Ομόφωνο το 'ναι' της Βουλής για τη διαβίβαση του φακέλου της Κύπρου

Είχε προηγηθεί έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα κόμματα και κυρίως στη ΝΔ να άρουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τον χρονισμό της διαβίβασης των φακέλων. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, μα τίποτα από την αλήθεια. Η αλήθεια μπορεί μερικές φορές να είναι σκληρή αλλά είναι και λυτρωτική» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη που εξέφρασε επιφύλαξη όσο και στα υπόλοιπα κόμματα. Υπενθυμίσε, μάλιστα, ότι είναι «ηθικό χρέος» της ελληνικής Βουλής να παραδώσει τον Φάκελο στην κυπριακή Βουλή και σημείωσε ότι πάντοτε θα υπάρχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για τον χρονισμό του ανοίγματος– όσο δεν λύνεται το κυπριακό. Διαβεβαίωσε, πάντως, όλες τις πλευρές ότι η διαβίβαση δεν σημαίνει και αυτόματο άνοιγμα του φακέλου. «Το άνοιγμα θα γίνει όταν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι επιφυλάξεις του έχουν να κάνουν με το αν ο χρόνος είναι κατάλληλος σε σχέση με αυτό καθ’ αυτό το Κυπριακό. Τελικά όμως η ΝΔ υπερψήφισε, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι η πρωτοβουλία για τον φάκελο της Κύπρου δεν σχετίζεται με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβεταίς.

Ν. Βούτσης: ηθική και ιστορική υποχρέωση η διαβίβαση του φακέλου στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε  λόγο για ηθική και ιστορική υποχρέωση διαβίβασης του φακέλου της Κύπρου που περιλαμβάνει 139 επιμέρους φακέλους και περίπου 90 μαρτυρικές καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή που διενήργησε η Βουλή την περίοδο 1986 - 1988 για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πάντως ότι στον φάκελο της Κύπρου περιλαμβάνονται και επιπλέον διαβαθμισμένα έγγραφα που αποτελούν μεν αναπόσπαστο μέρος του υλικού αλλά για την πρόσβαση σε αυτά απαιτείται άδεια των δύο προέδρων των κοινοβουλίων. Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε εύλογο διάστημα (σε 2,3 ή 5 μήνες) θα υπάρξει κοινή απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου μέρους των διαβαθμισμένων εγγράφων. Ξεκαθάρισε, όμως ότι κάποια από τα έγγραφα δεν θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν

Αποκατάσταση 11 χαμένων φακέλων

Ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε επίσης ότι από το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής της δεκαετίας του 1980 είχαν χαθεί οι 11 πρώτοι φάκελοι που αφορούν τις 11 πρώτες κρίσιμες συνεδριάσεις. «Δεν εντοπίσαμε πότε, που και σε ποια συγκυρία αφαιρέθηκαν οι φάκελοι από τα ερμάρια της Βουλής» είπε δημοσίως ο κ. Βούτσης αλλά σημείωσε ότι το υλικό τελικά αποκαταστάθηκε καθώς οι μαρτυρίες είχαν ηχογραφηθεί.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!