Λαγκάρντ: Κλείστε την αξιολόγηση να ανοίξουμε το θέμα του χρέους

Παρά την απροθυμία των Ευρωπαίων στην λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ δεν μπορεί να περιμένει. Ο κ. Τσακαλώτος άκουσε από την ίδια την Κριστίν Λαγκάνρτ να του λέει ότι η καθαρή θέση που ζήτησε από το Ταμείο μπορεί να υπάρχει αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν όλο το πακέτο μέτρων για το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος.

Παρά την απουσία κυβέρνησης στην Γερμανία και την δήλωση του Γάλλου υπουργού οικονομικών κ. Μπρουνό Λε Μέρ ότι το χρέος θα συζητηθεί από τον Ιούνιο και μετά το ΔΝΤ έχει πολύ πιο περιορισμένη προθεσμία για το θέμα. Τον Φεβρουάριο θα κάνει νέα αξιολόγηση της συμφωνίας εν αναμονή (stand by arrangement) με την Ελλάδα. Για να έχει νόημα μια τέτοια αξιολόγηση θα φέρει νωρίτερα τους Ευρωπαίους ενώπιον των ευθυνών και των υποσχέσεων που έδωσαν τελευταία φορά στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει τώρα όχι μόνο το υπουργείο οικονομικών αλλά και όλα τα υπουργεία είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2018.

Η διαδικασία της αξιολόγησης ξεκινά ατύπως μέσα στην εβδομάδα με την επάνοδο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που θα επικαιροποιήσουν την πρόοδο των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης με έμφαση σε αυτά που έρχονται εκ μεταφοράς από την δεύτερη αξιολόγηση.

Πρώτο θέμα θα είναι ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 2018 .Μπορεί το ΔΝΤ να ξεκαθάρισε ότι ο δικός του στόχος είναι η επίτευξη πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ και με αυτό το δεδομένο δεν ζητάει νέα μέτρα αλλά ο στόχος ήταν και θα παραμείνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ . Διαφορετικά θα ζητήσουν μέτρα οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Η νέα συλλογή στοιχείων θα περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια , (εξωδικαστικό μηχανισμό πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, Ελληνικό και Εγνατία που καθυστερούν αλλαγές στο δημόσιο εφαρμογή του ασφαλιστικού, αναμόρφωση κοινωνικών επιδομάτων, μέτρα ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας.

Στο τέλος της εβδομάδας θα έρθουν και οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για ένα πρώτο γύρο μιας εβδομάδας στο τέλος του οποίου θα αφήσουν μια λίστα με τα προαπαιτούμενα που θέλουν να ολοκληρωθούν μέχρι και την επόμενο επίσκεψή τους στα μέσα Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό θα κριθεί αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Η ελληνική πλευρά έχει προσθέσει στα δικά της προαπαιτούμενα τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για χρέη σε ταμεία και εφορία για μικρές επιχειρήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού Επίσης τα συναρμόδια υπουργεία επιχειρούν να αντίστοιχες ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ως γνωστό δεν μπορούν να συμμετέχουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις. Η προσδοκία είναι να πετύχουν όσο το δυνατό πιο χαλαρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε οι ρυθμίσεις να είναι πιο «αποτελεσματικές».

Φωτογραφία: AP/ Michael Sohn


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!