Η Ουάσιγκτον μειώνει το προσωπικό της αμερικανική πρεσβείας στην Αβάνα

Εντάσεις επισκιάζουν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας, μετά την υπόθεση με τους 21 Αμερικανούς εργαζόμενους στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα που παραπονέθηκαν για συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής, ημικρανίες και ναυτίες και σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταρτίσει πλέον επίσημο σχέδιο που προβλέπει τη μείωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, διεμήνυσαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τραμπ.

Το ενδεχόμενο του κλεισίματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα, έπειτα από τις μυστηριώδεις επιθέσεις με ηχητικά κύματα, «βρίσκεται υπό εξέταση», είχε δηλώσει πριν από δέκα - περίπου - ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Το σχέδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας του κι αναμένεται να ανακοινωθεί εντός ημερών, προβλέπει την αποχώρηση όλου του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού και των οικογενειών των διπλωματών.

Δεν έχει γίνει σαφές αν η αποχώρηση θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου μένουν να αποφασιστούν.

Η κυβέρνηση της Κούβας, από την πλευρά της, διαψεύδει την υπόθεση με τους αμερικανούς εργαζόμενους και διαμηνύει ότι θα διενεργήσει έρευνα για όσα καταγγέλλονται. Όπως έχει διαμηνύσει η αδιαθεσία του προσωπικού οφείλεται σε ανεξήγητα άιτια.

Οι προτάσεις για μείωση προσωπικού στην πρεσβεία της Κούβας τέθηκαν επί τάπητος μετά τη συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον κουβανό ομόλογό του, στην Ουάσινγκτον όπου διεξήχθησαν οι συνομιλίες.

Το Πεντάγωνο, ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση περί κλεισίματος της πρεσβείας της Βορείου Κορέας παρά τις δηλώσεις Τίλερσον την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο θέμα εξετάζεται.

Η απόφαση αυτή επί κυβερνήσεως Τραμπ μαρτυρά δυσαρέσκεια και αλλαγή γραμμής όσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας. Αποτελεί κατά έναν τρόπο χτύπημα στην πρώην διακυβέρνηση Ομπάμα που έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την διπλωματική οδό όσον αφορά στην Κούβα.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα άνοιξε εκ νέου το 2015 υπό τη διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κι έπειτα από ένα διάστημα 50 ετών όπου οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα έθνη είχε χαρακτηρίσει διεφθαρμένη την κυβέρνηση της Κούβας χωρίς να φαίνεται ότι κινείται εντός διπλωματικού πλαισίου και ανεβάζοντας τους τόνους.

Μένει να δει κανείς εάν θα εφαρμοστεί ανάλογη πολιτική στην πρεσβεία της Κούβας στις ΗΠΑ όσον αφορά στη μείωση προσωπικού.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!