όλο τον κόσμο σε θέματα που άλλες χώρες δεν επιθυμούν να θέσουν.

 

Το αδιέξοδο αποτελεί το τελευταίο πλήγμα για τα διαπιστευτήρια της ΕΕ ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες. Υπογραμμίζει επίσης τους «αμήχανους» δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα, τον δεύτερό μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

 

Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν το Πεκίνο ως σύμμαχο εναντίον του αμερικανικού προέδρου Τραμπ στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος και του προστατευτισμού του εμπορίου. Όμως, καθώς οι επιχειρηματικοί δεσμοί μεγαλώνουν, η ΕΕ αγωνίζεται να υψώσει ανάστημα ενάντια στην καταστολή της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον των δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ακτιβιστών από το 2015.

 

Η COSCO Shipping της Κίνας, ιδιοκτήτρια του τέταρτου μεγαλύτερου στόλου εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, πήρε το 51 τοις εκατό στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας πέρυσι σημειώνει το Reuters.

 

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η απόφαση της Ελλάδας να εμποδίσει τη δήλωση ήρθε ταυτόχρονα με το γεγονός πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια στο πλαίσιο της επείγουσας οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο. «Ήταν τουλάχιστον ανέντιμο» είπε ο διπλωμάτης.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!