Συζήτηση για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας θα επιδιώξει το Βερολίνο

Να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την προοπτική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ παγώματος και τερματισμού των διαπραγματεύσεων, ενώ τόνισε ότι η κριτική του Βερολίνου αφορά την κυβέρνηση και όχι τον λαό της Τουρκίας.

«Οι δηλώσεις της Καγκελαρίου στη διάρκεια της τηλεμαχίας μιλάνε από μόνες τους. Το ερώτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται καν. Εκ των πραγμάτων, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτήν τη στιγμή είναι ακίνητες και δεν διαφαίνεται με κανέναν τρόπο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το σημαντικό είναι να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία κοινή στάση. «Σε αυτό το θέμα δεν μπορεί, άλλωστε, να γίνει και αλλιώς, διότι προκειμένου να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις χρειάζεται ομοφωνία», είπε χαρακτηριστικά. «Για αυτό έχουμε ως στόχο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο να συζητήσουν ακριβώς γι' αυτό, για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και αυτό σημαίνει ότι θα γίνει διαβούλευση για το εάν θα παγώσουν ή θα τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο διαχωρίζει ένα ενδεχόμενο πάγωμα από τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι αυτή η διαφοροποίηση είναι εκ των πραγμάτων σημαντική και υπογράμμισε ότι η κριτική που ασκεί κατά καιρούς η γερμανική κυβέρνηση έχει να κάνει με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. «Δεν απευθυνόμαστε στον τουρκικό λαό με την κριτική μας, αλλά στην τουρκική κυβέρνηση, τον Τούρκο Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του» ανέφερε.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!