Καταλονία - Ανεξαρτησία: Ραχόι - Διέλυσα τη βουλή της Καταλονίας, εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου

Το καταλανανικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία.  Το συνταγματικό δικαστήριο κινεί διαδικασία ενάντια στην καταλανική ανεξαρτησία

Το τηλεοπτικό διάγγελμα Ραχόι για την αποπομπή Πουντζντεμόν και την προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία για τις 21 Δεκεμβρίου

Η Rhein-Neckar-Zeitung γράφει: «Με μεγάλη καθυστέρηση ΕΕ και ΗΠΑ παίρνουν θέση και αρνούνται να αναγνωρίσουν την […] Καταλονία. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Ένα δεύτερο θα ήταν να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν. Χρειάζονται έξωθεν βοήθεια. Ερώτηση κρίσεως: γιατί υπάρχει η Ευρώπη, αν όχι για να εγγυάται την ενότητα;»

Τη στάση των Ευρωπαίων στηλιτεύει η Nürnberger Nachrichten. Συγκρίνοντας τη σύγκρουση Πουτζντεμόν-Ραχόι με την μετωπική δυο τρένων, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «μέχρι στιγμής η ΕΕ προσπάθησε να μην εμπλακεί. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο λάθος. Διότι από μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Münchner Merkur:

«Όπως και στους πολέμους όπου το πρώτο θύμα είναι πάντα η αλήθεια, έτσι και στην ανοιχτή αυτή πλέον σύγκρουση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών στην Καταλονία η πολιτική σύνεση πνέει τα λοίσθια. Με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βαρκελώνη για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους από τη μία, και την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 εκ μέρους της κυβέρνησης Ραχόι από την άλλη πλευρά, ξεκινά πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην ισπανική ιστορία. Υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα έχει Happy End. Χωρίς έξωθεν βοήθεια δεν διαφαίνεται η προοπτική ειρηνικής διεξόδου […]. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τώρα οι Ευρωπαίοι».

«Τη μάχη αυτή δεν μπορεί να την κερδίσει κανείς. Οι αυτονομιστές μπορούν να διακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά ελλείψει στήριξης δεν μπορούν να την αποκτήσουν. Ο Ραχόι μπορεί να τους αναγκάσει να συμμορφωθούν στις συνταγματικές επιταγές. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν θα κερδίσει τη στήριξή τους για την Ισπανία. Η Καταλονία θα παραμείνει ένα πολιτικό πεδίο μαχών χωρίς νικητή».

Γερμανικός Τύπος: Καταλονία, μάχη χωρίς νικητή

Προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση των δραματικών εξελίξεων στην Καταλονία οι γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η ανοιχτή πλέον σύγκρουση Καταλονίας και κεντρικής κυβέρνησης δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος.

Ραχόι: Εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου

Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

Ραχόι:Ποτέ δεν θελήσαμε η κατάσταση με την Καταλονία να φτάσει σε αυτό το σημείο

Ραχόι:Η απόφασή μας δε στοχεύει στην αναστολή της αυτοδιοίκησης αλλά στην επιστροφή στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατό. Σε μια κανονικότητα που ξεκινά με τον νόμο και επιστρέφει τον νόμο στους Καταλανούς

Ραχόι:Ο Πουτζντεμόν είχε την ευκαιρία να διεξάγει εκλογές και τώρα η  ισπανική κυβέρνηση προκηρύσσει εκλογές στην Καταλονία για να δώσει πίσω στους Καταλανούς τη φωνή τους

Ραχόι:Η κυβέρνηση της Καταλονίας θα καθαιρεθεί άμεσα. Νέες εκλογές προκηρύσσονται για τις 21 Δεκεμβρίου

Ραχόι:Θα κλείσουν όλες οι πρεσβείες της Καταλονίας στο εξωτερικό

Ραχόι:Ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες του θα καθαιρεθούν από την κυβέρνηση της Καταλονίας.

Ραχόι:Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ήταν μια απαράδεκτη μονομερής ενέργεια. Τώρα χρειάζεται σύνεση και ηρεμία.

Ραχόι:Οι Ισπανοί ζουν μια θλιβερή μέρα κατά την οποία η ανυπακοή έχει επικρατήσει έναντι του νόμου

ΝΑΤΟ: Εσωτερικό ζήτημα η κρίση στην Καταλονία

Η Ισπανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, επισήμανε σήμερα ένας αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απάντησε:

«Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος».

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό

Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλονίας πρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλονία».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για την «πλήρη στήριξη» που του παρέχει προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία.

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.

Τα μέτρα κατά της Καταλονίας

Με την έγκριση της Γερουσίας τίθεται σε εφαρμογή το άρθρο 155 για αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν είναι:

- Καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης και διάλυση της καταλανικής Βουλής. Τη διακυβέρνηση θα  αναλάβουν ειδικές επιτροπές, αλλά στην ουσία, θα βρίσκεται στα χέρια υπουργών της ισπανικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει εντολή στις Αρχές να συλλάβουν τους Καταλανούς πολιτικούς που συμμετείχαν στις διαδικασίες ανακήρυξης της ανεξαρτησίας (συμπεριλαμβανομένου και του Κάρλες Πουτζντεμόν).

- Προκήρυξη νέων εκλογών στην περιοχή εντός έξι μηνών

- Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την Τζενεραλιτάτ.

- Οι περίπου 17.000 άνδρες των Mossos D' Esquadra (καταλανική αστυνομία) περνούν υπό τον έλεγχο της ισπανικής αστυνομίας. Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει, ακόμη, τη δυνατότητα να αντικαθιστά τους άνδρες της καταλανικής αστυνομίας από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους (εθνική αστυνομία, Πολιτοφυλακή).

Αν και η Μαρδίτη έχει θέσει τα οικονομικά της Καταλονίας υπό τον έλεγχό της, με την εφαρμογή του άρθρου 155 η κυβέρνηση αποκτά εξουσία για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ενώ αρχικά ανάμεσα στις προτάσεις προβλεπόταν η Μαδρίτη να έχει τον έλεγχο και των δημόσιων μέσων της Καταλονίας, μετά από τροπολογία που έκανε δεκτή η Γερουσία δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις στις 21.15 (ώρα Ελλάδος) μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για τα μέτρα που προβλέπονται από το άρθρο 155

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ανέστειλε το ταξίδι του στη Βαλένθια που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης πολιτικής κατάστασης που προκάλεσε η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Διώξη σε βάρος του Πουτζδεμόν

Δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης» θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα η γενική εισαγγελία της Ισπανίας, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο Τύπου μετά την έγκριση από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, σε μήνυμά της στο Twitter εξέφρασε τη διαφωνία της στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας

 

 

 

Η επιχειρηματική κοινότητα της Ισπανίας καταδικάζει μια 'παράνομη' απόφαση

Η ομοσπονδία των εργοδοτών της Ισπανίας (CEOE) ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την "παράνομη" απόφαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας να διακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής, δεδομένου ότι "αποτελεί σοβαρή παραβίαση του νόμου".

Η Σκωτία τάσσεται υπέρ της Καταλονίας

"Κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση της κυβέρνησης της Καταλονίας. Παρόλο που η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία, οι κάτοικοι της Καταλονίας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν το δικό τους μέλλον. Η σημερινή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας έλαβε χώρα μετά την απόρριψη επανειλημμένων προσκλήσεων για διάλογο.

"Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η προτεραιότητα όλων εκείνων που θεωρούν τους εαυτούς τους φίλους και συμμάχους της Ισπανίας πρέπει να είναι να ενθαρρύνουν μια διαδικασία διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί μια πορεία που θα σέβεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η επιβολή κανονισμών δεν μπορεί να αποτελεί λύση και θα πρέπει να προβληματίζει τους δημοκράτες παντού.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολιτική και ηθική ευθύνη να υποστηρίξει τον διάλογο για να προσδιορίσει πώς η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά και δημοκρατικά" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων της Σκοτίας.

Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Η Ουκρανία ούτε αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβλο Κλίμκιν.

Τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους της Καταλονίας

Ποινική δίωξη για «στάση» (εξέγερση) αναμένεται να ασκήσουν κατά του Κάρλες Πουτζντεμόντ οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας

Σκληρό μήνυμα στην ηγεσία των Καταλανών αποσχιστών έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός κεντροδεξιός Αντόνιο Ταγιάνι, σημειώνοντας μέσω Twitter ότι κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτή την απόσχιση, καθώς παραβιάζει το σύνταγμα της Ισπανίας και τον καταστατικό χάρτη της Αυτόνομης Επαρχίας της Καταλονίας, που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η Βρετανία στηρίζει Ραχόι

¨"Το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας" ανακοίνωσε σε δήλωσή του στον Τύπο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Γιούνκερ: Η Ε.Ε. δεν έχει ανάγκη άλλων ρηγμάτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη - μέλη», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλική Γουϊάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ντόναλντ Τουσκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σαφές ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Για την Ευρώπη τίποτα δεν αλλάζει, η Ισπανία παραμένει ο κεντρικός συνομιλητής

Εικόνα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Ξεκίνησε το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο με προεδρεύοντα τον Μαριάνο Ραχόι

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δημαρχεία της Girona και του Sabadell υπέστειλαν την ισπανική σημαία

Οι Podemos καταδικάζουν την κήρυξη ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ο γενικός γραμματέας των αριστερών Podemos (Μπορούμε) Πάμπλο Ιγκλέσιας απέρριψε την «παράτυπη» απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας για ανακήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας από την Ισπανία και κατηγόρησε τα κόμματα που συμμετέχουν στον καταλανικό κυβερνητικό συνασπισμό ότι «δίνουν πάτημα» στην εκστρατεία καταστολής της κεντροδεξιάς ισπανικής κυβέρνησης Ραχόι. «Είμαστε λυπημένοι. Δεν υπήρχε δικαίωμα για τη διακήρυξη που είδαμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον διάλογο και τις δημοκρατικές λύσεις», τόνισε ο κ. Ιγκλέσιας.

Παρίσι και Βερολίνο τάσσονται στο πλευρό της Ισπανίας

Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξή του.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία» στα καταλανικά, την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο Πουτζντεμόν καλεί τους Καταλανούς να διατηρήσουν την ειρήνη μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας

O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

18:55

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν απάντησε μέσω Twitter στο κάλεσμα του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ για διάλογο και ειρηνική επίλυση ότι "ο διάλογος είναι, και πάντα ήταν, η επιλογή των Καταλανών για την επίλυση των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων"

Ακολουθήστε

 

Χιλιάδες Καταλανοί μεταβαίνουν αυτήν την ώρα στην πλατεία San Jaume για το πάρτι της ανεξαρτησίας που διοργάνωσε η συλλογικότητα  Catalan National Assembly (ANC)

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι το καταλανικό ζήτημα αποτελεί εγχώρια υπόθεση που πρέπει να επιλυθεί εσωτερικά από την ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Charles Michel καλεί την κυβέρνηση Ραχόι και την περιφερειακή κυβέρνηση Πουτζδεμόν να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο. "Καλούμε σε ειρηνική επίλυση του ζητήματος με σεβασμό προς την εθνική και διεθνή τάξη"

Η συλλογικότητα Catalan National Assembly, με αφορμή την κήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας καλεί μέσω twitter σε εορτασμό στις 18.00 (ώρα Ισπανίας) στην πλατεία Sant Jaume

Ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Ισπανία, του κεντροαριστερού PSOE, καταδίκασε την καταλανική απόπειρα απόσχισης και στήριξε την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας από την κυβέρνηση

Ραχόι: "Δεν θα ανεχθούμε λίγους ανθρώπους που προσπαθούν να σκοτώσουν το Σύνταγμα μας"

Έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) προκειμένου να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να 'σκοτώσουν' το Σύνταγμά μας», είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Δηλώσεις Πουτζδεμόν

Ο πρόεδρος της Καταλονίας προχώρησε στις πρώτες του δηλώσεις μετά από την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. "Ήλθε η ώρα για όλους εμάς να κρατήσουμε τη χώρα σε μία πορεία" ανέφερε ο Πουτζδεμόν.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας προέτρεψε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη νέα χώρα με "ειρήνη, ευγένεια και αξιοπρέπεια".

 

 

Η ψηφοφορία

Σε μυστική ψηφοφορία το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τη διαδικασία για ανεξαρτησία με  70 ψήφους υπερ, 10 κατά  και δυο λευκά σε σύνολο 135 βουλευτών.

Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», ζητώντας παράλληλα από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

«Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα. Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλωνία.

Λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης ψηφοφορίας, δεκάδες βουλευτές των κομμάτων της καταλανικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην επίμαχη ψηφοφορία.

Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos, όπως αναφέρει το Reuters.

Η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, με σκοπό να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.

Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν νωρίτερα πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλωνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia. Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Έκτακτα μέτρα από Ραχόι

Η Ισπανική Γερουσία εξουσιοδότησε τον Ραχοι να άρει την αυτονομία της περιοχής υπερψηφίζοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 155.Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Ο  Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, μόλις λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μετά την απόφαση της Γερουσίας, ο Ραχόι αναμένετα τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για την παύση της αυτονομίας και την έναρξη της ανάληψης του ελέγχου της Καταλωνίας. Αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας, καθώς και τη διάλυση της παρούσας τοπικής κυβέρνησης.


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!