Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου: "Περπατώ και γνωρίζω: Μεσαίο Ωραιοκάστρου – Άξιον Εστί."


Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος  Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος «Περπατώ και γνωρίζω», διοργανώνει πεζοπορία με τίτλο "Περπατώ και γνωρίζω: Μεσαίο Ωραιοκάστρου – Άξιον Εστί ”, για την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017. Η διαδρομή ξεκινά από το κτίριο της τοπικής κοινότητας χωριού Μεσαίου, διέρχεται από το πάρκο Ιασωνίδη – εκκλησάκι Αγίου Σωκράτη – Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Άξιον Εστί – Καμένο Δάσος – παλαιός Ι. Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρας – Μνημείο Πεσόντων – Νέος Ι. Ν. Θείας Αναλήψεως - περίμετρο του χωριού και καταλήγει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσαίου.
Οι πεζοπορίες αυτές εκτός της άσκησης, έχουν τον χαρακτήρα της γνωριμίας της ιστορίας της κάθε περιοχής δηλ. «Περπατώ και γνωρίζω τον τόπο μου»  αλλά και τον χαρακτήρα της επικοινωνίας - γνωριμίας μεταξύ των συμπολιτών μας δηλ. «Περπατώντας γνωρίζω τον συνάνθρωπο μου και θέματα γενικού ενδιαφέροντος».
Έτσι σε αυτήν την πεζοπορία θα συναντήσουμε τον δραστήριο Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαίου “ΝΕΑ ΚΟΤΥΩΡΑ”, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν την ιστορία του χωριού τους, τις δραστηριότητες τους, τις αγωνίες και τα όνειρα τους για τον τόπο τους. Μια ιστορία γεμάτη από τις αναμνήσεις και τη συλλογική μνήμη, των προσφύγων κατοίκων του, για τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ (Κοτύωρα – Νεοκαισάρεια – Τραπεζούντα – Κερασούντα – Σοχούμ – Ζαρωτό Μήλο – Λάτα – Μεσοχώρι για να το καταλήξει ο «άγνωστος Δαίμων», Μεσιό και Μεσαίο).  Ένας σκληρός τόπος, στη σκιά των λατομείων, δαμασμένος από ανθρώπους που παλεύουν για την επιβίωση τους και την ανάπτυξη ριζών στο νέο τόπο τους. Θα επισκεφτούμε τον παλιό και νέο τόπο θρησκευτικής λατρείας του χωριού, οι οποίοι συνδέονται με το μνημείο μνήμης αφιερωμένο στην επανασύνδεση του χωριού με τους τόπους προέλευσης των κατοίκων του. Λίγο πιο πέρα γεννιέται την τελευταία δεκαετία μία νέα ευλογία με την  εικόνα του “Άξιον Εστίν”, που βρίσκεται στο Ιερό Ησυχαστήριο “Παναγία Άξιον Εστίν”. Υπερήφανοι και δημιουργικοί, οι άνθρωποι του συλλόγου δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους στο νέο Δήμο Ωραιοκάστρου και μας καλούν να τους γνωρίσουμε.
Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των περιπάτων και παρέχει τις ενημερώσεις. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της ασφάλειας του, ιδιαίτερα από διερχόμενα οχήματα. Ο σύλλογος είναι ανοικτός για κάθε νέα πρόταση προορισμού – αντικειμένου ενημέρωσης και θα εκτιμούσε ιδιαίτερα την οποιαδήποτε προσφορά – ιδέα – διάθεση ενημέρωσης από κάθε ενεργό πολίτη που θα ήθελε να μοιραστεί τις γνώσεις και εμπειρίες του.
H διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι μήκους περίπου 7,3 χλμ φαίνεται στον χάρτη (πατήστε Ctrl + κλίκ) και ο χρόνος της πεζοπορίας μαζί με τις ενημερώσεις, γύρω στις 2,5 ώρες. Θα ακολουθήσει  παράθεση καφέ στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Το ραντεβού για όποιον επιθυμεί (μέλος ή όχι) είναι για την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11:00, στο πάρκο μπροστά από το κοινοτικό κατάστημα του χωριού Μεσαίο και φαίνεται στη φωτογραφία (πατήστε Ctrl + κλίκ). Οι περιπατητές θα κινηθούν με δικά τους μεταφορικά μέσα μέχρι το σημείο εκκίνησης. Για οικονομία κινήσεων και για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφορικού μέσου, στο χρονικό διάστημα από 10:15 μέχρι 10:30, Ι.Χ. αυτοκίνητα των μελών μας θα περάσουν από το Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Καλούμε όλους εκείνους  που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν – γνωρίσουν ένα ακόμη όμορφο τόπο της πατρίδας μας, να έρθουν να περπατήσουν μαζί μας…
           
Για οποιαδήποτε πληροφορία – θέμα:

                                                            e-mailperi.pol.oreokastro@gmail.comΤο avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!