Νόμπελ Φυσικής για την απόδειξη των βαρυτικών κυμάτων

Τρεις επιστήμονες βρετανικής καταγωγής βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής για το 2017, διότι κατόρθωσαν να αποδείξουν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων στο σύμπαν, μια θεωρία που πρώτος ανέπτυξε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Πρόκειται για τους Ράινερ Βάις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θορν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

Το βραβείο, συνολικής αξίας 1,1 εκατ. δολαρίων, πηγαίνει το μισό στον Ράινερ Βάις, ενώ το υπόλοιπο μισό θα μοιραστούν οι Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θορν.

Οι τρεις επιστήμονες ήταν αυτοί που κατά κύριο λόγο βοήθησαν να εντοπίσουν τα βαρυτικά κύματα, μια από τις πλέον θεμελιώδεις και μυστηριώδεις δυνάμεις που ρέουν μέσα από το σύμπαν.

Κατόρθωσαν να δουν το αποτέλεσμα δύο μαύρων τρυπών που η μία χτυπούσε την άλλη και καθώς συγκρούονταν έστειλαν τη διαταραχή που προκαλούσε αυτή η σύγκρουση σε κύματα, τα οποία εντοπίστηκαν να φτάνουν στη Γη από τους τρεις βραβευθέντες.

Η ανακάλυψή τους έχει εγκωμιαστεί ως η ανακάλυψη του αιώνα, καθώς μας επιτρέπει να δούμε τα πιο μυστηριώδη και αρχαία μέρη του Σύμπαντος.

Οι τρεις επιστήμονες εργάστηκαν για το LIGO, μια ομαδική προσπάθεια για να εντοπιστούν τα κύματα ρέουν στο σύμπαν.

Σύμφωνα με την επιτροπή των Νόμπελ, το βραβείο αυτό είναι εν μέρει μια αναγνώριση του έργου περισσότερων από χίλιους επιστημόνων που εργάστηκαν σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, «πρόκειται για κάτι εντελώς νέο και διαφορετικό άνοιγμα σε αόρατους κόσμους. Μια πληθώρα ανακαλύψεων περιμένει εκείνους που θα καταφέρουν να καταγράψουν τα κύματα και να ερμηνεύσουν το μήνυμά τους».

Το έργο LIGO, ένα παρατηρητήριο αστροφυσικής και πειραματικό κέντρο που καταγράφει και μελετά τις πιο βίαιες και ενεργητικές διαδικασίες του Σύμπαντος, απέδειξε μία από τις πιο «τρελές» θεωρίες του Άλμπερτ Αϊνστάιν, την οποία συχνά φοβόταν και ο ίδιος να πιστέψει. Ήταν μέρος της θεωρίας της γενικής σχετικότητας, σύμφωνα με την οποία η βαρύτητα είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης καμπυλών στον χώρο και στον χρόνο.

Συνεπώς, τα κύματα θα μπορούσαν να είναι ορατά καθώς ρέουν μέσα στο σύμπαν και να στρεβλώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Έτσι, το 2016 οι επιστήμονες του LIGO κατόρθωσαν να καταγράψουν τα κύματα που παρήχθησαν από μια σύγκρουση μαύρων τρυπών πριν από 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Το σήμα ήταν εξαιρετικά αδύναμο όταν έφτασε στη Γη, αλλά ήδη υπόσχεται επανάσταση στην αστροφυσική», δήλωσε η Ακαδημία.

Οι ίδιοι οι επιστήμονες, μάλιστα, τόνισαν τη στιγμή της ανακοίνωσης της ανακάλυψής τους ότι αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία κάτι σαν «μηχανή χρόνου», η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανατρέξει σε στιγμές από αυτές που διαμόρφωσαν στο παρελθόν το σύμπαν όπως το ξέρουμε τώρα.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!