Ισπανία: Συγκεντρώσεις υπέρ του διαλόγου και της ενότητας στη χώρα

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε συγκεντρώσεις στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη και σε πολλές άλλες ισπανικές πόλεις, καθώς η περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση προετοιμάζεται να ανακηρύξει και επίσημα την ανεξαρτησία της.

 

Μάλιστα, χθες πραγματοποίησε το πρώτο καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, παραχωρώντας στο καταλανικό κοινοβούλιο τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίματος, σύμφωνα με τα οποία, το «Ναι» επικράτησε με το συντριπτικό ποσοστό του 90,18%.

 

Συγκεκριμένα, στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υπέρ της ενότητας της χώρας, ενώ στη Βαρκελώνη οι πολίτες συγκεντρώθηκαν με κύριο αίτημα τους το διάλογο και την αποτροπή του διχασμού, ζητώντας την διεξαγωγή συνομιλιών, ώστε να εκτονωθεί η χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών για την Ισπανία. «Η Ισπανία είναι καλύτερη από τους ηγέτες της» και «ελάτε να μιλήσουμε», ανέφεραν ορισμένα από τα πλακάτ των οπαδών του διαλόγου.

 

«Όλο αυτό δημιουργεί ένα κοινωνικό ρήγμα στην Καταλωνία και πρέπει να λυθεί μέσω του διαλόγου, ποτέ μέσω μονομερών δράσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 61χρονος οικονομολόγος Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση στη Βαρκελώνη, ντυμένος στα λευκά όπως μεγάλο μέρος των συγκεντρωμένων, για να εκφράσει την αναγκαιότητα του διαλόγου και της μετριοπάθειας. «Είμαι πολύ ανήσυχος. Όλο αυτό θα τελειώσει άσχημα και θα χάσουν όλοι», συμπλήρωσε.

 

Η χώρα βρίσκεται σε αναμονή της ομιλίας του προέδρου της αυτόνομης καταλανικής περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόν, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και στην οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να προχωρήσει στη διακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας από το ισπανικό κράτος.

 

Nωρίτερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή της συνεδρίασης «ανεξαρτησίας» του καταλανικού κοινοβουλίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Πριν από το «μπλόκο» του δικαστηρίου και προτού ο Πουτζδεμόν ανακοινώσει το διάγγελμα του, όλοι ανέμεναν ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα γινόταν η ανακοίνωση της ανεξαρτησίας και η μονομερής μετατροπή της Καταλωνίας σε ανεξάρτητο κράτος.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ BBC/ Καθημερινή


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!