Απεργιακό χάος στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης


Από χθες τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, που απέρριψαν τις προτάσεις της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται τον έλεγχο των αποσκευών, για την αύξηση των αποδοχών τους. Οι κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει από τα τέλη Ιουλίου και η κυβέρνηση, μετά από δυο εβδομάδες χάους στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, επιστράτευσε την αστυνομία να βοηθήσει.
Οπως προειδοποίησε χθες τους εργαζόμενους ο υπουργός Υποδομών Íñigo de la Serna, η χθεσινή ψηφοφορία τους για την κήρυξη της απεργίας ήταν «η τελευταία τους ευκαιρία» πριν σταλεί η πολιτοφυλακή για να κάνει την δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι δεν πτοήθηκαν και με ψήφους 150 έναντι 36 αποφάσισαν υπέρ της κινητοποίησης τους.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης τους, ο de la Serna δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο διαιτησίας να αποφασίσει εάν οι εργαζόμενοι ως προσωπικό ασφαλείας έχουν δικαίωμα να απεργούν δεδομένου ότι προσφέρουν «ζωτικής σημασίας» υπηρεσίες.
Και πράγματι έστειλε την αστυνομία να κλείσει τις τρύπες στην ασφάλεια αφού όπως είπε η απεργία «δεν επηρεάζει μόνο τους ταξιδιώτες και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και την ασφάλεια και την δημόσια τάξη».
Τις τελευταίες δυο εβδομάδες καθυστερήσεις στους ελέγχους έως και τρεις ώρες είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1000 επιβάτες να χάσουν τις πτήσεις τους και στο αεροδρόμιο να επικρατεί το αδιαχώρητο.
Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι απέρριψαν την προσφορά της εργοδοσίας και αντίθετα υπερψήφισαν πρόταση που δεν ήταν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Υποστηρίζουν ότι και οι μισθοί τους είναι χαμηλοί (800 έως 1100 ευρώ) και η υποστελέχωση της υπηρεσίας τους σημαίνει ότι αναγκάζονται να εργάζονται έως 16 ώρες την ημέρα.
Ζητούν αύξηση 250 ευρώ επί 15 μηνιάτικα που να καταβληθεί όμως σε διάστημα ενός έτους ενώ η εταιρεία προσφέρει αύξηση 200 ευρώ για 12 μήνες αποδοχών.
Η κυβέρνηση της Καταλονίας που μέχρι τώρα μεσολαβούσε μεταξύ των δυο πλευρών αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και από την επόμενη Κυριακή- εάν δεν υπάρξει συμφωνία- οι κινητοποιήσεις αναμένεται να επεκταθούν και στα αεροδρόμια της Α Κορούνια και του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, πρωτεύουσας της Γαλικίας.
Η παρουσία πάντως των αστυνομικών σήμερα φαίνεται ότι κάτι απέδωσε, αφού μειώθηκε αρκετά η περίοδος αναμονής για τους ταξιδιώτες.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!