«Βάλλουν κατά της Δημοκρατίας»

Συνεχείς ανακοινώσεις εκδίδουν οι δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις με αφορμή την κριτική που ασκείται από κυβερνητικούς παράγοντες σε δικαστικές αποφάσεις.

Αυτή τη φορά εκδόθηκε ανακοίνωση από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Οπως αναφέρουν οι εισαγγελείς, οι σχετικές δηλώσεις «βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας». Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση κάνουν λόγο για ατεκμηρίωτες επιθέσεις, απαράδεκτες γενικεύσεις και σημειώνουν:

«Η Δικαιοσύνη συνιστά τον τρίτο και πλέον αξιόπιστο πυλώνα της Δημοκρατίας. Από τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος, οι λειτουργοί της ασκούν υπεύθυνα και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος, μέσω των δικαστικών αποφάσεων, της εκτελεστικής εξουσίας, προς όφελος του ελληνικού λαού.

»Κατά συνέπεια, οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν τη Δημοκρατία συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν».

Η ΕΕΕ καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Με παρόμοιο τρόπο αντέδρασαν με ανακοίνωσή τους οι πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, κάνοντας λόγο για «ανεπανάληπτη και κατακριτέα παρεμβατική δραστηριότητα στο έργο της Δικαιοσύνης που προκαλείται από αναρμόδια πρόσωπα».

Ταυτόχρονα πάντως, επισημαίνουν ότι «οι εκτροπές των εκπροσώπων των δύο άλλων λειτουργιών δεν απαλλάσσουν ασφαλώς τη Δικαιοσύνη από το βάρος της θεσμικής αναδιοργάνωσης και της αυτοκάθαρσης, όπου αυτό απαιτείται», ενώ προσθέτουν, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, στα τελευταία επτά χρόνια, τα ανώτατα Δικαστήρια της χώρας σε καίρια για τον ελληνικό λαό θέματα αγνόησαν τις διατάξεις του Συντάγματος με αποτέλεσμα –και για τον λόγο αυτό– ο ελληνικός λαός να δυσπιστεί σε κάθε τι που βλέπει και ακούει».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!