Καλό κλίμα στη συνάντηση Λαγκάρντ-τραπεζιτών μετά την αναδίπλωση του ΔΝΤ

Μετά την αναδίπλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών η συνάντηση του επιτελείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χθες το απόγευμα στο Λονδίνο έγινε σε καλό κλίμα.

Από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραμούζης παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τη βελτίωση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες τόσο στο επίπεδο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όσο και σε επίπεδο επιστροφής καταθέσεων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν και οι αναταράξεις που προκλήθηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάγκη διενέργειας νέου ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και επισημάνθηκε το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε και το οποίο αποτυπώθηκε και στην πορεία των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν ταχύτερα με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, ενώ έγινε σαφές ότι  θέλει να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Πάντως η αποκλιμάκωση της διαφωνίας μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα των τραπεζών εκτιμάται ότι θα επιδράσει θετικά. Χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν προχωρώντας σε έναν έμμεσο συμβιβασμό με την ΕΚΤ έκανε αποδεκτή την πρόταση του Μάριο Ντράγκι για επίσπευση των stress test χαρακτηρίζοντάς την ως εποικοδομητική.

Μάλιστα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άμεσο θέμα με τις ελληνικές τράπεζες αλλά πρέπει να διασφαλισθούν μεσοπρόθεσμα οι κεφαλαιακές προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι ο Πολ Τόμσεν συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με την Κριστίν Λαγκάρντ.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!