Σε θολό τοπίο η συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ αύριο στην Ουάσινγκτον

Με φόντο τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την «τρύπα» των 2,3 δισ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2018 πραγματοποιείται αύριο Σάββατο η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης έχοντας μπροστά τους τόσο τις προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την τρίτη αξιολόγηση η οποία αρχίσει τυπικά σε λιγότερο από δέκα μέρες θα προσπαθήσουν να «αποκρυπτογραφήσουν» τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ σε σχέση με τη διαπραγμάτευση.

Η απόκλιση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και Κομισιόν για την οικονομία και ιδιαίτερα για το πλεόνασμα που φέρνει δημοσιονομικό κενό ύψους 2,3 δισ. ευρώ αλλά και η διευκρίνιση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν ζητάει νέα μέτρα αλλά συμμόρφωση με τους όρους που έχουν που έχουν συμφωνηθεί περιπλέκει το τοπίο ως προς τη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ακόμη ότι «θα  συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε Ευρώπη και Ελλάδα στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους για να δούμε ποια μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία για τη διαδικασία».  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος άφησε αιχμές για το ΔΝΤ, καθώς για σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η  Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει ή να μη συμμετέχει, αλλά πρόσθεσε πως «είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» από αυτό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εννέα ημέρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα των κλιμακίων των θεσμών (στις 23 Οκτωβρίου) για την γ' αξιολόγηση, στην οποία ο ρόλος του Ταμείου αναμένεται να είναι καθοριστικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες και, αναλόγως της προόδου στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων, αναμένεται να επανέλθουν εντός του Νοεμβρίου.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!