Οι γονείς του Αμερικανού που φυλακίστηκε στη Β. Κορέα μιλούν για τα βασανιστήρια του: Επέστρεψε τυφλός και παραμορφωμένος

Οι γονείς του αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ, ο οποίος είχε φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα, μιλούν για πρώτη φορά δημοσίως μετά τον θάνατό του, δίνοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την κατάσταση του γιου τους όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ.

 

Ο Ότο αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Ιούνιο από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ύστερα από 15 μήνες κράτησης, και επαναπατρίστηκε ενώ βρισκόταν σε κώμα. Πέθανε λίγες ημέρες αργότερα.

 

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox, ο Φρεντ και η Σίντι Γουόρμπιερ είπαν ότι οι Βορειοκορεάτες είναι «τρομοκράτες» οι οποίοι «βασάνισαν συστηματικά τον γιο τους».

 

Ο 22χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, είχε καταδικαστεί στη Β. Κορέα σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων με την κατηγορία ότι προχώρησε σε «υπονομευτικές πράξεις έναντι του κράτους». Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 επειδή είχε προσπαθήσει να πάρει μια αφίσα, στην οποία ήταν γραμμένο ένα πολιτικό σύνθημα, από το ξενοδοχείο της Πιονγιάνγκ όπου διέμενε.

 

Ένα μήνα αργότερα, είχε ζητήσει συγγνώμη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες της Βορείου Κορέας δακρυσμένος. Είχε επισκεφθεί τη χώρα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που διοργανώθηκε για το Νέο Ετος από κινεζικό ταξιδιωτικό πρακτορείο. Συνελήφθη την ώρα που η ομάδα επρόκειτο να επιστρέψει στο Πεκίνο στις 2 Ιανουαρίου 2016. Η δίκη του διήρκησε λιγότερο από μία ώρα.

 

Η Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι ο 22χρονος έπαθε αλλαντίαση και του δόθηκε υπνωτικό χάπι που τον βύθισε στο κώμα, στο οποίο βρισκόταν για περισσότερο από έναν χρόνο. Ωστόσο, γιατροί στις ΗΠΑ αμφισβήτησαν αυτόν τον ισχυρισμό. Η οικογένειά του έμαθε για το κώμα μόλις λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση.

 

Κατά τη συνέντευξή τους, οι γονείς του είπαν ότι «θεωρήσαμε πως είναι η ώρα να πούμε την αλήθεια για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Ότο». Πρόσθεσαν ότι ήταν «άδικο» να ονομάσουν την κατάσταση αυτή «κώμα».

 

Ο κ. Γουόρμπιερ ανέφερε ότι όταν τον είδαν «μετακινούνταν και τιναζόταν βίαια, βγάζοντας κραυγές και απάνθρωπους ήχους». Το κεφάλι του ήταν ξυρισμένο, ήταν τυφλός και κωφός, τα χέρια και τα πόδια του ήταν «πλήρως παραμορφωμένα» και είχε μια τεράστια ουλή στο πόδι του, πρόσθεσε ο ίδιος. «Έμοιαζε σαν κάποιος να πήρε μία πένσα και να αναδιάταξε τα δόντια του», είπε.

 

«Ο Ότο βασανίστηκε συστηματικά και τραυματίστηκε σκόπιμα από τον Κιμ και το καθεστώς του. Αυτό δεν ήταν τυχαίο», δήλωσε ο πατέρας του Ότο, ενώ η μητέρα του σημείωσε πως η Β. Κορέα τον έστειλε πίσω «επειδή δεν ήθελαν να πεθάνει στο έδαφός τους».

 

Η οικογένεια είχε αρνηθεί να γίνει νεκροψία - νεκροτομή, υποστηρίζοντας ότι ο Ότο είχε υποφέρει αρκετά. «Δεν θα τον άφηνα να φύγει μπροστά από τα μάτια μου», λέει η μητέρα του, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην πηγαίνουν στη Βόρεια Κορέα.

 

Πάντως, όπως επισημαίνει το BBC, μία τοπική εφημερίδα στις ΗΠΑ αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των Γουόρμπιερ. Η «Cincinnati Enquirer» ανέφερε ότι έχει στην κατοχή της ένα αντίγραφο της έκθεσης του ιατροδικαστή για τον Ότο Γουόρμπιερ, που βασίζεται σε εξωτερική εξέταση. Στην εξέταση αυτή εντόπισε αρκετές μικρές ουλές, αλλά τίποτα που να υποδηλώνει βασανιστήρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τον ιατροδικαστή στο Hamilton County, σύμφωνα με τον οποίο τα δόντια του Ότο ήταν «φυσικά και σε καλή κατάσταση» ενώ ανέφερε πως φαίνεται να πέθανε από εγκεφαλική βλάβη που προκλήθηκε από έλλειψη οξυγόνου.

 

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, έκανε λόγο για μία «σπουδαία συνέντευξη» των γονεών του φοιτητή, σημειώνοντας πως ο «Ότο βασανίστηκε απίστευτα από τη Β. Κορέα».

 

 

 

 


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!