Γιούνκερ-Αναστασιάδης αναθερμαίνουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Παρά την εκ νέου αύξηση των προσφυγικών ροών από Τουρκία προς Ευρώπη και παρά τους «τσαμπουκάδες» του Ερντογάν προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μία απάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D), αποκαλύπτει πως στο παρασκήνιο μεθοδεύεται αναθέρμανση και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Στην ερώτηση που απηύθυνε ο Κύπριος ευρωβουλευτής στον πρόεδρο της Κομισιόν, ανέφερε ότι σε έγγραφο (Οδικό Χάρτη) που δόθηκε στον Ερντογάν περιέχονται δεσμεύσεις εκ μέρους της ΕΕ, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα και όπως αποκαλύπτεται, ο Γιούνκερ έχει προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων για εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας περί το τέλος του έτους και νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την Άνοιξη του 2018, θέματα που, όπως επισημαίνει ο Κύπριος ευρωβουλευτής, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου και των Κρατών-Μελών και όχι της Κομισιόν.

Στην απάντησή του ο Προέδρος Γιούνκερ δεν διαψεύδει όσα του καταλογίζονται για τις 25 Μαΐου 2017 και επιβεβαιώνει ότι μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν «οι εργασίες με την Τουρκία συνεχίστηκαν σε διάφορους τομείς συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και της οικονομίας. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα σειρά θεματικών διαλόγων και επισκέψεων υψηλού επιπέδου κατά τους προσεχείς μήνες».

Γιούνκερ εκφράζει την άποψη ότι «το έγγραφο (Οδηγός Χάρτης) ... εξακολουθεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, στην οποία παραμένει προσηλωμένη η ΕΕ» ενώ παραδέχεται ότι «η απόφαση για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με την Τουρκία το 2018 εναπόκειται στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο Γιούνκερ δικαιολογεί τις ενέργειές του θεωρώντας ότι «η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, επικροτείται στη δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 και η πρόταση τελεί επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Επισημαίνεται ότι η δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 στην οποία αναφέρεται ο Γιούνκερ για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας περιέχει και την υπογραφή του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη!


Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!