Κυβέρνηση κατά δικαστών μετά την απόφαση για την Ηριάννα

Πυρά κατά δικαστών από τον αρμόδιο υπουργό, Σταύρο Κοντονή για το «όχι» του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών στην αποφυλάκιση της Ηριάννας. Κριτική και από τον πρωθυπουργό για την απόφαση του Αρείου Πάγου όσον αφορά τους απλήρωτους εργαζόμενους. Νέες βολές από Πολάκη.

Ως «δυσάρεστη έκπληξη» χαρακτήρισε ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής την απόφαση απόρριψης της αίτησης αποφυλάκισης της Ηριάννας νωρίτερα τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως «είναι τουλάχιστον περίεργο πως κάποιοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές για εμπόριο ναρκωτικών μπορούν να έχουν το δικαίωμα αναστολής μέχρι την εκδίκαση και άλλοι όπως η συγκεκριμένη κοπέλα δεν μπορεί να πάρει την αναστολή».

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Κοντονής μιλώντας στη Βουλή τόνισε πως «αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση που εξεδόθει πριν λίγες ώρες γιατί πρώτον η στάση της αιτούσας καθ' όλο το χρόνο της υποδικίας ήταν καθόλα υποδειγματική μιας και τήρησε όλα εκείνα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί. Δεύτερον, γιατί σεβόμενη το δικαιϊκό σύστημα χρησιμοποίησε εκείνα τα μέσα που προσφέρει ο ποινικός κώδικα για την άρση της επιστημονικής της εξέλιξης και τρίτον γιατί οι πολίτες ζητούν και απαιτούν από την δικαιοσύνη ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλα».

Ο υπουργός δικαιοσύνης συνέχισε λέγοντας πως είναι τουλάχιστον περίεργο πως κάποιοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές για εμπόριο ναρκωτικών μπορούν να έχουν το δικαίωμα αναστολής μέχρι την εκδίκαση και άλλοι όπως η συγκεκριμένη δεν μπορεί να πάρει την αναστολή».

Και ανέφερε πως οι ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την απόφαση  του δικαστηρίου είναι «απαράδεκτες και καταδικαστέες όχι μόνο γιατί δυσφημούν την προσπάθεια και των αγώνα της κοπέλας και των δικηγόρων της γιατί και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη γι αυτό ο κώδικας προβλέπει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα νέα αίτηση που προφανώς θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο με άλλη προφανώς σύνθεση».

Και κατέληξε ο Σταύρος Κοντονής λέγοντας πως «το δικαίωμα της ευρυθμής λειτουργίας της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων η κυβέρνηση θα το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο».

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική για την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

«Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθάει και μια αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής δικαιοσύνης που επίσης δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες με παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα να οδηγούν σε τραγικές συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην αυτοκτονία απλήρωτης εργαζόμενης στα Γιαννιτσά.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Μιχαλολιάκοι βγαίνουν, οι Ηριάννες μπαίνουν φυλακή

Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα εξέδωσε, με τη σειρά του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα «τυφλή». Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη» τονίζεται αρχικά.

«Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ’ όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω.

Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος”.

Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε…» καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πολάκης αφιερώνει τραγούδι στους δικαστές για την Ηριάννα

Μια αφιέρωση έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργος υγείας Παύλος Πολάκης αντιδρώντας στην απόφαση της απόρριψης του αιτήματος για αναστολή εκτέλεσης της ποινής κάθειρξης των 13 ετών στην 28χρονη διδακτορική φοιτήτρια Ηριάννα Β. Λ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αφιέρωσε το τραγούδι «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» σε «εισαγγελέα και δικαστές».

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε: Αντί αλλου σχολίου…… αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστες που ξαναφυλάκισαν την Ηριαννα ….

Σε νέα του ανάρτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αφού αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, παραθέτοντας μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με την Έφη Αχτσιόγλου, επιτέθηκε εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

«Σκεφτόμουν μια φράση που μου είχε πει ο αδερφός μου, ο Γιώργης (ο φιλόσοφος της οικογένειας) τα πέτρινα χρόνια του σημιτικού μεσαίωνα σε μια κουβέντα στα ουζερί του Πεδίου του Άρεως: "Το χέρι που κινεί την ιστορία είναι τα μυαλά που σχεδιάζουν το μέλλον". Μετα τη δικαστικη αποφαση θα τη συμπληρωνα: "...και όχι η εξουσία που φυλακίζει τη νιότη!"», τόνισε το κυβερνητικό στέλεχος.

Γυαλιά-καρφιά η Ερμού γ ια τη φυλακισμένη Ηριάννα

Γυαλιά-καρφιά τα έκαναν στην οδό Ερμού οι αντιεξουσιαστές που πήραν μέρος στην πορεία συμπαράστασης στη φυλακισμένη Ηριάννα Β.Λ.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές με πέτρες, ρόπαλα και σφυριά έσπασαν δεκάδες βιτρίνες προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα καταστήματα του πιο εμπορικού δρόμου της Αθήνας, και μάλιστα εν μέσω των εκπτώσεων.

Όταν έφτασαν στο ύψος της οδού Νίκης, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ τους απέκοψαν τον δρόμο. Οι αντιεξουσιαστές απάντησαν με «βροχή» από πέτρες και τότε οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Εκεί, οι αντιεξουσιαστές διαλύθηκαν, ενώ ακολούθησαν και έρευνες των αστυνομικών στα βαγόνια του ΗΣΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν 14 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκε ελεφρά ένας φύλακας του μετρό.

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής, και λίγες ώρες αργότερα οι 13 από τους 14 αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο ένας από αυτούς κρατείται για κατοχή χασίς.

Η πορεία συμπαράστασης στην Ηριάννα Β.Λ. πραγματοποιήθηκε έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισής της.


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!