Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια


Και μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φεστιβάλ, ντοκιμαντέρ και εκδόσεις βιβλίων προωθούν την οικολογία, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση αντιπαραβάλλοντας στην ιδιοτέλεια και τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για το κέρδος, τις αξίες τους και τα υπαρκτά παραδείγματα κοινοτήτων ανθρώπων που ζουν σε αρμονία με τη φύση.
Ο λόγος για τους «Ηλιόσπορους» που καθώς ο πλανήτης φτάνει στα όριά του και οι συνθήκες ζωής γίνονται ασφυκτικές τα λόγια και τα έργα τους αποκτούν μια σημαίνουσα επικαιρότητα.
Μας τους συστήνει το μέλος τους Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος περιβαλλοντικής πολιτικής.
• Ποιοι είναι οι «Ηλιόσποροι»;
Δεν είμαστε μια τυπική οργάνωση αλλά μια παρέα από ανθρώπους με διαφορετικές ειδικότητες που μας ενώνουν κοινά οράματα και αγάπη για την οικολογία, την αυτοοργάνωση, τα ζητήματα της αυτάρκειας και ενός διαφορετικού μοντέλου ζωής.
• Με τι ασχολούνται;
Κατά κύριο λόγο με τον ρόλο των νέων στην ίδια τη ζωή τους, πώς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να ζήσουν σε συνθήκες αξιοβίωτες, την προσπάθεια επανάκτησης της σχέσης τους με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, αλλά και άλλα θέματα όπως ζητήματα δικαιωμάτων...
• Τι προτείνουν σε θέματα βιωσιμότητας και κοινών πόρων;
Ενα μοντέλο συνεργασίας με το να δημιουργούμε μικρές κοινότητες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης και αυτό να γίνει όχι απαραίτητα στο στενό πλαίσιο της πόλης, αλλά με την επανάκτηση της υπαίθρου και τον επαναπροσδιορισμό μας.
Εχουμε χάσει την επαφή με το περιβάλλον και την έννοια των κοινών που είναι η συνυπευθυνότητα και το πώς συνδιαχειριζόμαστε πεπερασμένους πόρους: για να τους αξιοποιήσουμε πρέπει να συνεργαστούμε και αυτή είναι η ανείπωτη τραγωδία των κοινών που ιδιαίτερα μετά την κρίση μεταφράζεται σε καταστροφή, όπως γίνεται στις εκτάσεις όπου υπάρχει μια αναδιανομή και συγκέντρωση στα μεγάλα κεφάλαια εκεί που παλιά υπήρχαν πολλοί μικροί κλήροι: το βλέπουμε και στην αγροτική παραγωγή.
Η λύση είναι η επανάκτηση: να βρούμε τρόπους να επανοικειοποιηθούμε τη σχέση με τη φύση και τους φυσικούς πόρους να ανακαλύψουμε πάλι τι σημαίνει το προστατεύω και διαχειρίζομαι τα κοινά.
Ιδιαίτερα μετά την κρίση τίθενται πιεστικά ζητήματα που αφορούν το νερό, τη διαχείριση των υδάτων, την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης.
Μεγάλο είναι το ζήτημα με τους δημόσιους ελεύθερους χώρους που λιγοστεύουν δραματικά και τις πιέσεις που δέχονται από κερδοσκοπικά συμφέροντα και την αυξανόμενη τάση «εξευγενισμού» τους...
• Ομως πόσο εύκολη είναι η επιστροφή στη φύση;
Δεν είναι εύκολο για τον κόσμο της πόλης να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και ψάχνουμε τρόπους μέσα από τη δημιουργία μικρών κοινοτήτων και τις συνεργασίες να μοιραστούμε τους περιορισμένους πόρους, να συνθέσουμε τις ικανότητές μας και να έχουμε κι εμείς μια διαρκή επαγρύπνηση να εκπαιδευόμαστε και να αυξάνουμε τις δυνατότητές μας για να ζούμε με καλές συνθήκες ζωής.
Χρειάζεται μια στροφή των νέων στις παραγωγικές δραστηριότητες -οι περισσότεροι απασχολούνται στις υπηρεσίες, δουλεύουν για κάποιο αφεντικό και έχουν εγκαταλείψει την ύπαιθρο, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί πόροι που αξιοποιούνται λάθος, είτε καταστροφικά με το παραγωγικό μοντέλο των επιδοτήσεων, είτε σταδιακά εγκαταλείπονται ολόκληρες περιοχές, αλλάζουν οι οικονομικές χρήσεις και οι καλλιέργειες με μόνο γνώμονα το κέρδος...
Προτείνουμε το κοινό συλλογικό συμφέρον, την αποκέντρωση και συνεργασία σε μικρές κοινότητες, όχι κοινόβια, αλλά σε καταστάσεις προσαρμοσμένες στην ελληνική κουλτούρα. Να βρούμε τρόπους να κάνουμε τον κόσμο να συνεργάζεται σε συγκεκριμένους στόχους αντί να αναλώνεται σε συνελεύσεις για το πώς θα γίνει κάτι.
Εμείς βάζουμε πρόγραμμα εργασίας και δουλεύουμε με ομότιμες σχέσεις, ουσιαστική συνεργασία και επικοινωνία και με άλλους μικρούς πυρήνες δράσης οργανώνοντας τη διαφορετική αντίληψη από τα κάτω.
Δεν είναι ρόδινα, θέλει διπλάσια δουλειά, αλλά είναι διπλάσια και η ανταμοιβή, στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου.
Η αειφορία σχετίζεται άμεσα με την αυτάρκεια και την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, γι’ αυτό και έχουμε εμμονή με την κάνναβη, επειδή συμβάλλει στην οικολογική σωτηρία του πλανήτη καθώς έχει χιλιάδες χρήσεις και καλύπτει πολλές ανθρώπινες ανάγκες.
Πώς θα χτίσουμε ένα βιώσιμο και συνεργατικό μέλλον; Οι «Ηλιόσποροι» οργανώνουν το δεύτερο σεμινάριό τους για τη βιώσιμη μετάβαση, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν το δίκτυο οργανώσεων και ανθρώπων που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτάρκειας και κάλυψης των καθημερινών αναγκών με στόχο αυτή η συνάντηση να αποτελέσει μια δεξαμενή εκπαιδευτών που θα μεταφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.
Το Σεμινάριο Δικτύωσης και Επαφών για νέους εκπαιδευτές βιωσιμότητας και όσους ασχολούνται με τη μη τυπική εκπαίδευση των νέων, SUSTRANET CMS, θα υλοποιηθεί στη Βλαχιά Ευβοίας από 8 έως 15 Σεπτεμβρίου και απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο/η να εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017. Περισσότερες πληροφορίες στο iliosporoi.net
kalo@efsyn.gr

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!