Κεντροαριστερά: Αναζητούν νέα ημερομηνία για τις εκλογές

Ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αναζητούν οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς καθώς, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί, 5 και 12 Νοεμβρίου.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι οι εταιρίες που ανέλαβαν το έργο της on line διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, ζήτησαν προθεσμία 45ημερών για την παράδοση και δοκιμή του εξοπλισμού και εκτίμησε ότι οι εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν το νωρίτερο στις 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της επιτροπής που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις τεχνικές δυσκολίες της διαδικασίας, χαρακτηρίζουν την εκτίμηση του κ. Αλιβιζάτου «αισιόδοξη» και τονίζουν ότι οι εκλογές ενδεχομένως να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

ΟΙ εκπρόσωποι της Φώφης Γεννηματά αντέδρασαν στην αναβολή των εκλογών επιμένοντας αρχικά ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 5 και 12 Νοεμβρίου επιστρατεύοντας το επιχείρημα ότι ο χρόνος που ενδεχομένως να χρειαστούν οι εταιρίες για την προετοιμασία τους, να είναι μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση ζήτησαν να υπάρχει επαρκής τεχνική δικαιολογία για την αναβολή και κυρίως να υπάρξει οριστική απάντηση από τις εταιρίες για το πότε τελικά μπορούν να στηθούν οι κάλπες. Ο Νίκος Αλιβιζάτος, ενημέρωσε ότι περιμένει την Παρασκευή τις τελικές απαντήσεις των εταιριών και αμέσως μετά σε συνεννόηση με τους υποψήφιους αρχηγούς, θα καθορίσουν τις νέες ημερομηνίες.

Επί της ουσίας η διαδικασία εκλογής, που θα έχει μικρότερο κόστος αφού οι εκπρόσωποι της επιτροπής κατάφεραν η τελική προσφορά να είναι της τάξης των 260 χιλιάδων ευρώ, σημαντικά μικρότερη αυτής που είχε αρχικά προταθεί θα κριθεί, από δύο παραμέτρους. Την παράμετρο του τεχνικού σκέλους που αφορά τις εταιρίες αλλά και την παράμετρο της ετοιμότητας του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή των εθελοντών που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της επιτροπής, να συμμετέχουν και να βοηθήσουν την διαδικασία. Ο κ. Αλιβιζάτος επανέλαβε και χθες το κάλεσμά του προς εθελοντές, για συνδρομή στην εκλογική διαδικασία.

Το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, τέθηκε από τον εκπρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη, ωστόσο συνάντησε την αντίδραση των εκπροσώπων της Χαρ. Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Αλιβιζάτος αν και τάχθηκε υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, επεσήμανε ότι το ζήτημα έχει παραπεμθεί από την επιτροπή στους υποψήφιους αρχηγούς. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση «εν αναμονή της συνεννόησης των υποψηφίων, η Επιτροπή δεν έλαβε καμιά σχετική απόφαση». Πάντως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το θέμα αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της ψήφου των πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό και μένει να οριστικοποιηθεί, αφού υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ο τελικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων που θα λειτουργήσουν στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ αλλά και της Αυστραλίας Ο Π. Αναστόπουλος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της επιτροπής «παρουσίασε πλήρες σχέδιο για την οργάνωση της ψηφοφορίας, επίσης online, στο εξωτερικό. Ενημέρωσε, επίσης την Επιτροπή για την συγκρότηση των Νομαρχιακών Επιτροπών του Δικτύου Εμπιστοσύνης σε όλη την επικράτεια και για την κατ’ αρχήν επιλογή του 80% των εκλογικών καταστημάτων, στα οποία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Σχεδόν σε όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές οι υποψήφιοι έχουν υποδείξει εκπροσώπους.

Σε ότι αφορά τα debates μεταξύ των υποψηφίων ο προσανατολισμός είναι να γίνουν δύο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα debateς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Η ανακοίνωση της επιτροπής

Kατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας επιβεβαίωσε την ανάθεση του έργου της οnlineψηφοφορίας στις εταιρίες ΟΤSκαι WIND. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη βελτίωση των οικονομικών όρων και ανέθεσε στον Πρόεδρο, καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο, να ανακοινώσει τις ειδικότερες λεπτομέρειες της σύμβασης που θα συναφθεί, μόλις αυτές οριστικοποιηθούν.

Για το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, ο κ. Π. Αβραμίδης παρουσίασε την πρόταση που ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης απέστειλε στους άλλους υποψηφίους και κοινοποίησε στην Επιτροπή. Εν αναμονή της συνεννόησης των υποψηφίων, η Επιτροπή δεν έλαβε καμιά σχετική απόφαση.

Τέλος, ο κ. Νότης Παρασκευόπουλος, ενημέρωσε την Επιτροπή για την συγκρότηση των Νομαρχιακών Επιτροπών του Δικτύου Εμπιστοσύνης σε όλη την επικράτεια και για την κατ’ αρχήν επιλογή του 80% των εκλογικών καταστημάτων, στα οποία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Σχεδόν σε όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές οι υποψήφιοι έχουν υποδείξει εκπροσώπους. Περαιτέρω, ο κ. Π. Αναστόπουλος, παρουσίασε πλήρες σχέδιο για την οργάνωση της ψηφοφορίας, επίσης online, στο εξωτερικό.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αλιβιζάτος επανέλαβε το κάλεσμά του προς εθελοντές, για συνδρομή στην εκλογική διαδικασία.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!