Επίθεση στη Βαρκελώνη: Ετοίμαζαν μεγαλύτερο χτύπημα με εκρηκτικά

Αν και η αστυνομία, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο του Μούσα Ουκαμπίρ, που εκτιμάται ότι είναι 17 ετών και είναι αυτός που οδηγούσε το μοιραίο βαν στην επίθεση της Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα, τόσο το BBC όσο και τοπικά μέσα της Ισπανίας αναφέρουν ότι σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, καθώς ένα βαν έκανε ζιγκ-ζαγκ κατά μήκος του δημοφιλούς τουριστικού δρόμου.

 

Ο Μούσα Ουκαμπίρ, Ισπανός πολίτης από την βόρεια καταλανική πόλη της Χιρόνα, εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε τα έγγραφα του αδερφού του για να νοικιάσει το βαν, που σκόρπισε τον τρόμο στη Λα Ράμπλα.

Λίγες ώρες μετά το χτύπημα στην "καρδιά" της Βαρκελώνης, η αστυνομία σκότωσε πέντε ύποπτους τζιχαντιστές σε δεύτερη επίθεση οχήματος, αυτή τη φορά στην πόλη Καμπρίλς. Μια γυναίκα που τραυματίστηκε, άφησε την τελευταία της πνοή λίγο αργότερα.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι άνδρες που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς συνδέονταν με την επίθεση στη Βαρκελώνη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι καταδίκασε την "τζιχαντιστική επίθεση" στη Βαρκελώνη, ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

(AP Photo/Manu Fernandez)

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ερευνά το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό σε μια ιδιωτική κατοικία στο Αλκανάρ, μια μικρή πόλη νότια της Βαρκελώνης.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, με ένα άτομο να σκοτώνεται. Σχεδόν 20 κύλινδροι αερίου βρέθηκαν από τους πυροσβέστες στα συντρίμμια του σπιτιού. Τα εκρηκτικά ήταν ετοιμασμένα για χρήση σε μία ή περισσότερες επιθέσεις στη Βαρκελώνη, δήλωσε η αστυνομία.

Ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας Χοσέ Λουίς Τραπέρο είπε ότι οι επιθέσεις στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς ήταν "περιορισμένης έκτασης" σε σχέση με αυτές που προετοιμάζονταν.

Ο οδηγός του βαν έφυγε με τα πόδια, μετά την επίθεση σε πεζούς στη Λα Ράμπλα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, Χοακίμ Φορν ανέφερε στο Associated Press: "Η τοπική αστυνομία ήταν παρούσα στη σκηνή αλλά δεν μπορούσαμε να τον πυροβολήσουμε γιατί το σημείο ήταν γεμάτο κόσμο".

Δύο φωτογραφίες του ύποπτου Μούσα Ουκαμπίρ έχουν δημοσιευτεί και η αστυνομία έδωσε αργότερα στη δημοσιότητα μία ακόμα φωτογραφία, που δείχνει και τους άλλους τρεις ύποπτους. Τον 18χρονο Σαΐντ Ααλά, τον 24χρονο Μοχάμεντ Χισαμί και τον 22χρονο Γιουνές Αμπουγιαακούμπ, γεννημένοι όλοι στο Μαρόκο.

Αργότερα, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας δήλωσε ότι υπήρχε η υποψία ότι ο οδηγός του βαν της Βαρκελώνης ήταν ένας από αυτούς που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς, αν και δεν ήταν σαφές ότι ο Μούσα Ουκαμπίρ ήταν πίσω από το τιμόνι. Λίγη ώρα αργότερα και σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ήταν αυτός τελικά που οδηγούσε το άσπρο βαν.

Τα ισπανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Ουκαμπίρ νοίκιασε δύο βαν, αυτό που χρησιμοποίησε για την επίθεση και ένα άλλο, που βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα στην πόλη Βικ, βόρεια της Βαρκελώνης και το οποίο προοριζόταν για διαφυγή.

Ο αδερφός του, Ντρις Ουκαμπίρ παραδόθηκε στις αρχές την Πέμπτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο γεννημένος στο Μαρόκο, 20χρονος Ντρις είπε στην αστυνομία ότι δεν είχε συμμετοχή και ότι τα έγγραφα του εκλάπησαν. Έγιναν τρεις συλλήψεις ακόμα. Δύο από τους συλληφθέντες είναι Μαροκινοί ενώ ο τρίτος γεννήθηκε στη Μελίγια, αυτόνομη ισπανική πόλη στη βόρεια ακτή της Αφρικής.

Η αστυνομία δήλωσε ότι τρεις από τις συλλήψεις έγιναν στην καταλανική πόλη Ριπόλ και μία στο Αλκανάρ, μετά τις εκρήξεις της Τετάρτης. Οι ηλικίες των συλληφθέντων είναι 21, 27, 28 και 34 ετών.

(AP Photo/Francisco Seco)

GRAPHIC vid of #Terror attack that just occurred in #Barcelona.

Barcelona police telling people to not post pics. Why? This is REALITY! pic.twitter.com/9IfvVJ0GfI

Ένα βαν μάρκας Fiat "κατέβηκε" τον πεζόδρομο, το απόγευμα της Πέμπτης, κάνοντας ζιγκ-ζαγκ σκοπίμως και στοχεύοντας πεζούς.

Η Λα Ράμπλα είναι μια κεντρική λεωφόρος, μήκους 1,2 χιλιομέτρων, στο κέντρο της Βαρκελώνης. Αμερικανός επιχειρηματίας, που μόλις είχε φτάσει στο σημείο με ταξί, δήλωσε ότι το βαν "πήγαινε δεξιά-αριστερά, προσπαθώντας να χτυπήσει όσο περισσότερους ανθρώπους γινόταν. Άνθρωποι ήταν πεσμένοι στο έδαφος".

#Barcelona Picture of Van used in the attack pic.twitter.com/aXYtiaupt2

Ο Κέβιν Κβαστ, που βρίσκεται οικογενειακώς στη Βαρκελώνη, δήλωσε "Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν πανικόβλητοι, από το σημείο...αρχίσαμε να τρέχουμε, περνώντας από εκεί που ήδη βρίσκονταν θύματα στο έδαφος".

(AP Photo/Emilio Morenatti)

Επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω τους, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Καταλονίας. Μία γυναίκα τραυματίστηκε και κατέληξε λίγο αργότερα.

Το όχημα των δραστών ανατράπηκε και όταν βγήκαν από αυτό, δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Ένας από τους δράστες φέρεται να κράταγε μαχαίρι. Ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας είπε ότι ένας αστυνομικός σκότωσε μόνος του και τους τέσσερις δράστες.

Οι άνδρες φορούσαν κάτι που φαινόταν σαν ζώνες με εκρηκτικά, είπε η αστυνομία και πραγματοποιήθηκε μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων. Οι ζώνες αποδείχτηκαν ψεύτικες, δήλωσε αργότερα στο τοπικό ραδιόφωνο της Καταλονίας ο περιφερειακός επικεφαλής Κάρλες Πουιγκντεμπόντ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στην Καμπρίλς, ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο 110 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, είναι πλέον υπό έλεγχο.

(AP Photo/Oriol Duran)

Πολίτες σχεδόν 34 χωρών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στη Λα Ράμπλα, δήλωσε η καταλανική κυβέρνηση. Μια γυναίκα πέθανε στην Καμπρίλς.

Επισήμως νεκροί είναι:

Ο Ισπανός Φρανσίσκο Λόπεζ Ροντρίγκεζ, γύρω στα 60

ο Ιταλός Μπρόνο Γκουλότα, 35 ετών

ο Ιταλός Λούκα Ρούσα, 25 ετών,

ένας Βέλγος

ένας πολίτης των ΗΠΑ

το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι 26 Γάλοι υπήκοοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 11 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

13 Γερμανοί πολίτες τραυματίστηκαν, μερικοί εκ των οποίων σοβαρά. Ένα 5χρονο αγόρι από την Ιρλανδία έσπασε το πόδι του

Ο 7χρονος Τζούλιαν Κάντμαν, με βρετανική και αυστραλιανή υπηκοότητα, χωρίστηκε από την μητέρα του κατά τη διάρκεια της επίθεσης και έκτοτε αγνοείται, ανέφερε το ABC Australia. Η μητέρα του είναι μεταξύ των σοβαρά τραυματισμένων.

Η Ταϊβάν και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών, πολίτες των οποίων τραυματίστηκαν. Πακιστανοί, Φιλιππινέζοι, Βενεζουελάνοι, Ρουμάνοι, Περουβιανοί, Ολλανδοί, Δανοί, Αλγερινοί και Κινέζοι είναι μεταξύ των θυμάτων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Van rams into crowds in #Ramblas area in #Barcelona, several injured, Spanish police say pic.twitter.com/1DlfyN4ipX

Αλκανάρ, βράδυ Τετάρτης: Εκρήξεις μέσα σε σπίτι στη μικρή πόλη, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης. Ένα άτομο πεθαίνει. Ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι κατά τα φαινόμενα οι ένοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν "εκρηκτική συσκευή". Αξιωματούχος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ομάδα μπορεί να είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει δοχεία αερίου στην επίθεση στη Λα Ράμπλα.

Βαρκελώνη, 16:50 της Πέμπτης: Ένα λευκό φορτηγάκι Fiat κινείται στη Λα Ράμπλα, στο κέντρο της Βαρκελώνης, σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα. Ο οδηγός διαφεύγει με τα πόδια.

Βικ, 18:30 της Πέμπτης: Η αστυνομία βρίσκει ένα δεύτερο βαν, που εκτιμάται ότι είναι το όχημα διαφυγής, στην πόλη 80 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης

Sant Just Desvern, 19:30 της Πέμπτης: Ένα αυτοκίνητο οδηγείται πάνω σε αστυνομικούς, σε σημείο ελέγχου στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο όχημα αλλά το υπουργείο Εσωτερικών αρνείται προηγούμενες αναφορές ότι σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά. Ο νεκρός δεν εκτιμάται ότι συνδέεται με την επίθεση στη Λα Ράμπλα, λένε αξιωματούχοι αλλά οι έρευνες συνεχίζονται

Καμπρίλς, 01:00 της Παρασκευής: Μια δεύτερη επίθεση οχήματος πραγματοποιείται στο θέρετρο, νότια της Βαρκελώνης. Η αστυνομία σκοτώνει πέντε ύποπτους τρομοκράτες, οι οποίοι εκτιμάται ότι συνδέονται με την επίθεση στη Λα Ράμπλα.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!