ΣΤΕ: Ξεκίνησε ο κύκλος των προσφυγών από κανάλια για τις τηλεοπτικές άδειες

Ξεκίνησε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο κύκλος προσφυγών από τα τηλεοπτικά κανάλια για τις 7 δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Οι αιτήσεις κατατέθηκαν από την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και τους τηλεοπτικούς σταθμούς Σκάι και Σταρ (Star Channel) και αφορούν τόσο τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών όσο και την τιμή εκκίνησης που καθορίστηκε για την κάθε μια άδεια στα 35 εκατ. ευρώ.
Με τις αιτήσεις ζητείται να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.

Βασικό επιχείρημα των αιτούντων είναι ότι παραβιάζονται οι αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, καθώς όπως υποστηρίζουν περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά ενώ χαρακτηρίζουν υπερβολική την τιμή εκκίνησης των αδειών, μη ανταποκρινόμενη στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς η οποία δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Το υψηλό ποσό για την εκκίνηση της κάθε δημοπρατούμενης άδειας θα μειώσει, αναφέρουν το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας ταυτόχρονα με το τρόπο αυτό την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραρισμού και της πολυφωνίας.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια χωρίς άλλα κριτήρια, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ, ενώ η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!