Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά: Ξεκινά ο ‘’Σεπτέμβριος όπως … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ’’ με την ΑΡΓΑΤΕΙΑ και τις STRINGLESS, Παρασκευή 1/9- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -
Παρασκευή 1/9, Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά: Ξεκινά ο ‘’Σεπτέμβριος όπως … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ’’ με την ΑΡΓΑΤΕΙΑ και τις STRINGLESS

΄΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΠΩΣ … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ’’! Ξεκινά το φετινό συναρπαστικό καλλιτεχνικό ταξίδι, που σχεδίασε και παρουσιάζει το ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, από το ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, με τη μουσική ομάδα ΑΡΓΑΤΕΙΑ και το πολυφωνικό σχήμα STRINGLESS σε μουσικές της Μαύρης Θάλασσας.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!
Εύξεινος Πόντος. Δηλαδή Φιλόξενη Θάλασσα. Κατ΄ ευφημισμόν, μια που το πέρασμά της από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν δύσκολο. Τα νερά της χωρίζουν την Ανατολική Ευρώπη από τη δυτική Ασία.
Ενώνουν όμως τις ανάσες και τα τραγούδια, πολλών λαών στις ακτές της. Από την Κωνστάντζα, τη Βάρνα, το Μπουργκάς μέχρι την Κωνσταντινούπολη, αλλά και από τη Σαμψούντα, την Τραπεζούντα, τη Ριζούντα ως το Μπατούμι και το Σοχούμι, σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, οι κάτοικοί της, τραγουδούν ίδιους καημούς και χαρές.
Σε αυτούς τους σκοπούς και τα τραγούδια των λαών της Μαύρης Θάλασσας, συναντιούνται επί σκηνής, η ΑΡΓΑΤΕΙΑ και οι STRINGLESS.
Η μεν ΑΡΓΑΤΕΙΑ , το μουσικό σχήμα με ρεπερτόριο τους σκοπούς κατά κύριο λόγο του Πόντου, αλλά και τραγούδια τούρκικα, αρμένικα, λάζικα , ενώ οι STRINGLESS το acapella πολυφωνικό σχήμα, με παραδοσιακά τραγούδια των Βαλκανίων και πέραν αυτών. Ενώνουν τις δυνάμεις τους επί σκηνής, για μια δυναμική παράσταση, που θα φέρει το θεατή κοντά στην πολυπολιτισμικότητα του Εύξεινου Πόντου.

ΑΡΓΑΤΕΙΑ: Μουσικές και τραγούδια του Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας..
Η Αργατεία είναι μια μουσική ομάδα της Θεσσαλονίκης που με αφετηρία και έμπνευση την ιστορική μουσική δημιουργία των ελληνικών κοινοτήτων του Ευξείνου Πόντου και των λαών της Μαύρης θάλασσας αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες με μουσικούς, από διάφορες χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Η μουσική μας Αργατεία θέλει να χτίσει δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και να υπενθυμίσει την σπουδαιότητα και την σημασία της τέχνης και της συλλογικότητας σε δύσκολες εποχές. Η ποντιακή μουσική είναι μια ιδιαίτερη μορφή ΤΕΧΝΗΣ των ήχων, του λόγου, του ρυθμού, των νοημάτων και των συναισθημάτων. Ήχοι και μελωδίες από τον ιστορικό Πόντο και οι δημιουργίες των Ποντίων οργανοπαικτών στην Ελλάδα αποτελούν πηγή έμπνευσης αλλά και ελπίδας.
Αργατεία είναι οι: Φίλιππος Κεσαπίδης - ποντιακή λύρα, Στέλλα Καμπουρίδου - καβάλ, Θανάσης Κουλεντιανός – κανονάκι, Γιάννης Καρακαλπακίδης - μπάσο, λαούτο, κιθάρες, Χρήστος Τάσιος – κρουστά, Έλσα Μουρατίδου – τραγούδι, Κώστας Καλούσης – τραγούδι, Onur Senturk - λύρα, παντούρι, ταμπουράς, τραγούδι.
Η ομάδα εμπλουτίζεται με διάφορους μουσικούς και όργανα από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάλογα με τις ανάγκες και το concept της συναυλίας.

Τι είναι οι STRINGLESS;
Πέντε Στρίγγλες; Μπάντα χωρίς έγχορδα; Γυναίκες που δεν προτιμούν τα ''στρινγκ'';!
Ίσως όλα αυτά μαζί αλλά και πολλά περισσότερα.
Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα STRINGLESS ασχολείται με τον ήχο που παράγει το ανθρώπινο σώμα, κατά κύριο λόγο η φωνή, αντικαθιστώντας όλα τα μουσικά όργανα.
Η πολυφωνία είναι το ζητούμενο, σε τραγούδια που είναι ήδη έτσι δοσμένα, αλλά και σε απρόβλεπτα κομμάτια, έτσι  ενορχηστρωμένα, ώστε να είναι ''κομμένα και ραμμένα'' στα μέτρα των στριγγλών!
Σημαντικές στιγμές στις εμφανίσεις του σχήματος υπήρξαν
•η σύμπραξη επί σκηνής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη τον Ιούλιο του 2013,
•με το ροκ συγκρότημα ΜΠΛΕ τον Απρίλη του 2013
•στην Κρήτη, το καλοκαίρι του 2014 ως support band στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Τον Δεκέμβρη του 2013, ανέλαβαν τη μουσική επιμέλεια της θεατρικής παράστασης ''Φτυστός ο μακαρίτης'' σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σακατζή που ανέβηκε στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ (Θεσσαλονίκη), σε μουσική της  Βασιλική Αλεξίου και Έλσα Μουρατίδου.
Ως καλεσμένες του δήμου Αθηναίων,  στα πλαίσια των εκδηλώσεων  για την αλλαγή του χρόνου ''Η Αθήνα γιορτάζει'' , τραγούδησαν την παραμονή πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, στην πλατεία Συντάγματος και στη κεντρική σκηνή στο Θησείο, μαζί με την ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και τους Βασίλη Λέκκα, Ελένη Πέτα, Γιώτα Νέγκα, Γεράσιμο Ανδρεάτο και Νίκο Πορτοκάλογλου.
Μια συναυλία που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της κρατικής τηλεόρασης και την παρακολούθησε όλη η Ελλάδα.
Οι StringLess είναι: Αλμπένα Κούτοβα, Βασιλική Αλεξίου, Δωροθέα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Κατερίνα Μαυροφρύδου.
Υπεύθυνη Επικοινωνίας του σχήματος είναι η Χριστίνα Κωστάκη.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Το Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά, έχει χτιστεί σε εξαιρετική τοποθεσία, στην οδό Αγίου Δημητρίου και Κολοκοτρώνη, κοντά στην περιοχή Πλατανάκια και τους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κωνσταντίνου.
 Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 750 θεατές και να διασφαλίσει άνετη στάθμευση για αυτοκίνητα και πούλμαν στο πάρκινγκ του θεάτρου.
Για τους επισκέπτες υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και με την αστική συγκοινωνία, Γραμμή 38 του ΟΑΣΘ, στάση παλιός παιδικός σταθμός.
Πραγματικό κόσμημα για το πολιτιστικό τοπίο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ανακαινίστηκε από τη Διοίκηση Δημήτρη Δεμουρτζίδη και επαναλειτούργησε, με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων ΄΄Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός΄΄ την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, με ένα διήμερο αφιέρωμα στο έντεχνο, λαϊκό τραγούδι αλλά και στην παράδοση.

ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
΄΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΠΩΣ … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ’’ σημαίνει
Διάχυση του πολιτισμού που απλώνεται στις πλατείες, στις γειτονιές, στα θέατρα, στους ανοιχτούς χώρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, με έμφαση σε όλα τα είδη μουσικής, το χορό, το θέατρο, το θέατρο σκιών, την αφήγηση παραμυθιών και με ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλες τις ημέρες χωρίς κανένα αντίτιμο!
Με όχημα τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και εγγυητή την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, Καλλιτέχνες και Δημιουργοί θα εκφραστούν, θα επικοινωνήσουν το έργο τους, θα ψυχαγωγήσουν και κυρίως ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.
Δεκαοκτώ πολιτιστικά δρώμενα που περιλαμβάνουν
ΔΙΗΜΕΡΟ ΛΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας με τους Αργατεία και το σχήμα Stringless να ανοίγουν την αυλαία των εκδηλώσεων (1/9) και τη δεύτερη βραδιά (2/9), αφιέρωμα στους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου αλλά και σημαντικούς φιλοξενούμενους.
•ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ από την Ομάδα «Σκιάς Όναρ» με πέντε παραστάσεις (4, 6, 11, 12, 13 Σεπτεμβρίου) σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Παύλου Μελά.
•ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ με αφιερώματα στους σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και δημιουργούς,  στους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Γκάτσο, Σταύρο Κουγιουμτζή, από τους Βασίλη Πρατσινάκη (13/9), Ανδρέα Καρακότα (14/9), Δημήτρη Κεχαγιά (22/9) και σε συνεργασία με τα Red House Studios, rock συναυλία με τους Jo & the Dimplers, Nodus Tollens, Carolle, The Coreys, Leftover Bullets, στην Πλατεία Ελευθερίας της Άνω Ηλιούπολης (20/9).
•ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ στον ιστορικό χώρο της Πολίχνης και στο Ανοιχτό Θέατρο δίπλα στο Μνημείο, που ανοίγει τις πύλες του με τη Ζωή Τηγανούρια (8/9), το Γιάννη Ανδρόνογλου και τον Κωστή Παπάζογλου με jazz κουαρτέτο, τη Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς και το φωνητικό σχήμα «εν χορώ», σε ένα Μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο (9/9) και η αυλαία θα πέσει με τη θεατρική παράσταση ΄΄Η Τρικυμία΄΄ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (10/9), από την ομάδα PUSH YOUR ART COMPANY, ένα δημιουργικό πυρήνα νέων καλλιτεχνών και παραγωγών.
•“Σσσς...αρχίζει” ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά (15 και 16 Σεπτεμβρίου), η πιο αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων που αρέσκονται να ακούνε ιστορίες, παραμύθια, γεγονότα, από τις καλλιτεχνικές ομάδες La Petite Marguerite, Marakaibo, Banda Grottesca, ΝΙΣΤΑ, Dromocomicas και το Λουδοβίκο των Ανωγείων.
•ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΡΩΘΥΜΙΑ, ο θεσμός που γεννά Μνήμες του Πόντου, με αφιέρωμα στον αδικοχαμένο γνωστό τραγουδιστή του Ποντιακού Ελληνισμού Θόδωρο Παυλίδη (18/9) και συναυλία με τον Γιώργο Πουλαντζακλή  ΄΄Αύρα αλησμόνητων πατρίδων΄΄ (19/9).

Ευχαριστίες προς ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που ενισχύουν την προβολή των εκδηλώσεων
Ο Δήμος Παύλου Μελά  θέλει να εκφράσει τις ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ του προς  τα παρακάτω Μέσα Ενημέρωσης και όλους όσους προβάλλουν τις εκδηλώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών  και στην προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5 – THESSNEWS ΕΡΤ3 – TV 100 – THESTIVAL
VORIA – 95,8FM – 102 FM FM 100 – KARFITSA CITYPORTALPARALLAXI
ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ SELEOKULTUROSUPA LAVART DAILYTHESS THESSTIPS – NEWSFISH  – METROSPORT
ΒΕΡΓΙΝΑ TV – ART & LIFE – ORATHESSALONIKI – THINKFREE OPINION MAGAZINE – ATTICANEWS – TYPOSTHES – AVATONPRESS – PMNEWS – BHMA PRESS –
PAOK24  – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – EK MAGAZINO – ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ 102,3

ΧΟΡΗΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΄΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΠΩΣ … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ΄΄
• ΒΑΣΙΛΗΣ, Ζαχαροπλαστεία στη Νικόπολη και στην Πολίχνη
(Εθνικής Αντίστασης & Παιδικής Χαράς, Μαυρομιχάλη 118, Μαυρομιχάλη & Αρκαδίου)
• ΦΙΛΑΚΗΣ, Κρεοπωλείο
(Αγνώστου Στρατιώτη 66, Πολίχνη)
•ΝΤΟΝΤΗΣ, Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης στη Σταυρούπολη
(Λαγκαδά 188 & Λαμπράκη 1, Τσαλδάρη 12)
•ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ, Φροντιστήριο Δυτικής Θεσσαλονίκης
(Λαγκαδά 293, Στροφή Καρατάσιου, Σταυρούπολη)
•ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΗΣ, Μουσικός Οίκος
(Καστριτσίου 4, Θεσσαλονίκη)
•ΧΟΥΤΟΣ, catering
(Σμύρνης & Νερομύλων, Στροφή Φιλύρου)
•ΗΛΙΑΔΗΣ, Βιβλιοδεσίες – Εκτυπώσεις – Εκδόσεις
(Μεσολογγίου 21 – 23 Τριανδρία, Δημ. Γούναρη 63 Θεσσαλονίκη)


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Λαγκαδά 221, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
2313 302835, 936,  833Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!