Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου: "Περπατώ και γνωρίζω: Δίον Ολύμπου. Η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων”

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος  Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος «Περπατώ και γνωρίζω», διοργανώνει ημερήσια δράση στο Δίον Ολύμπου, με τίτλο "Περπατώ και γνωρίζω: Δίον Ολύμπου. Η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων”, για την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017. Στη δράση αυτή θα επιχειρήσουμε να βιώσουμε τη μυστηριακή γοητεία του Ολύμπου, που πάντοτε προκαλούσε δέος και συγκίνηση στους ανθρώπους. Με  κέντρο τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Δίου θα γνωρίσουμε πολλές άγνωστες πλευρές του βουνού στους βορινούς του πρόποδες, όπου βρίσκονται σπουδαία μνημεία του πολιτισμού και της φύσης.
Αυτή η περιβαλλοντική εκδήλωση ξεκινάει με την χρήση οπτικοακουστικού υλικού κατά την διάρκεια της κίνησης, για να γνωρίσουμε τον Μέγα Αλέξανδρο “ως άνθρωπο πέρα από τον θρύλο”. Με την άφιξη μας θα πιούμε καφέ στους πρόποδες του Ολύμπου και θα περπατήσουμε στο ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, σε ένα υπέροχα σχεδιασμένο αρχαιολογικό χώρο με αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακοστρωμένους δρόμους, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Για 3 ώρες θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τον ιερότερο χώρο λατρείας του Δία, που εξελίχθηκε σε μεγάλη πόλη, ήκμασε, έλαμψε και με τους αιώνες παρήκμασε και σβήστηκε από τον χάρτη.
Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου, όπου η ξεναγός θα μας παρουσιάσει  τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών, που εκτίθενται σε ενότητες αντίστοιχες με το χώρο ανεύρεσής τους (δημόσια κτήρια, αστικό κέντρο, ιερά, νεκροταφεία κ.ά) αλλά και ενδεικτικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Πύδνα και άλλες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Πιερίας. Στο μουσείο λειτουργεί αίθουσα προβολών οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με το αρχαίο Δίον και τον Όλυμπο αλλά και εκπαιδευτική έκθεση με θέμα «Η καθημερινή ζωή στο αρχαίο Δίον».
 Το ενημερωτικό τμήμα της δράσης μέχρι εδώ θα είναι λίγο κουραστικό αλλά ακολουθεί γεύμα στην Ταβέρνα Αγιονέρι Δίου, όπου το γεύμα μας θα πλαισιώσουν με τα τραγούδια τους, καλλιτέχνες, συνεργάτες του μουσικού και μαέστρου της Ορχήστρας Νέων του Δίου, Νικολάου Πατρή. Αφού ολοκληρώσουμε το γεύμα μας, θα αναχωρήσουμε για την παραλία της Κατερίνης, όπου και θα απολαύσουμε τον απογευματινό μας καφέ. Επιστροφή στην πόλη μας νωρίς το βράδυ.
Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των περιπάτων και παρέχει τις ενημερώσεις. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της συμμετοχής του, ιδιαίτερα από διερχόμενα οχήματα. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή.
Η μετακίνηση θα γίνει με μισθωμένο λεωφορείο με σημείο συγκέντρωσης το Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στις 07:45 και ώρα αναχώρησης 08:00. Ο Σύλλογος θα τηρήσει απόλυτη σειρά προτεραιότητας στους ενδιαφερόμενους και μέχρι τον αριθμό των 50 ατόμων (μέγιστη χωρητικότητα Λ/Φ). Διευκρινίζεται ότι η επιστροφή στο Ωραιόκαστρο θα γίνει περίπου στις 20:00.
            Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και να εξοφλήσουν το κόστος συμμετοχής, στην ταμία του συλλόγου κ. Μακρή Ευαγγελία (τηλ.6979794446) οπωσδήποτε μέχρι και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017.
Καλούμε όλους εκείνους  που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν – γνωρίσουν ένα ακόμη όμορφο τόπο της πατρίδας μας, να έρθουν να περπατήσουν μαζί μας…

Για οποιαδήποτε πληροφορία – θέμα:

                                                            e-mailperi.pol.oreokastro@gmail.com



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!