Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς: Σοβαρή εστία ρύπανσης σε μικρή απόσταση από το Δημαρχείο Καλαμαριάς!


Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς
Μεταμορφώσεως 9,ισόγειο,τηλ./φαξ : 2313 314396
                            E-mail: dimotikikinisikal@gmail.com,  info@rekk.gr,     

                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                     
Σοβαρή εστία ρύπανσης σε μικρή απόσταση από το Δημαρχείο Καλαμαριάς!

Αδιαφορία , βαρειά αμέλεια ή κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τις αδιάψευστες εντελώς πρόσφατες  εικόνες που δίνουμε στη δημοσιότητα ότι σε εγκαταλειμμένο οίκημα ακριβώς δίπλα από τα έργα του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή της Πόντου έχουν εγκατασταθεί άστεγοι που συλλέγουν, αποθηκεύουν, ταξινομούν(!!!) και κατεργάζονται στερεά απόβλητα (κυρίως μεταλλικά αντικείμενα), τα οποία, στη συνέχεια, προφανώς εμπορεύονται.

Ο τόπος , όπου λαμβάνει χώρα αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα βρίσκεται  σε μικρή απόσταση από το Δημαρχείο Καλαμαριάς δίπλα σε κατοικημένη περιοχή (Πόντου-Ροδοπόλεως-Μετρών, διπλα στα έργα του ΜΕΤΡΟ) , ώστε δεν μπορεί ο Δήμαρχος ή οι υπηρεσίες να αρνηθούν τον εντοπισμό τους.

Του εντοπισμού αυτής της κατάστασης είχε  προηγηθεί από το 2015 μηνυτήρια αναφορά (ΕΓ 18-16/69) του επικεφαλής της ΡΕΚΚ Μανόλη Λαμτζίδη , με βάση την οποία – και όχι την οφειλόμενη αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δημοτικής αρχής- τα αρμόδια όργανα κατέληξαν ότι στην έκταση που περικλείεται από τις οδούς Πόντου-Ροδοπόλεως-Μετρών (στο ύψος του εργοταξίου του ΜΕΤΡΟ) υπήρχαν στις αρχές Ιανουαρίου 2016  δύο μισοερειπωμένα κτίσματα , το ένα προς την πλευρά της οδού Πόντου-που σήμερα έχει κατεδαφιστεί- και το άλλο προς την πλευρά της οδού Μετρών , όπου:
Στο πρώτο κτίσμα εξακριβώθηκε ότι έμεινε ένας μεσήλικας άστεγος, που είχε γεμίσει την αυλή με στερεά μεταλλικά απορρίμματα , ενώ για τις ανάγκες της εγκατάστασής του είχε κατασκευάσει έναν αυτοσχέδιο πλαστικό αγωγό μήκους 20 μέτρων , μέσω του οποίου αποβαλλόταν τα οικιακά λύματα σε αυτοσχέδιο βόθρο (!!!).
Το άτομο αυτό συνελήφθη, παραπέμφθηκε να δικαστεί για το αδίκημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος και τελικά καταδικάστηκε για απλή παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού με φυλάκιση 10 ημερών με τριετή αναστολή.

Το περίεργο είναι το κτίσμα αυτό ανήκε λόγω απαλλοτρίωσης στο Δήμο Καλαμαριάς από το 2013!

Στο δεύτερο κτίσμα,  διαπιστώθηκε ότι διέμεναν περιστασιακά άνεργοι. Στη σχετική έκθεση υγειονομικού ελέγχου που συντάχθηκε – μετά από έγγραφο των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς (δηλαδή ήταν σε πλήρη γνώση του Δήμου η κατάσταση αυτή)  - διαπιστώθηκε ότι «εντός του οικοπέδου υπάρχει διώροφο κτίσμα με ανοίγματα που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης ….Την ώρα της αυτοψίας ήταν πέντε αλλοδαποί που δεν μιλούσαν την ελληνική η αγγλική γλώσσα και δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί αν χρησιμοποιούσαν το κτίσμα ως κατοικία….Στο κτίσμα δεν υπήρχε παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος , ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυτοσχέδιου πρόχειρου αποχωρητηρίου στην αυλή (λάκκος με ανθρώπινα περιττώματα και ούρα στο έδαφος ) ενώ σε όλους τους χώρους του οικοπέδου και του κτίσματος διαπιστώθηκε η ύπαρξη αποθηκευμένων μεγάλων ποσοτήτων οικιακών απορριμμάτων και παλαιών αδρανών υλικών (μεταλλικά αντικείμενα , καλώδια, παλιά έπιπλα, σακούλες με άγνωστο περιεχόμενο κλπ), τα οποία ανακτώνται από τους δημοτικούς κάδους απορριμμάτων με αυτοσχέδια καρότσια μεταφοράς τους ….με έντονη δυσοσμία…Η υπάρχουσα κατάσταση αποτελεί εστία ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων και ανθυγιεινή εστία που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία….» (!!!).
Το κτίσμα αυτό ανήκε σε ιδιώτη, μετά το θάνατο του οποίου οι κληρονόμοι έδειξαν αδιαφορία για την τύχη του.
Τελικά, οι υπαίτιοι δεν εντοπίστηκαν, δε συνελήφθησαν , δεν καταδικάστηκαν, και η υπόθεση συνολικά τέθηκε στο αρχείο .
Με πρωτοβουλία της ΡΕΚΚ, μέσα στον Ιούλιο του 2017 επισκέφθηκε το χώρο και φωτογράφισε το κτίσμα και τον περιβάλλοντα χώρο και διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση εξακολουθούσε  να είναι σχεδόν η ίδια !!! (βλ. συνημμένες φωτογραφίες).
Καλούνται οι αρμόδιες αρχές να επέμβουν άμεσα και ο Δήμος να επιδείξει εγρήγορση και την ανάλογη περιβαλλοντική ευαισθησία διότι εξακολουθεί να απειλείται η  δημόσια υγεία και να υποβαθμίζεται σοβαρά το περιβάλλον.
                                      Καλαμαριά, 27.8.2017
                                      Από το Γραφείο Τύπου

Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!