Ιερό... χάσμα Εκκλησίας-Μαξίμου: Η ακύρωση της επίσκεψης στο Αγιον Ορος και η χθεσινή αυστηρή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Δύο καμπάνες ήχησαν δυνατά και δυσάρεστα τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου. Η μία με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος, που τελικά δεν έγινε, και η δεύτερη με την ανακοίνωση της Ιεραρχίας χθες βράδυ για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους. 

Για την... παραλίγο επίσκεψη Τσίπρα στην Αθωνική Πολιτεία και τις αντιδράσεις λίγο πολύ το παρασκήνιο και οι λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστά.  Προκαλεί προβληματισμό όμως η αντίδραση των Αγιορειτών, όχι μόνο γιατί είχαν υποδεχτεί με αρκετά «θερμό» τρόπο τον Αλέξη Τσίπρα στο  «Περιβόλι της Παναγιάς» ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τις ιδεολογικές του γνωστές, αλλά και γιατί η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα  με πολύ προσεκτικό τρόπο (και με πρωτοβουλία Πάνου Καμένου) απέφυγε να προχωρήσει σε επιλογές (ακόμα και προσώπων)  που θα ενοχλούσαν «Δικαίως(;)» την Αγιορείτικη Κοινότητα.

Το «ιερό χάσμα» όμως διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο, μετά την αυστηρότατου ύφους ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που επί της ουσίας καλεί την Κυβέρνηση να μην ανοίξει ζήτημα διαχωρισμού Εκκλησίας Κράτους με τη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Απαντά δε, ότι τέτοια συζήτηση η Εκκλησία δε θα την κάνει με την κυβέρνηση αλλά με την Βουλή αναφέροντας χαρακτηριστικά :

«Οποιαδήποτε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρο 110 παρ. 2) απόκειται στην πρωτοβουλία της Βουλής. Επομένως η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό θα γίνει με διακομματική Επιτροπή των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και όχι με εκπροσώπους της Κυβέρνησης. Παράλληλα η Εκκλησία, οφείλει να ορίζει τις σχέσεις της προς την Πολιτεία με όρους κοινωνίας και όχι με όρους ιδεολογίας, δεν γνωρίζει τον όρο "χωρισμός" στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία, έστω και αν επιβληθή μονομερώς από την Πολιτεία με ιδεολογικούς όρους, γι’ αυτό την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό την δίνει πάντοτε, «θάττον ή βράδιον» ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός…»

Το σίγουρο είναι ότι στο παρασκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει και πάλι να κινηθεί πυροσβεστικά και να καθησυχάσει τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες ότι όλα θα γίνουν με διάλογο και χωρίς αιφνιδιασμούς. Χωρίς αμφιβολία όμως αυτές οι δύο «κόκκινες -ιερές- κάρτες» προς την κυβέρνηση θα προκαλέσουν ενδιαφέρον στην συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκεί,  Νίκος Φίλης και 53+ περιμένουν πως και πως όχι μόνο να ανταποδώσουν τα «ιερά βέλη» αλλά να αναρωτηθούν ενώπιον της βάσης του κόμματος,  για το προοδευτικό πρόσημο της διακυβέρνησης.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!