Ηγέτης Καταλονίας: Η ανακήρυξη ανεξαρτησίας προβλέπεται από τον νόμο

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε "μονομερή", προβλέπεται από τον νόμο για το δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι «εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει η νομοθεσία».

Σε συνέντευξή του στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας ανέφερε ότι ο νόμος προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εφόσον τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος καταδεικνύουν επικράτηση του «ναι».

Η κυβέρνηση της Καταλονίας δηλώνει ότι το 90% και πλέον των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Ωστόσο, το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές, με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε 43%.

Ο καταλανικός νόμος που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας εντός 48 ωρών, αφού η εκλογική επιτροπή της περιοχής επικυρώσει επίσημα την επικράτηση του «ναι».

Διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη - Ραχόι: Δεν είστε μόνοι

Νωρίτερα την Κυριακή, πάντως, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 350.000 άνθρωποι. Ωστόσο, οι διοργανωτές μιλούν για 930 - 950.000 διαδηλωτές.

Σχολιάζοντας με ανάρτησή του στο Twitter τη συγκεκριμένη κινητοποίηση και απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανέφερε: «Θα προστατεύσουμε την ενότητα της Ισπανίας. Δεν είστε μόνοι».

Μεταφορά της έδρας της εκτός Καταλονίας εξετάζει η Abertis

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εκτός Καταλονίας θα εξετάσει τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η ισπανική κατασκευαστική εταιρεία Abertis.

Εάν η Abertis αποφασίσει τη μεταφορά της έδρας της, θα είναι ο τέταρτος μεγάλος όμιλος που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, μετά από τις τράπεζες CaixaBank, Banco de Sabadell και την εταιρεία φυσικού αερίου Gas Natural.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!