Ολοκληρώθηκε εν μέρει η απομάκρυνση του επικίνδυνου αμιάντου από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Χίτζου



Απομακρύνθηκαν οριστικά 80 τόνοι αμιάντου από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Χίτζου φορτωμένοι πάνω σε 5 νταλίκες και προορισμό ΧΥΤΕΑ της Γερμανίας. Οι εργασίες διήρκεσαν 5 μέρες και έγιναν από την πιστοποιημένη εταιρεία Polyeco Α.Ε. μέσα από μια συνέργεια του Δήμου Παύλου Μελά,της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης,της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας,του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου. 

Όταν όμως ολοκληρώθηκε η συλλογή και συσκευασία του αμιάντου σε μεγάλους σάκους (big-bag) αποδείχθηκε ότι η ποσότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση και σύμβαση του έργου,περίπου 120 τόνοι,γιατί υπήρχε μεγάλη πρόσμιξη με άλλα υλικά και ήταν αδύνατος ο διαχωρισμός. 

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο Δημοτικό σύμβουλο Περιβάλλοντος Σάκη Λαζαρίδη,στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου θα κάνει τροποποίηση της αρχικής μελέτης και με κατεπείγουσες διαδικασίες θα απομακρυνθεί και ο υπόλοιπος αμίαντος. 

Προς το παρόν οι 40 τόνοι αμιάντου θα βρίσκονται συσκευασμένοι μέσα στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου πάνω σε παλέτες περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι πρόσθετες διαδικασίες. Στη διάρκεια των εργασιών γίνονταν καθημερινά μετρήσεις διασποράς ίνας αμιάντου από το ερευνητικό κέντρο ''Δημόκριτος'' και μετρήσεις αέριων ρύπων από το χημικό μηχανικό και επιστημονικό συνεργάτη του Δήμου Κουτσονικόλα Δημήτρη, όπου δεν έδειξαν κάτι το ανησυχητικό. 
Τα σχολεία του συγκροτήματος Καρατάσιου μετά από 5 μέρες που ήταν κλειστά λειτουργούν κανονικά και σε ένα καθαρό και φιλικό πλέον περιβάλλον.









Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!